Musorujsag
Élő Eredmények

Andretti: Készülünk és a Cadillac is készül

Andretti: Készülünk és a Cadillac is készül

Sky Sports
Az Andretti Global csapatfőnöke, Michael Andretti legutóbbi nyilatkozatában megerősítette azt, amire az alakulat eddigi lépéseivel erősen utalt: az F1 visszautasítása ellenére ők valóban gőzerővel készülnek a debütálásra, akárcsak jövőbeli motorpartnerük, a Cadillac.

A kereskedelmi jogok birtokosa január végén csapta rá az ajtót az amerikai istállóra, noha az FIA 2023 végén megadta a zöld utat az istállónak. Egy kis rés viszont továbbra is maradt azon a bizonyos ajtón, az F1 ugyanis jelezte, adott esetben 2028-ra új pályázatot írhat ki az érdeklődők számára, így akár az Andretti is benyújthatja nevezését.

Arra már ők is utaltak, hogy az amerikaiak esélyei akkor jobbak lehetnek, hiszen a General Motors partnereiként érkezhetnek, a cég pedig vállalta azt is, hogy saját erőforrásaival (ezek a Cadillac nevét viselik majd) támogatja a gárdát.

A csapat egyébként nem vette zokon a döntést, sőt, több cselekedetével is utalt rá, jóformán tudomást sem vesz arról és gőzerővel készül az F1-es debütálásra, illetve első körben talán arra, hogy meggyőzze a vezetőséget. Ezt most a csapatalapító, korábbi Forma–1-es pilóta, Michael Andretti is leszögezte a Sky Sportsnak nyilatkozva.

A beszélgetés apropója a tegnap leleplezett új, silverstone-i gyárépület volt, ami szintén fontos szerepet tölt be az F1 felé vezető úton. „Még mindig együttműködünk a FOM-mal, és megmutatjuk nekik, hogy sokat hozzá tudunk tenni a bulihoz” – szögezte le a szakember.

Kép: Andretti

Itt valószínűleg arra utalt, hogy az F1 elutasításakor arról írt, az Andretti „nem hozna plusz értéket a szériába” debütálásával. „A General Motors egy hatalmas plusz ebben a sztoriban. Nem azért jönnek, hogy a mezőnyben legyenek, hanem azért is, hogy komoly részesei legyenek a csapatnak. Azt hiszem, nem igazán értették még meg, ez mekkora dolog” – emelte ki.

Andretti bízik benne, hamarosan az F1 felismeri, mekkora értéke van a projektnek, és ha ez megtörténik, egyszerűen nem utasíthatja vissza őket még egyszer. „Ha mindenki megérti, mit rakunk össze, szerintem nem mondhatnak nemet!”

A GM-mel kapcsolatban megjegyezte, már dolgoznak az erőforráson, de két évre mindenképpen szükségük van még ahhoz, hogy a csapat felkészült legyen. „Jelenlegi építik az erőforrást. Már regisztráltak. Lesz motorunk 2028-ban, de építkeznünk kell, hogy oda jussunk. Két évre van szükség, hogy a motor elkészüljön, a csapat felépüljön és versenyképesek lehessünk. Ebben a tekintetben nem vagyunk naivak” – zárta gondolatát.

Fotó: Cadillac
Borítókép: Michael Andretti (Fotó: XPB)

További tartalmak