Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari-földön látták Adrian Neweyt – versenyfutás a Red Bull sztártervezőjéért

Ferrari-földön látták Adrian Neweyt – versenyfutás a Red Bull sztártervezőjéért

Auto Motor und Sport
Egymással verseng az Aston Martin és a Ferrari Adrian Newey kegyeiért. Sajtóhírek szerint nemrég Olaszországban járt a szakember. Hiába vár azonban tőle azonnali segítséget bárki?

A bő négy évtizede íródó F1-es pályafutása során 12 bajnokautót tervezett eddig, jelenleg is az ő csapata uralkodik, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy az aktuális szabályrendszerben sokat profitált az ő tudásából. Adrian Newey az F1 történetének legsikeresebb tervezője, akit a mai napig bármelyik csapat örömmel látna, tudva, hogy személye szinte garancia a sikerre.

Az elmúlt hetekben híre ment, hogy Newey kapott egy igen komoly és jövedelmező ajánlatot az Aston Martin tulajdonosától Lawrence Strolltól. Mike Krack csapatfőnök mindezt a Japán Nagydíj hétvégéjén tagadta, a brittel kapcsolatos találgatásoknak viszont ezzel nem vetett véget.

A német Auto Motor und Sport úgy tudja, jelenleg két csapat is nagy erőkkel próbálkozik Newey átcsábításával. Az Aston Martin mellett értesülésük szerint a Ferrari is próbál licitálni rá.

E pletykát erősíti, hogy szemtanúk szerint Newey a közelmúltban járt Észak-Olaszországban. „Ezúttal ez nyilvánvalóan komoly. Neweyt nemrég Bologna repterén látták” – írta a német lap.

A szintén német F1-Insider nemrég ugyancsak a Ferrari érdeklődéséről találgatott. Ők azt is kiemelték, hogy év elején Newey neje, Amanda a közösségi oldalán tetszikelt egy hozzászólást egy arról szóló cikk posztja alatt, hogy férje sajnálja, hogy sosem dolgozott a Ferrarnál. „Most van esélyed kipipálni ezt, Adrian” – írta egy hozzászóló, akinek megjegyzésével Newey asszony a jelek szerint egyetértett.

Adrian Newey (Fotó: XPB)

 

A vérszagtól a birodalom megrengetéséig?

A Newey lehetséges távozásáról folyó találgatások alapját a Red Bull házon belüli viharai képezik. Az Auto Motor und Sport ennek kapcsán kiemelte: a látszat csalóka lehet. Hiába beszélgetnek vagy éppen ebédelnek egymással látszólag kedélyesen a Red Bull kulcsfigurái, Christian Horner, Max Verstappen, Helmut Marko vagy akár maga Adrian Newey, a feszültségek még nem oldódtak fel.

„Christian Horner a thaiföldi többségi tulajdonos támogatásával az új tábornoknak tekinti magát, és szeretné a lehető legjobban a partvonalra szorítani az osztrákokat. Az ellentábor ennek megakadályozására irányuló próbálkozásai nem jöttek be. A csapaton belül nem kevesen félnek attól, hogy a lázadás megrengeti a birodalmat. Max Verstappen és Adrian Newey is közéjük tartozik”

– írták, kiemelve, Verstappen már egyértelművé tette, hogy a jövője szempontjából nem mindegy, mi lesz Helmut Marko sorsa a csapaton belül.

Rámutattak, Newey nem szereti, amikor egy csapat életét a politika határozza meg, és a nála próbálkozók most ennek köszönhetően érezték meg a vérszagot. A Mercedes szerintük azért nem tett még kísérletet Newey megszerzésére, mert attól tart, hogy a szakember egyszerűen megbontaná a bejáratott technikai csapatuk nyugalmát.

Christian Horner, Adrian Newey és Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

Várhatnak rá 2026-ig?

Ezek alapján a Newey-pletykáknak talán lehet alapja. Kérdés ugyanakkor, hogy még ha valamely rivális rá is tudná venni a britet a távozásra, milyen hatást remél ettől. Lehet azon elmélkedni, hogy Fernando Alonso vagy Lewis Hamilton talán éppen Newey megszerzése reményében hosszabbított, illetve írt alá egy 2025-re és 2026-ra szóló szerződést, ám az Auto Motor und Sport szerint ennél komplexebb a helyzet.

„Neweynak 2025 végéig szól a szerződése. Előbb be kell fejeznie a Red Bull utcai hiperautóját, az RB17-est, ami 2025 szeptemberében készülhet el” – emelték ki, hogy bárki is szerezze meg a szakembert, jó eséllyel 2026-ig, vagyis az új szabályciklus első évéig várhatna rá.

Ez azt is jelentené, hogy Newey nem lesz azonnali megváltó. Ahhoz, hogy valamilyen szinten bele tudjon folyni egy másik csapat 2026-os autójának tervezésébe, az F1-es kényszerszabadságok rendszerét és az ő kaliberét ismerve heteken, de mindenképpen pár hónapon belül döntést kéne hoznia a váltásról, és meg is kéne állapodnia a Red Bull-lal az elengedéséről.

Reális? Fél éve Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződése sem tűnt annak… Idővel kiderül, a Newey személye körüli híresztelések ismét csak pletykák maradnak-e.

Az F1-Insider egyébként úgy hallotta, hogy a Red Bull a technikai csapat másik kulcsfigurájával, a technikai igazgató Pierre Wachéval nemrégiben szerződést hosszabbított azok után, hogy őt is hírbe hozták más csapatokkal, például a Ferrarival és a Mercedesszel.

Borítókép: Adrian Newey (Fotó: XPB)

További tartalmak