Musorujsag
Élő Eredmények

„Az F1 a levegőm, az F1-nek élek” – Alonsót csak a család kérdése aggasztotta

„Az F1 a levegőm, az F1-nek élek” – Alonsót csak a család kérdése aggasztotta

AS, Marca, The Race, Motorsport Week
Fernando Alonso túlságosan imádja a Forma–1-et ahhoz, hogy kiszakadjon belőle, és még az ehhez szükséges áldozatokat is vállalja a folytatásért. Elismerte, a versenynaptár hossza, valamint a család és a családalapítás kérdése jelentették a legnagyobb kétségeit.

„Először arról kell döntenem, akarom-e folytatni” – mondta Fernando Alonso már az Aston Martin februári bemutatóján a jövőjéről. A 42 éves versenyző az interjúiban többször beszélt arról, milyen komoly áldozatot igényel a Forma–1, főleg úgy, hogy manapság 24 futamból áll egy szezon. Arról is beszélt, hogy a sok utazás, az otthontól távol töltött idő és a családalapítás is fontos szempont lesz számára ebben a döntésben.

Fernando Alonso csütörtökön bejelentette, hogy több évvel meghosszabbította a szerződését az Aston Martinnal, és az máris garantáltnak tűnik, hogy 2026 vége előtt nem vonul vissza. Ez azt is jelenti, hogy legalább 45 éves koráig versenyezni tervez a királykategóriában – ami egyértelmű válasz az év elején az áldozatvállalással kapcsolatban megfogalmazott kérdésére is.

Alonso a bejelentés után elismerte, a naptár hossza és a sok lemondás elgondolkodtatta, ugyanakkor nem érzi még készen magát a visszavonulásra.

„A visszavonulás sosem jutott az eszembe. Amikor majd befejezem a Forma–1-ben, valahol máshol fogok versenyezni, talán a Dakaron vagy máshol. Számomra nehéz elképzelni az életet anélkül, hogy volánt fognék a kezemben. Ez sosem fog megtörténni, vagy legalábbis rövid távon nem. Kilencvenkilenc százalékig biztos voltam benne, hogy jövőre is versenyezni fogok, szóval a visszavonulás sosem volt opció számomra”

– jelentette ki a kétszeres világbajnok.

Kiemelte, az egyik meghatározó szempontot a 2026-os szabályváltozások jelentették, ezért az sem volt kérdés, hogy egynél több szezonnal akar hosszabbítani. „Nem tudom megjósolni, hogy mikor fogok visszavonulni. Nem 2025-ben és 2026-ban kerül rá sor. Megerősíthetem, hogy az egyik fő motivációt az jelentette, hogy részt vegyek az új szabályrendszerben és dolgozhassak együtt a Hondával. Legalább két év.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

„Nem tudom, hány év lesz még, az Aston Martinnal több év kell, hogy minden területen javuljunk. Remélem, hogy sikereket fogunk elérni, még azután is, hogy már nem versenyzek, és más szerepkörben leszek. Hogy folytatom-e az Astonnal más szerepkörben? Talán igen. De még nem tudom, mikor vonulok vissza. Ha még több évig folytatom, talán a szerződésem időtartamát is ki fogom tölteni” – elmélkedett Alonso, aki pályafutása leghosszabb időre szóló szerződésének nevezte a mostani, a két F1-es szezonon is túlra nyúló egyezségüket.

 

Kétségek a család és a családalapítás miatt

Alonso a visszavonulás lehetősége helyett inkább azzal foglalkozott, hogyan tegye könnyebben elviselhetővé az F1-gyel járó nem szeretett terheket. Elismerte, a legfőbb kétségét a naptár hossza jelentette, valamint a család kérdése. „Nem a versenyzés oldala gondolkodtatott el, inkább az utazás része. Elnézve a mostani naptárat, egy kicsit féltem, hogy ez nehéz lesz számomra” – vallotta be, hozzátéve, ezért is volt szüksége pár versenyhétvégére, mielőtt elkötelezte volna magát.

„A legaggasztóbb dolog a család hiánya volt. Vagy az, hogy saját családom legyen. De évről évre, hónapról hónapra fogok haladni. Beszéltem a családommal, és gyakrabban fognak versenyekre jönni. Mindenki eljön Miamiba, édesanyám, a nővérem, a két unokahúgom. Reméljük, hogy ez a változás enyhít majd az aggályaimon, és nem fogom őket annyira hiányolni.”

„Emellett úgy döntöttünk, változtatunk pár más dolgon is, amiket hiányolok, vagy dolgokon, amik talán aggasztanak a versenyzés folytatása szempontjából, mert nem akarok lemaradni róluk. Szerintem mind találni fogunk megoldást” – magyarázta a 42 évesen még nőtlen (egyszer már volt házas) és gyermektelen spanyol.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

 

Az F1 a levegője, az élete

A mostani hosszabbítással Alonso tehát az áldozatok ellenére is az F1-et választotta, és ez egyfajta szerelmi vallomás, hűségnyilatkozat is a részéről. Érzelmes szavaiból is kitűnik, mennyire nem áll készen arra, hogy kiszakadjon ebből a közegből.

„Szeretek vezetni. Túlságosan beleszerettem a vezetésbe. Annyira, hogy nem tudom most abbahagyni. A szükséges áldozatvállalás gyengébb, mint az élvezet és a szenvedély, amit vezetés közben érzek. A Forma–1 levegőm, a Forma–1-nek élek.”

„Azért edzek, hogy elég fitt legyek a Forma–1-es autók vezetéséhez. Azért eszem, hogy fitt legyek a Forma–1-es autók vezetéséhez. Az életvitelem nagyszerű, szeretem, amit csinálok, és nem lennék boldog, ha csak odahaza ülnék, és nézném a Forma–1-es versenyeket, mert jelenleg úgy érzem, hogy még itt a helyem, hogy lehetek jobb, lehetek gyorsabb.”

„Még nem jött el a pillanat, amikor úgy érzem, változtatnom kell az életmódomon. És ez nagyszerű” – állapította meg.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak