Musorujsag
Élő Eredmények

2026-ban egyből a bajnoki cím a célja a Hondának az Aston Martinnal

2026-ban egyből a bajnoki cím a célja a Hondának az Aston Martinnal

Autosport
A Honda nem kertelt, kimondta: az együttműködésük első évében bajnokok akarnak lenni az Aston Martinnal. Aztán hogy reális lesz-e a célkitűzés...

Nem csak technológiai szempontból lesz újrakezdés a 2026-os F1-es év a Honda számára. A jelenleg a Red Bull csapatait motorral ellátó japánok abban az évben kezdik meg gyári együttműködésüket az Aston Martinnal.

Az Aston szempontjából érthető, hogy a Hondában látják a nyerő csapattá válás lehetőségét: velük először tesznek szert gyári háttérre, ráadásul egy, a hibridmotorok terén sok tapasztalattal rendelkező, többszörös világbajnok partner érkezik hozzájuk.

A Honda eredetileg szívesen folytatta volna a Red Bull-lal, ám a kivonulásukról szóló 2021-es bejelentésükkel elvágták maguk előtt ezt az utat. A japánok több istállóval is tárgyaltak 2026-ról, és végül az Aston Martin ambiciózus tervei győzték meg őket leginkább.

Vatanabe Kodzsi, a Honda Racing Corporation elnöke az Autosportnak nyilatkozva egyértelművé tette, semmiféle ismerkedési fázist vagy átmeneti időszakot nem akarnak, és a legkevésbé sem zavarja őket, hogy az Aston Martin egyelőre nem nyerő csapat.

„2026-tól kezdve világbajnokok akarunk lenni” – jelentette ki. „Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, és nem tényleg nem könnyű, de kellenek bizonyos célok, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az Aston Martinnal.”

„Emiatt Stroll-lal és Mibe Tosihiróval (a Honda elnök-vezérigazgatója) úgy döntöttünk, hogy a célunkat a világbajnoki cím jelenti abban az évben. A valóságban persze ez nem könnyű” – magyarázta Vatanabe.

Vatanabe Kodzsi, Mibe Tosihiro, Lawrence Stroll, Martin Whitmarsh (Fotó: Honda)

Miközben az azonnali siker a Honda részéről reális célkitűzés is lehet, az Aston Martin egyelőre távol áll még a bajnokesélyesség szintjétől. Ezzel a japán is tisztába van.

„Talán még hiányzik valami jelenleg, de meg kell mondanunk egymásnak, hogy mi hiányzik. Azt, hogy mi hiányzik a Honda oldalán az Aston Martin szemszögéből, és mi az Aston Martin oldalán. Ezzel az őszinte párbeszéddel válhatunk együtt első osztályú csapattá.”

Vatanabe elmondta, az Aston Martin kapcsán a beruházások, az új gyár, a szélcsatorna mellett Lawrence Stroll szándékainak komolysága győzte meg őket. „Miután motorgyártóként neveztünk 2026-ra, egyes csapatok felvették velünk a kapcsolatot, és szerettek volna a Hondával dolgozni. Beszélgettünk a felekkel, és meghoztuk a döntést. A Hondát igazán lenyűgözi Stroll úr szenvedélyessége és határozott iránymutatása, amivel 2026-ban a világbajnoki címért akar harcolni. Sok pénzt fektettek a silverstone-i gyár létrehozásába. Meglátogattuk őket a gyárukban, ami még épülőben volt. Többször találkoztunk Martin Whitmarsh-sal és Mike Krackkal, a vezetőkkel. Nagyon nyitottak. Az egész csapat egy irányba húz, egy egységes csapatról van szó. Ezt kedvező képnek láttuk.”

„Közben ők úgy érzik, hogy a Honda jó partner lehet számukra ahhoz, hogy világbajnokká válhassanak. Már megkezdtük a munkát egy technikai munkacsoporttal, és van egy irányító bizottságunk is akikkel átbeszéltünk pár fontos problémát, amiken talán javíthatunk” – magyarázta Vatanabe.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak