Musorujsag
Élő Eredmények

Beismerte az Aston Martin: voltak kétségei Alonso maradása kapcsán

Beismerte az Aston Martin: voltak kétségei Alonso maradása kapcsán

Autosport, Racing News 365
Elismerte az Aston Martin főnöke, hogy voltak aggályaik annak kapcsán, meg fogják-e tudni tartani Fernando Alonsót.

A múlt hét legnagyobb F1-es hírét jelentette, hogy Fernando Alonso szerződést hosszabbított az Aston Martinnal. Nemcsak 2025-re, hanem 2026-ra is elkötelezte magát a jelenlegi csapata iránt, és elmondása szerint egy olyan hosszú távú szerződést kötöttek, ami garantálja a márkánál maradását az F1-es pályafutása lezárása után is.

A kétszeres világbajnok már év elején jelezte, elsőként arról fog dönteni, akar-e, tud-e tovább versenyezni a Forma–1-ben egy ilyen sok utazással járó, zsúfolt versenynaptár mellett. Közben a folytatás szempontjából is több lehetőség nyílt meg előtte, hiszen a Mercedesnél felszabadult egy ülés 2025-re, és a Red Bull és Max Verstappen körül is vannak bizonytalanságok, vagyis az Aston Martin nemcsak Alonso visszavonulása, de az esetleges csapatváltása miatt is aggódhatott.

Mike Krack csapatfőnök Sanghajban elismerte, voltak is bennük kétségek, hogy meg tudják-e tartani a spanyol veteránt.

„Nem, nem voltam meggyőződve róla” – felelte a kérdésre, biztosra vette-e Alonso F1-ben maradását. „Fernando az érkezésekor nagyon egyenesen fogalmazott arról, hogy a jelenlegi versenynaptár és a sok utazás sok energiáját felemészti, főleg ha úgy akarsz csinálni dolgokat, ahogyan ő. Nála nincs kilencvenkilenc százalék! És ezért is vesz ki belőle sokat a jelenlegi naptár. És sokszor elmondta már, hogy emellett nincs élete. Vagy százszázalékosan csinálod, vagy sehogy.”

„Elnézve, hogyan dolgozik, hogyan viselkedik a garázson belül, csakis száz százalékot látsz tőle. És ilyenkor rájössz, hogy amikor azt mondja, hogy ezen kívül nincs élete, az tényleg igaz. Szóval ennek tükrében tartottam tőle, hogy azt fogja mondani: »Nem, valami mást akarok kezdeni az életemmel.« Boldogan láttam, hogy jobban szereti az F1-et, mint a magánéletet”

– fogalmazott a luxemburgi.

Alonso a bejelentés után megerősítette, a magánéletének fontos szerepe volt a döntésében, de átbeszélte a problémát a családjával, és arról egyeztek meg, hogy próbálnak többet együtt lenni, a versenyhelyszíneken is.

Fernando Alonso és Mike Krack (Fotó: Aston Martin)

Alonsót az elmúlt hónapokban hírbe hozták a Mercedesszel és a Red Bull-lal is, ám mint azt Krack elmondta, ennek kapcsán kevésbé aggódott. Kiemelte, Alonso pontosan azt tette, amit ígért: az Astonnak adott elsőbbséget, és ki is tartott a csapat mellett.

„Fernando állja a szavát. Ezt mondta nekünk, és azt is kommunikálta kifelé, amit felénk. Azt mondta: »Előbb magammal kell megvitatnom ezt, el kell döntenem, hogy akarom-e folytatni. Aztán ha folytatni akarom, elsőként az Aston Martinnal akarok beszélni.« És ez történt, és boldogok vagyunk, hogy ezt tette.”

A korai bejelentés némiképp váratlan volt az Aston Martin részéről. Alonso nem erősítette meg, de a hírek arról szóltak, hogy csapata határidőt szabott neki a döntésre. Krack elismerte, valóban kérték tőle, hogy mielőbb határozzon. „Kitűztünk magunk elé egy határidőt, ameddig dönteni akarunk. Megállapodtunk, hogy egészen korán döntünk. És jó látni, hogy mindenki tartotta is magát ehhez. Szóval úgy alakult, ahogyan elképzeltük” – mondta Krack.

Alonso hosszabbításával sokan kész tényként kezelik, hogy az Aston Martinnál már nincs hely 2025-re. Ennek oka, hogy Lance Strollnak a tulajdonos Lawrence Stroll fiaként eddig magától értetődő volt a helyzete. Krack ugyanakkor jelezte, a kanadai esetében is meg kell még hozniuk döntéseket. „A múlt hét főként Fernandóról szólt, de tudjuk, hogy az Aston Lance otthona is. Tudjuk ezt, mindig a projekt része volt, és szeretnénk folytonosságot. Mindig nagyon fontosnak tartottam ezt. Szóval meglátjuk a következő hetekben” – bocsátotta előre, hogy még Stroll-lal is meg kell állapodniuk.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak