Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: Az FIA támogatja az Andrettit

Sajtó: Az FIA támogatja az Andrettit

Racer
A Racer információi szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) továbbra is támogatja az Andretti Global Forma–1-es törekvéseit, noha a királykategória január végén visszadobta a csapat nevezését.

Az amerikai alakulat jó ideje szemez a Forma–1-es szerepvállalással, eddig azonban rendre zárt ajtókat döngetett: az alapító, Michael Andretti hiába próbálta először a Racing Pointot (ma Aston Martin) majd a Saubert felvásárolni, egyik alakulattal sem jutott dűlőre, januárban pedig az F1 is visszautasította nevezésüket.

Pedig az FIA tavaly év végén még zöld utat adott nekik. Ez viszont önmagában kevés volt a debütáláshoz, ami a kereskedelmi jogok birtokosának beleegyezése nélkül nem valósulhat meg. Legalábbis 2026-ban, arra ugyanis az F1 is utalt, hogy 2028-ra újra megnyithatja a nevezést.

Az Andretti eközben – tudomásul véve, de közönyösen kommentálva az F1 döntését – gőzerővel készül, jelezve, a vezetőség állításaival szemben képesek tető alá hozni egy ígéretes alakulatot, ami „értéket is adhat” a királykategóriához. Legutóbb például bejelentették, hogy megnyitott silverstone-i gyáregységük, ahol szintén az F1-es debütáláson fognak munkálkodni.

Kép: Andretti

A csapatfőnök eközben jelezte, az F2-ben és az F3-ban is szívesen részt vennének, hogy tovább növeljék európai jelenlétüket és felkészítsenek egy fiatal amerikait a Forma–1-es szerepvállalásra (igaz programjuk során nemcsak a hazai pilótákra koncentrálnának).

A Racer úgy tudja, az amerikai istálló törekvéseit az FIA továbbra is támogatja, lévén a szövetség saját elemzései alapján arra jutott, az Andretti pénzügyi és technikai lehetőségei elegendőek ahhoz, hogy nevezzenek a Forma–1-be. Ők tehát minden valószínűség szerint a 2028-ra vonatkozó jelentkezési procedúra során sem állnának az istálló útjába.

Akkor egyébként lesz még egy ütőkártyája a csapatnak, a General Motors ugyanis jelezte, az F1 reakciója ellenére kitart az Andretti mellett, vagyis 2028-tól továbbra is ellátná saját erőforrásokkal (ezek a Cadillac nevét viselnék) a csapatot.

Fotó: Cadillac
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak