Musorujsag
Élő Eredmények

Horner nyeregbe kerülhet, Verstappen és Sainz sarokba szorulhat Alonso lépése után?

Horner nyeregbe kerülhet, Verstappen és Sainz sarokba szorulhat Alonso lépése után?

Auto Motor und Sport
Komoly sakkjátszmára emlékeztet a 2025-ös F1-es ülésekért folyó küzdelem. Fernando Alonso lépése új helyzetet teremtett, ami akár Max Verstappenre is nyomást gyakorolhat.

Három helyett már csak két élcsapatnál van üres hely a 2025-ös F1-es idényre. Azzal, hogy Fernando Alonso szerződést hosszabbított az Aston Martinnal, egy vonzó hely talált gazdára. A Ferrari és a McLaren után a zöld csapat lett a harmadik a nagyok közül, amely irányt választott a következő évekre, így már csak a Red Bull és a Mercedes ülései elérhetők a jelenlegi legjobb gárdák közül.

Hogy miért került sor ilyen meglepően korán Alonso hosszabbítására, annak kapcsán a német Auto Motor und Sport mutatott rá érdekes összefüggésekre. Értesülésük szerint az Aston Martin eleve sürgette versenyzőjét, aki tartotta magát a korábbi nyilatkozataihoz, és nem hagyta, hogy mások irányítsák a sorsát helyette. Emellett viszont a nyomás is egyre nagyobb lett rajta.

 

Alonso ugrott, mielőtt sarokba szorították volna

A hosszabbítása előtt úgy tűnt, Max Verstappen tartja kézben a szálakat. A Red Bull és a Mercedes is a hollandra várt, hogy eldöntse, érdekli-e a szerződéséből való kilépés lehetősége, amivel apja már az idénynyitón megfenyegette a Red Bullt és Christian Hornert. Miközben e két csapatnak Verstappen miatt nem volt sürgős a döntés, Alonso nem akart kockáztatni. „Gyorsan kellett döntenie. Alonso tudta, hogy a honfitársa, Carlos Sainz az ajtóban áll. A várakozással túl nagy volt számára a kockázat” – írta a német lap munkatársa, Michael Schmidt.

Az elismert újságíró úgy tudja, a Mercedes egy 1+1 évre szóló szerződést kínált Alonsónak, ami nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a csapat már 2025 után leváltja őt. Alonso ezzel szemben mindenképpen maradni akart 2026-ig, amire az Aston Martin kínált neki lehetőséget. A Red Bull eközben csak Verstappen távozása esetén lehetett volna opció számára, ám ennek kapcsán ő már Szuzukában kimondta, „nulla esélyt” lát erre.

Egy ilyen helyzetben fennállt annak veszélye, hogy miközben váratja az Aston Martint, az megegyezik Sainzcal, ő meg végül a Red Bull és a Mercedes üléséről is lemarad.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

 

Sainz dilemmája

A hosszabbításával Alonso ezt a kényszerhelyzetet most továbbpasszolta a piacon maradó társaknak, és most az a kérdés, melyikük jön ki végül vesztesen ebből a keringőből.

A német lap szerint Sainz a mostani hétig kapott időt az Auditól a döntésre. A spanyol választhat: nemet mond a karikásoknak a Mercedes (esetleg a Red Bull) ülése reményében, vagy rábólint az ajánlatukra, és az erősen bizonytalan projektbe ugrik fejest, feladva az alternatívát.

A Mercedes álláspontjáról ellentmondásos hírek érkeznek, ám Sainz több forrás szerint is egy 1+1 éves ajánlatot kaphatott tőlük. Ez papíron Sainz számára is rugalmasságot biztosíthatna, hiszen 2026-ban akár újra csapatot válthatna, ám veszély a szempontjából több is van. A Mercedes egyfelől egy év után kiteheti őt Andrea Kimi Antonelli vagy akár Max Verstappen miatt. Másfelől ő maga is dönthet a 2026-os váltás mellett, ám kérdéses, hogy az Audi ajánlata még akkor is élne-e, illetve adódna-e előtte más lehetőség.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

 

A versenyzőpiac és az idő Hornernek dolgozik?

A sakkjátszma legérdekesebb részét Max Verstappen és a Red Bull oldala jelentheti. Eddig a holland tűnt a piac kulcsemberének, annak ellenére, hogy 2028 végéig szóló szerződésben áll a Red Bull-lal, és a hivatalos verzió szerint nem is akar csapatot váltani.

Mint arra az Auto Motor und Sport rámutatott, Verstappen helyzete a Red Bullon belüli küzdelem alakulását is alapjaiban meghatározhatja. A címvédő dönthet úgy, hogy távozik a csapattól, ahol immáron Christian Horneré a teljhatalom, és csatlakozik a Mercedeshez. Más alternatívája az Aston Martin kiesése után nem maradt számára. Ha viszont elrettentené a csillagosok gyenge formája, választhatja a maradást is, ezzel azonban Horner kerülhet nyeregbe a belső hatalmi harcokban.

„Ez azért veszélyes, mert a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner ebben az esetben szabad kezet kapna, egyből keresztülvihetné a tervét, és megszabadulhat az osztrák frakciótól. Felfüggeszthetné Helmut Markót anélkül, hogy Verstappen el tudna futni tőle, mivel a Mercedes ülése akkor Sainzcal már foglalt lenne”

– mutatott rá a szaklap.

Csak emlékeztetőül: Verstappen és Marko egy közelmúltban meglépett szerződésmódosítással kötötte össze a sorsát a Red Bullon belül. Verstappen kilépési záradéka Marko távozása esetén lépne életbe. A holland eddig fenyegetőzhetett azzal, hogy ha a tanácsadót elküldi a thaiföldi tulajdonos, akkor a csapat őt is el fogja veszíteni, ám ha már nem marad ülés számára más élcsapatoknál, ez már csak üres fenyegetés lesz, hiszen nem lesz hová mennie. Az idő innen nézve Hornernek dolgozhat.

Helmut Marko, Max Verstappen, Christian Horner (Fotó: XPB)

Az Auto Motor und Sport kiemelte, Verstappen egy további szezon után is életbe léptetheti a kilépési záradékát, ám ez jogilag problémás lehet, ráadásul egy évig még a nem kívánt feltételek mellett (ti. Marko nélkül) kellene a Red Bull-lal dolgoznia.

Cikkük végén megjegyezték, e sakkjátszmából Sainz és Verstappen mellett a két érintett csapat is jöhet ki rosszul. A Mercedes például azzal, ha akár Verstappent, akár Sainzot választja, akik hosszú távon náluk ragadnak. Ebben a esetben elveszíthetik a gyerekkora óta támogatott Antonellit. Ezt Wolff mindenképp szeretné elkerülni. A Red Bull eközben járhat úgy is, hogy elveszíti Verstappent, és mire ez kiderül, már nem marad számára elérhető topversenyző. Ebben az esetben ott lenne nekik Sergio Pérez, Cunoda Juki, Daniel Ricciardo vagy valaki a mezőny második feléből, de nem egy Verstappen-, Sainz- vagy Alonso-kaliberű versenyző.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak