Musorujsag
Élő Eredmények

„Alonso hosszabbítása hitelt ad az Aston Martin projektjének” – De la Rosa

„Alonso hosszabbítása hitelt ad az Aston Martin projektjének” – De la Rosa

AS
Több évre hosszabbított és korán be is jelentette – Fernando Alonso lépései sokat elárul az Aston Martin projektjéről a márka nagykövete szerint.

Hosszú távra elkötelezte magát Fernando Alonso jelenlegi csapata, az Aston Martin iránt. A múlt héten bejelentett új megállapodásukat pályafutása eddigi leghosszabb szerződésének nevezte, melynek keretében a következő két szezonban még garantáltan versenyzőként fogja szolgálni a zöldeket, de azon túl is velük fog maradni.

Az Aston Martin nagyköveteként dolgozó honfitársa, Pedro de la Rosa szerint Alonso korai hosszabbítása üzenetértékkel bír. „Nagyon örülök a hosszabbításának. Ez nagyszerű hír a Forma–1 szempontjából. Ne feledjük, Fernando a visszavonuláson gondolkodott” – hívta fel a figyelmet az AS című spanyol lapnak nyilatkozó exversenyző. „A legfontosabb, hogy ez nagyszerű a Forma–1 és a szurkolók szempontjából. Fernando maradni akar, folytatni akarja a Forma–1-ben, és nem csak egy évre. Ez a másik fontos része ennek.”

„Fernando nézhetett volna más lehetőségek után, de ő úgy döntött, velünk marad. És ez hitelt ad az egész projektnek. Nagyon hitelessé teszi a projektet, az új szélcsatornánkkal, az új gyárral, az új szimulátorral, mindennel. Az emberek talán nem is tudják, de jelenleg ez zajlik. Fernando tudja, tud mindent erről a projektről.”

Hozzátette: „És az a tény, hogy Fernando és a csapat ilyen korán be akarta ezt jelenteni, annak következménye, hogy egy érdekes projektünk van.”

Fernando Alonso és Pedro de la Rosa (Fotó: Aston Martin)

De la Rosa szerint Alonso életkora a legkevésbé sem tényező az Aston Martin számára, mivel látják, mire képes még ennyi idősen is.

„Ez komoly elköteleződést mutat az Aston Martin csapata részéről is. Szerződtek egy negyvenhárom éves versenyzővel. Valójában nem is érdekli őket a kora, csak a teljesítmény.”

„Ez a pályafutása leghosszabb szerződése. Folytatni fogja negyvenöt éves koráig. Ez Fangio-szintű elköteleződést és tapasztalatot jelent” – jegyezte meg, hozzátéve, meggyőződése, hogy honfitársa az Aston Martintól fog visszavonulni az F1-ből.

A volt versenyző szerint kétségek fel sem merülnek Alonso teljesítménye körül, mivel még mindig az egyik legjobbnak számít az F1-ben. „Ha megnézzük az adatokat, hogy hogyan vezet, egészen lenyűgöző. Nem tudom, hogy Szuzuka benne volt-e a pályafutása öt-hat legjobb versenyében, vagy sem, de meglepő volt.”

„Alonso bizonyíték rá, hogy miközben vannak más versenyzők is, akik képesek gyorsan vezetni és a határon lenni, ő még emellett is háromszázhatvan fokban át is látja, hogy mi történik. Láttam már versenyzőket – én magam is ilyen voltam –, akik a futam végén pontosan tudták, mi történt velük, de nem látták a nagyobb képet. Más versenyzőknek nincs is szükségük semmilyen információra a történtekről, mert a verseny során a versenymérnökön és a nagy kivetítőkön keresztül mindent megtudtak. Fernando ezen versenyzők egyike” – méltatta honfitársát.

Pedro de la Rosa (Fotó: XPB)

De la Rosa kiemelte, ő maga nem Alonso személye, hanem szintén az Aston Martin projektje miatt csatlakozott a csapathoz, és ő is nagyon hisz a sikeressé válásukban. Szerinte a 2026-os nagy változások jó lehetőséget kínálnak számukra. „Ellátogattam Silverstone-ba, láttam az új campust, az egész projektet, a szélcsatornát, és azt mondtam: hű, itt akarok lenni. Szerencsés voltam, hogy Fernando is csatlakozott.”

Hozzátette, azt sem bánná, ha a kétszeres világbajnok a visszavonulása után elvenné a nagyköveti pozícióját. „Nagyon büszke vagyok, hogy Fernandóval dolgozhatok. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a visszavonulása után az Aston Martin nagykövetévé válik, és Pedro de la Rosának mennie kell… Nem érdekel, én boldogan áldozom fel a pozíciómat” – mondta az Arrows, a Jaguar, a McLaren, a Sauber és a HRT korábbi versenyzője.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak