Musorujsag
Élő Eredmények

„Nincs ennél ambiciózusabb csapat” – amiért Alonso nem akart kimaradni a következő évekből

„Nincs ennél ambiciózusabb csapat” – amiért Alonso nem akart kimaradni a következő évekből

The Race, , Motorsport-Total, Autosport
Fernando Alonso töretlenül hisz az Aston Martin felemelkedésében. Szerinte nincs náluk ambiciózusabb csapat az F1-ben, és semmiképp sem akart kimaradni a rájuk váró sikeres jövőből.

A múlt héten több évvel meghosszabbította a szerződését az Aston Martinnal Fernando Alonso. Bejelentésük meglepően korán jött, és talán abból a szempontból is meglepőnek tűnt, hogy csapatuk az idei szezon elején nem nyújtott kiemelkedőt, ezért nem tűnt úgy, hogy teljességgel meggyőzte a versenyzőjét.

Alonso végül elkötelezte magát, és mint azt egyértelművé tette, kétségei sincsenek afelől, hogy Silverstone-ban van a legjobb helyen a jövő szempontjából.

„Nincs még egy csapat a paddockban, amely olyan ambíciókkal és tervekkel rendelkezik a jövőre nézve, mint az Aston.”

„Ugyanakkor persze el is kell érni ezeket a célokat, és hozni kell ezeket az eredményeket. A csapat még nagyon új volt két évvel ezelőtt. Azóta lényegében megduplázta a létszámát a gyárban. A régi Jordan-épületet használták, most egy szupermodern gyárat” – emlékeztetett a kétszeres világbajnok.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

Alonso elismerte, azért is várni akart pár versenyt idén a döntése meghozatala előtt, mert látni akarta, merre tartanak. Miközben a tavalyi évkezdéssel ellentétben ezúttal nem értek el dobogós helyezéseket, a fejlesztés szempontjából meggyőzte őt a zöld csapat.„Rendben, nem voltunk a dobogón, de úgy érzem, négy csapat között nagyon szoros a küzdelem a Red Bull mögött. Lesznek versenyek, amiken mi leszünk jobbak, máskor rosszabbak leszünk. Az első versenyeken négyszer vetettünk be újításokat, minden versenyre vittünk fejlesztéseket. Ez biztató.”

„A csapat javul. Természetesen a Forma–1-ben sosem lehetsz elég gyors, ez egy sokat követelő sport, kihívást jelentő közeg. Tizennyolc-huszonkét hónappal ezelőtt viszont még egy kis gyárunk volt, az egykori Jordan-gyár, míg most itt vagyunk, fél tized dönt köztük és a Ferrari vagy a Mercedes között, az élcsapatok között vagyunk. Ez az előrelépés, az ambíciók teszik mássá ezt a projektet. Ezért akarok a része lenni ennek” – magyarázta Alonso.

 

Eredményeket vár

Ezzel együtt jelezte azt is, számon fogja kérni az ígéreteket az Aston Martinon. Amikor arról kérdezték, mennyire garantált, hogy 2026-ig nem gondolja meg magát, elmondta: „Természetesen azt is látni akartam, hogy megy a csapatnak. Nincsenek biztosítékok arra, hogy nem fogok valami más után nézni, ha jól érzem magam, de közben azt látom, hogy az Aston dolgai nem jól mennek, és az autót nehéz vezetni, és nem vagyunk versenyképesek, vagy ha nem látom az előrelépést a csapatnál”

„Tavaly nagyon gyors autónk volt, és tanulnunk kell az akkori leckékből a pályán kívül, abból, hogyan kell úgy fejlesztenünk az autót, hogy tartani tudjuk a lépést az élcsapatokkal. Idén tartjuk ezt a fejlesztési szintet, amit jó jelnek tartok. De végső soron futamokat és bajnokságokat kell nyerned, és ez jelenti a nehéz lépést”

– emelte ki.

A csapatba vetett bizalma nem rendült meg az idei gyengébb kezdéstől. „Nagyon boldog vagyok. Tavaly is boldog voltam, és még mindig az vagyok. Jól érzem magam a csapatnál. Szeretnék jobb helyezéseket. Tavaly nagyobb eredményekért harcoltunk év elején, de év végén nagyjából ugyanitt voltunk, mint most: az ötödik leggyorsabb csapatként. Idén megvan a tervünk az autó agresszívebb fejlesztésére, ami illik egy olyan élcsapathoz, amely nagy dolgokért akar küzdeni. És ezt örömmel látom.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

 

Egy év kevés lett volna

Alonso tudja, hogy az Aston Martin igazi élcsapattá válásához több idő kell, és hogy a 2026-os új szabályok hozhatják el az igazi esélyüket. Ezért sem volt téma számára a korábbi visszavonulás. „Nem akarok hazudni, egy egyéves szerződés túl kevés lett volna nekem, nem láttam volna értelmét. Persze ez nem jelenti azt, hogy máshol egyéves szerződést kaptam volna. Egyszerűen az Astonnal kezdettől arról beszéltünk, hogy az a vonzó ebben a projektben, hogy valamit fel akarunk építeni.”

„Tavaly átvettük az új campust, az új szélcsatorna idén készül el, 2026-ban jönnek az új szabályok. Jön a Honda partnerként. Egyszerűen muszáj volt belevágnom az új szabályokba ezzel az új projekttel, az új szélcsatornával.”

„Hihetetlenül tehetséges embereink vannak, az új háttérből profitálhatunk. Szóval sok tényező volt, ami vonzóvá tette az Astont 2026-ra. De itt nem csak 2026-ról van szó, mert számomra ez bizonyos szempontból egy életre szóló projekt is. Ez a leghosszabb szerződés, amit életemben kötöttem, sok-sok évre az Aston Martinhoz köt. Meglátjuk, milyen szerepkörben, és meddig versenyzek még. De utána is lesz huszonöt év F1-es tapasztalatom, tíz-tizenöt év F1-en kívüli, szóval negyven év tapasztalat a motorsportban, amit a csapat javára fordíthatok. Nagyon motiválnak a következő évek” – jelentette ki a spanyol.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak