Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz: Nem azért versenyzek, hogy bizonyítsak a Ferrarinak

Sainz: Nem azért versenyzek, hogy bizonyítsak a Ferrarinak

AS
Év elején közölte vele a Ferrari, hogy az idény végén távoznia kell – azóta szárnyal. Carlos Sainzot nem az hajtja, hogy bizonyítani akarja csapata tévedését. De mi a fő célja idén, és mikor lesz fejlemény a jövője szempontjából?

A négyből egy versenyt vakbélgyulladás miatt kihagyott, a többin mind dobogón állt, Melbourne-ben annak is a legfelső fokán. Carlos Sainz élete formájában van azóta, hogy a 2024-es szezonrajt elején a Ferrari közölte vele, nem tart igényt a további szolgálataira a mostani szezont követően, mert Lewis Hamiltonra és Charles Leclerc-re van szüksége. A spanyol versenyző ezek után vált az F1 jelenlegi legsikeresebb álláskeresőjévé, akinek eddig igencsak meggyőző az ajánlólevele.

Mint azt a spanyol AS című lapnak adott interjúban elmondta, a melbourne-ihez hasonló sikerek talán javítanak a helyzetén, ám szerinte nem ezek lesznek a döntőek a folytatás kapcsán. „Már Ausztrália előtt is mindegyik csapattal kapcsolatban álltam. Az ausztráliai verseny csak megerősítette, amit már eleve tudtak rólam, hiszen már tíz éve az F1-ben vagyok, és nagyjából már mindenki tudja, hogy mire vagyok képes. Egy győzelem nem árt, remélhetőleg segít a tárgyalásokban, még ha csak kicsit is” – mondta a háromszoros futamgyőztes, aki eddig mindhárom versenyén legyőzte Charles Leclerc-t.

Sainz elismerte, miután szembesült a helyzetével, munkával próbált kitörni belőle. „Nem egyszerű úgy kezdeni egy szezont egy csapattal, hogy tudod, jövőre nem leszel velük. Ezért is akartam jó előszezont, jó fizikális és mentális szintre kerülni. Nincs jobb megoldás annál, mint hogy jó fizikai állapotban vagy, mert ez önbizalmat ad, elszánttá tesz. Jó energiákkal tölt fel. A mostani szezon előtt ezt tettem: energikusabb lettem, elszántabb, mint bármelyik évben, és úgy fest, ez kifizetődik” – magyarázta.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Szavaiból úgy tűnhet, elbocsátása felpaprikázta, és most dacosan bizonyítani próbálja a Ferrarinak, hogy hibás döntést hozott. Sainz azonban határozottan tagadja, hogy így lenne.

„Nem gondolok erre, amikor lecsukom a sisakrostélyom. Persze nem tagadom, hogy ha jó eredményeket érek el, akkor remélhetőleg mindenkinek és önmagamnak is bizonyítom, hogy nyerő versenyző vagyok, illetve hogy egy nyerő autóval számíthatnak rám. De nem próbálok bizonyítani konkrétan a Ferrarinak vagy más csapatoknak.”

„A győzelemre megyek, és hogy megmutassam, hogy amikor rendelkezésemre áll az autó, amellyel elérhető a dobogó vagy a győzelem, akkor én meg is szerzem vele a dobogót vagy a győzelmet” – hangsúlyozta a különbséget.

 

Szokni az autókat, szokni a „nyerő” helyzetet

Sainz az idei formajavulása kapcsán arról is beszélt, hogy kezdetben nem érezte otthon magát a szívóhatású autókban, ám mostanra javult a helyzet. „Versenyzőként sokat változtam 2022 óta. A szabályváltozások óta kevésbé szeretem az autókat, mint a 2021-est. Ezeket inkább úgy kell vezetni, mint a GT-autókat. Nehezebbek, más a kormányzás és a gázadás hatása. Eleinte nem éreztem természetesnek ezt. Alkalmazkodtam, az autón is javítottunk, és most, 2024-ben van egy autónk, amivel én és Charles is elégedettek vagyunk. Ez egy nagyon jó továbbfejlesztése a tavalyinak, magabiztossá tesz, és lehetővé teszi, hogy a határokat feszegessük” – magyarázta.

Elmondása szerint önmagával kapcsolatos kétségei sosem voltak, ám kiemelte, a ferraris helyzetéhez hozzá kellett szoknia. „A pályafutásom során 2022 előtt sosem volt olyan autóm, ami képes a dobogókra és a győzelmekre. Akkor lehetőségem nyílt bizonyos versenyeken a pole-okért és a győzelmekért harcolni.”

„Amikor ilyen lehetőség adódik, az olyan versenyzők, mint Hamilton, Vettel vagy Verstappen, akik már sok éven át ilyen autóval versenyeztek, tudták, hogy mire képesek. Nekem 2022 óta párszor adatott meg a lehetőség, és szeretném bizonyítani magamnak, hogy nemcsak egy F1-es versenyző vagyok, hanem egy olyan versenyző, aki egy nap világbajnok lehet. Ez a jövőbeli célom.”

Sainz 2024-es fő célja eközben, hogy stabilizálja formáját a mostani magas szinten, és a kiugró eredmények, mint amit tavaly Monza és Szingapúr jelentett számára, már ne legyenek kiugróak. „Ezek azok a hétvégék, amikor minden összeáll. Az autó magabiztossá tesz, szeretem a pályát, jó fizikai és mentális állapotban vagyok. A célom idén, hogy ezeket a csúcspontokat rendszeresítsem. A szezonomnak kiegyensúlyozottabbnak kell lennie, normálisnak, kiugrások nélkül.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

A bajnokságra, melyben a negyedik helyen áll, és arra, hogy ez az utolsó ferraris éve, jelenleg nemigen gondol. „Az elsődleges célom mindig a győzelem. Amikor a köridőket nézed, az elsőhöz viszonyítasz, hacsak nem te magad vagy az első. Ez a mentalitásom. Most a jelenlegi autómra összpontosítok. Tudom, hogy lehetőségem van vele a dobogóért harcolni a legtöbb pályán, és a cél, hogy dobogós legyek vagy nyerjek, mint Ausztráliában. Aztán majd meglátom, hogy ezek a versenyek meddig visznek a bajnokságban.”

 

Szeretné tisztázni, mi lesz vele

Sainz Szuzukában elismerte, most már szeretné tisztábban látni a jövőjét, ezért felgyorsítaná az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket. Az Aston Martint máris kihúzhatja a listájáról Fernando Alonso hosszabbítása után.

A még azt megelőzően készített interjúban a spanyol megerősítette, miközben eszében sincs kapkodni, nem akarja túl sokáig sem halogatni a döntését. „Februárban először azt mondtam, lazán kezelném. Minden megváltozott. Siettettem a Ferrarival való hosszabbítást, de most már nagyon higgadtan akarom megtenni a következő lépést, mert alaposan át kell gondolnom, hogy mindenkivel beszélnem kell, hogy lássam a valós lehetőségeimet, a jókat, amik igazán segíthetnek a jövőm szempontjából. Ezért is akarok időt szánni rá. A szezon ezen szakaszában már szeretnék előrébb lépni, megoldani dolgokat, mert nem akarom az egész évet azzal tölteni, hogy két dologgal foglalkozom egyszerre.”

A kérdésre, szerinte mi fog történni, hozzátette: „Nem tudom, de ezekben a hetekben szeretnék előrébb jutni.”

A Ferrarival idén már nyert futamot. Innen nézve nagyobb esély mutatkozik a visszalépésre, mint a feljebb lépésre és arra, hogy jövőre nyerő autót vezethet. „Egy ideális világban nyerő autó lenne a jövő évi. Meglátjuk, milyen lehetőségeim lesznek, de arra is gondolni kell, hogy 2026-ban minden megint megváltozik. A 2025-ös egy átmeneti év lesz a 2026-os, 2027-es és 2028-as előtt, és én nem csak 2025-öt nézem. A legjobb az lenne, ha 2025-ben és 2026-ban is nyerő autóm lenne, de senkinek sincs jósgömbje” – emelte ki Sainz, hogy nincs garancia semmire.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak