Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Stroll segítsége nélkül sokszor képtelen vagyok 100%-ot kihozni az autóból

Alonso: Stroll segítsége nélkül sokszor képtelen vagyok 100%-ot kihozni az autóból

F1
Néha már túl jó Fernando Alonso ahhoz, hogy az Aston Martin előrelépést érjen el az autójával? A spanyol elmagyarázta, miért van meghatározó szerepe a tőle egyelőre messze elmaradó Lance Strollnak a csapat és a saját fejlődése szempontjából.

Sorra szállítja Fernando Alonso a saját szóhasználata szerint „erőn felüli” eredményeket 2024-ben. Szuzukában sem győzte hangsúlyozni: az Aston Martin továbbra is csak 5. erő a csapatok között, ám ő az időmérőn így is képes volt megszerezni az 5. rajtkockát, vasárnap pedig élete egyik legjobb futamát teljesítve, a két Mercedes és Oscar Piastri legyőzésével 6. lett.

Mindeközben csapattársa, Lance Stroll továbbra is más ligában versenyez – ahogy azt már a múlt évben is láthattuk. A kanadai kétszer került csak a legjobb tízbe idén a rajtrácson, és csak Melbourne-ben tudta legyőzni csapattársát az időmérőn.

Ez alapján egyversenyzős csapatnak tűnik az Aston Martin, amely a múlt héten további két évvel meghosszabbította a szerződését Alonsóval. A spanyolnak Sanghajban feltették a kérdést: helytálló-e azt mondani, hogy a csapat köré épül, „rá” fejleszti az autót és a gárdát is? „Nem gondolnám” – felelte a kétszeres világbajnok.

Alonso védelmébe vette csapattársát, és megállapította: a csapat és az ő szempontjából is meghatározó szerepe van, mégpedig éppen azzal a sajátosságával, ami egyébként a küszködése hátterében is áll.

„Lance és én próbálunk segíteni a csapatnak, amennyire csak tudunk. Két eltérő vezetési stílusról beszélünk. Bizonyos körülmények között eltér az autóval kapcsolatos érzésünk. Lance sokkal érzékenyebb dolgokra, mint én, ami szerintem nagyon fontos a csapat szempontjából. Az az elemzés és visszajelzés, amit Lance-től kapunk, meghatározó számunkra az autó fejlesztése szempontjából. Én néha egy kissé érzéketlen vagyok bizonyos dolgokkal szemben, és ez nem jó.”

„Mindketten próbálunk a lehető legtöbbet segíteni az Astonnak, és szerintem általában az autó fejlesztési iránya, valamint a hétvégéken követett beállítási irányok pontosan ugyanazok. Szóval talán csak más úton jutunk ugyanarra a következtetésre, és szerintem ez a két különböző stílus hasznos az Aston szempontjából” – magyarázta Alonso.

Lance Stroll és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Arról is kérdezték, pontosan mit takar az általa említett „érzéketlenség”. Kiemelte, Stroll olyan problémákra mutat rá, amikkel ő nem is foglalkozik, és a csapattársa ezen visszajelzéseinek köszönhetően ő maga is csak jobb lehet.

„Én néha úgy vezetem az autónkat, hogy átlépek a meglévő problémáinkon. Ez van, hogy jó, mert bármilyen helyzetben bármilyen autót elvezetek, és képes vagyok kilencven százalékot kihozni belőle. Viszont az autó potenciáljának százszázalékos kiaknázására sokszor nem vagyok képes a csapattársam segítsége nélkül, aki rámutat bizonyos részletekre a beállításoknál, egyensúlyi problémákra itt-ott.”

„Úgy vélem, kölcsönösen profitálunk egymásból, nagyon sokféleképpen, és ezt hasznosnak találom” – jelentette ki Alonso.

Stroll két hete Szuzukában az autója végsebességére panaszkodott, és elmondta, nem megfelelő hátsó szárnyat választottak a versenyre. Sanghajban ennek kapcsán elismerte, még mindig kutatják, minek volt köszönhető „a bizonyos eltérés”, és megjegyezte, a csapat egyes újításaival is gondok lehettek. „Nos, éppen ez volt a különbség az autók között. Az egyiken működött, a másikon nem. Remélhetőleg ezen a hétvégén mindkét csomag megfelelően fog működni” – mondta mosolyogva.

Borítókép: Lance Stroll és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak