Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Cunoda hétvégéje egy szinten Verstappenével és Alonsóéval!

Marko: Cunoda hétvégéje egy szinten Verstappenével és Alonsóéval!

Speedweek, Auto Motor und Sport
Helmut Markót és Peter Bayert is lenyűgözte a sorozatban második pontszerzésével Cunoda Juki.

Győzelemként ünnepelte az RB-csapat Cunoda Juki Japán Nagydíjon megszerzett 10. helyét. Két héttel az ausztráliai első pontszerzése után a mezőny legkisebb versenyzője sorozatban másodszor került a legjobb tízbe, hazai versenyén pedig pályafutása során először. Ezzel ő lett az első japán Kobajasi Kamui 2012-es versenye óta, aki pontot szerzett Szuzukában.

Cunoda egyelőre egyértelmű húzóembere a Red Bull B-csapatának, jó nevű csapattársának, Daniel Ricciardónak még egyszer sem sikerült legyőznie őt; Bahrein után egymást követő három alkalommal jutott a Q3-ba az időmérőn, és egyre inkább bizonyítja volt főnöke, Franz Tost sokat hangoztatott elméletét arról, hogy egy újoncnak három évre van szüksége a Forma–1-ben ahhoz, hogy igazán kiteljesedjen.

Az RB versenyzője a Red Bull szigorú tanácsadóját, Helmut Markót is egyre gyakrabban nyűgözi le. Az osztrák a Speedweek portálon vezetett rovatában a szuzukai hétvége legkiemelkedőbb versenyzői közé sorolta Cunodát.

„A második rajtnál Juki szenzációsan jött el. Az előzési manőverei a nap fénypontját jelentették. A szurkolók a fellegekben jártak. A hétvégéje színvonalában Maxéhoz, Alonsóéhoz és társaikhoz volt fogható. Hibátlan volt, szuper teljesítményt nyújtott a hazai versenyén nagy nyomás alatt”

– dicsérte a negyedik F1-es szezonját futó versenyzőjüket.

Laurent Mekies, Peter Bayer, Adrian Newey és Helmut Marko gratulál egymásnak Szuzukában (Fotó: Red Bull)

Az RB-csapat ügyvezető igazgatója, Peter Bayer sem fukarkodott a jelzőkkel. Pontszerzésüket egy „kis győzelemnek” nevezte, Cunoda versenyét pedig mestermunkának.

„Hibátlan volt, igazi mestermunkát végzett. Előzött, miközben ezen a pályán ez nem is egyszerű. Közben pedig nem terhelte túl a gumikat. Főleg az utolsó tíz körben lehetett látni, mennyire kiegyensúlyozott volt. Legfeljebb egy tizedet ingadozott. ez megmutatja, hogy mindent kézben tartott”

– mondta az Auto Motor und Sportnak adott interjúban Bayer.

Cunoda a futam után Supermaneknek nevezte a szerelőcsapatát, akik annyira gyorsan cseréltek nála kereket a második kiállásakor, hogy egyszerre három autót sikerült átugrania ezzel. Logan Sargeant, Kevin Magnussen és Valtteri Bottas megelőzése kulcsfontosságú volt a későbbi pontszerzése szempontjából. „Természetesen a szerelőinket is ki kell emelni, mert a gyors kerékcseréjükkel nagy lökést adtak. A kerékcseréknél előzni másokat csak régen, a tankolás idején lehetett” – állapította meg Bayer.

Cunoda Juki (Fotó: Red Bull)

Hozzátette, Cunoda egyértelmű és látványos fejlődésen ment keresztül, aminek része, hogy sokkal higgadtabb a volánnál, és már nem szitkozódik és kap dührohamot minden, neki nem tetsző esemény után.

„Sokat foglalkoztunk a témával. Alapvetően tetszik, ha egy versenyző vagy sportoló érzelmes, de elmagyaráztuk neki: valahányszor elkezd káromkodni, veszít egy tizedmásodpercet. Egy ilyen szoros versenyben! Szerencsére van annyira becsvágyó, hogy észrevegye, mennyire fontos kérdés ez”

– magyarázta Bayer.

Hozzátette, más téren előrelépés történt. „Juki a télen fizikálisan hihetetlen sokat javult. Ebből komoly erőt merít. Új fizioterapeutája van a csapatban, aki nagyon tapasztalt. Ez is jót tesz neki. Sok új dolgot csinálnak. Például pingpongoznak. Képes úgy hangolni Jukit, hogy a rajt őrült forgatagában is összeszedett és higgadt maradjon” – mutatott rá az idei sikeresség egy másik összetevőjére.

Borítókép: Cunoda Juki és az RB-csapat szuzukai ünneplése (Fotó: Red Bull)

További tartalmak