Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Meggyőzni Fernando Alonsót…

Meggyőzni Fernando Alonsót…

Motorsport-Total, The Race
Kemény munkával megtartható lesz Fernando Alonso az Aston Martin szerint, ám főnökük elismerte, az ígérgetés önmagában nem elég.

Erős üzenettel bíró kijelentéseket tett Fernando Alonso a múlt hétvégi Japán Nagydíj után. A versenyen az általa erőn felülinek érzett 6. helyét hozó versenyét az elmúlt egy éve legjobbjának nevezte és egyben a teljes pályafutása 5 legjobb versenye közé sorolta, miközben megjegyezte: „És ez teljesen észrevétlen marad. Holnap már senki sem fog emlékezni rá, milyen hétvégém volt.”

A hangzatos öndicséret sosem állt távol Alonsótól, és a múltja alapján elmondható, e kijelentések mögött általában bizonyos motivációk állnak. A kérdést jelen esetben a jövője jelenti, az, hogy folytatja-e az F1-es pályafutását, és ha igen, mely csapatnál.

A szuzukai eredménye után megkérdezték, a mostani versenye jelentett-e számára akkora megelégedést, hogy közelebb vigye a folytatásról szóló döntéséhez. Válasza sokatmondó volt.

„Két oldala van. Nagyon élveztem, ami nagyszerű, ha folytatni akarom a versenyzést. Ez volt a valaha futott egyik legjobb hétvégém a vezetés szempontjából. De negyvennégy másodpercre vagyok a győztestől. Szóval ezzel együtt nem érzem valami vonzónak.”

Erre reagálva Alonsót előbb arról kérdezték, vonzóbb lenne-e egy, a mezőnyben előrébb álló csapatnál. „Ez egy nagyon jó kérdés” – felelte. A következő kérdés az volt, a Mercedes egy ilyen csapat lehet-e. „A Mercedes mögöttünk volt ma, szóval nem érzem túl vonzónak…” – érkezett a válasz.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

 

Krack: Többet kell tennünk

Szavaiból kitűnik, Alonso jelenleg nem teljesen elégedett a lehetőségeivel: egyelőre sem az Aston Martin, sem a Mercedes nem győzte meg arról, hogy rövid távon érdemes őket választania, sikeres lehet velük.

Alonso jelenlegi csapata kapcsán azt is kiemelte, hogy a mostanihoz hasonló erőn felüli eredményeket elsősorban a jó taktikájuknak, a remek kerékcseréknek és a helyzetek kihasználásának köszönhetik, de ettől az autójuk még nem elég jó. „Ezekből előnyt kovácsolunk, de a tempónkon javítanunk kell, az biztos” – fogalmazott.

Az Aston Martin már a szezonrajt előtt egyértelművé tette, hogy Alonsóval képzeli el a folytatást. Mike Krack csapatfőnök szerint kemény munkával lesz is esélyük megtartani őt, ám elismerte, az ígérgetés helyett tettekre van szükség. „Ha rendelkezésünkre áll a szélcsatorna, az új szimulátor, és az egész összeáll a Honda érkezésével, az mindenképpen vonzó. Mindenképpen vonzóbb, mint két évvel ezelőtt volt. De tudjuk, hogy szép dolog ennek a birtokában lenni, ugyanakkor a pályán is teljesítenünk kell, mert csakis az alapján mérnek minket. Ez a legfontosabb” – jelentette ki a szakember, aki ezzel nemcsak a 2025-ös, hanem az azt követő szezonra is utalt..

Alonso megtartásáért emiatt szerinte még dolgozniuk kell.

„Még többet kell tennünk. Egyértelműen többet kell tennünk. De úgy vélem, hogy ha harcban lehet, és nem a semmi közepén lesz, az már egy első lépést jelent. Nem fogjuk feladni. A szezon során további újításokat fogunk bevetni, hogy motiváljuk őt, hogy boldoggá tegyük az Aston Martinnál.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

Kracknak megjegyezték, a Mercedes szuzukai legyőzése Alonso maradásról való meggyőzése szempontjából nem jöhetett rosszul.

„Jó, hogy efféle észrevételt tesznek, mert mi mindig a negatívumokra figyelünk! A versenyzés már csak ilyen. De egyetértek. Ha azt nézed, hogy mi történik két-három év alatt, milyen fejlődést értek el a csapatok, jó látni, hogy a lehetőség adott arra, hogy azt mondja: nem, talán jobb itt maradni. Talán beszélhetnének vele spanyolul, hogy megpróbálják őt meggyőzni…”

– viccelődött.

„Ez az egész megmutatja, hogy milyen rövid idő alatt milyen nagy utat tettünk meg. Még mindig messze vagyunk a célunktól, de a Forma–1 rendkívül versenyképes közeg. A legjobb öt alkotta első csoportban vagyunk, és két csoport van jelenleg. Ez jó. De szeretnénk előrébb jutni ebben a csoportban. Egyes versenyeken már elértük, hogy nem mi vagyunk az utolsók ebben a csoportban. Például a mostanin vagy a két héttel ezelőttin. Ezt a helyzetünket kéne megszilárdítanunk” – fejtegette Krack.

További tartalmak