Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso nagyot alkotott – pedig már a kör megszakításán gondolkodott…

Alonso nagyot alkotott – pedig már a kör megszakításán gondolkodott…

F1, Sky Sports
Nem adta fel, fordított – Fernando Alonso büszke arra, hogy hibája után a harmadik rajtkockába kormányozta az Aston Martinját. Akár az első sor is meglehetett volna?

A sprintidőmérőn esőben elért harmadik helyét egy száraz pályán elért újabb harmadik hellyel tudta megfejelni Fernando Alonso Sanghajban. Az Aston Martin veteránja a közvetlen ellenfeleket meglepve a két Red Bull első számú ellenfelévé lépett elő a Q3-ban, legyőzve a McLareneket, a Ferrarikat és George Russellt is.

Miközben ez a második sor egy újabb nagy eredmény a versenyeken általában gyengébb csapattól, Alonso akár bosszankodhatna is, mivel a kör elején olyan hibát vétett, ami talán az első sorába, Sergio Pérez legyőzésébe került. A mexikói 0,166 másodperccel volt gyorsabb nála.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A kétszeres világbajnok azonban nem innen közelítette meg az eredményét, hanem onnan, hogy nagyot mentett egy már-már veszettnek hitt körön. Elárulta, azon gondolkodott, végigcsinálja-e az utolsó kört.

„Nagyon jó volt, de nem tökéletes. Volt egy hibám az első és a második kanyarban.”

„Elvesztettem az autót, és a harmadik kanyarban valójában azon gondolkodtam, megszakítsam-e a kört és kiálljak, vagy folytassam.  Aztán úgy voltam vele, próbálok nagyon későn fékezni a hatos kanyarnál, hátha visszahozom az időt, és visszahoztam egy tizedet. Azt mondtam: rendben, akkor folytatom. Aztán a kilenc-tízes kanyarban újabb tizedet hoztam vissza, és úgy voltam vele: rendben: akkor próbáljuk meg az utolsó két kanyart!”

„Nagy szükség volt erre, mert hat autó volt két tizeden belül, és ezzel a két tizeddel mi kerültünk a boly élére. Elégedett vagyok az időmérős körrel. Ezek a körök és pillanatok nagyon biztatóak a jövő szempontjából.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Főnöke, Mike Krack is méltatta a bajnokot a talpra állás kapcsán. „Igen, hibát vétett. Úgy két tizedet vesztett vele. Azt gondoltuk, ezzel vége is, mivel az első szektor az erősségünket jelentette a hétvége során. Viszont hihetetlen visszatérést produkált. Akkoriban a hatodik-hetedik helyen állt, és egészen meglepődtünk, mikor láttuk az elejében” – mondta a luxemburgi.

Alonsót megkérdezték, szerinte elkaphatta volna-e Pérezt. Úgy érzi, a helyzetük szempontjából ez irreleváns kérdés. „Még nem néztem meg az időket, de két tized volt köztem és Checo között, és nagyjából ennyit vesztettem.”

„Talán közel lettem volna Checóhoz. De nem igazán számít, hogy második vagy harmadik hely – pozíción kívül vagyunk a holnap versenyre. Bármilyen pozícióban is vagyunk, szerintem a hetedik, nyolcadik, kilencedik a mi normál helyünk. Idén viszont rendkívül jól megy az időmérő, és ezt elfogadjuk.”

Alonso hétvégéről hétvégére hangsúlyozza, milyen nagy eltérés van az Aston Martin időmérős és versenyteljesítménye között. Most is arra számít, hogy vasárnap rosszabb helyzetben lesz és védekeznie kell. „Rendkívül boldog vagyok. Tegnap harmadik voltam az esőben a Q2-ban, és azt gondoltam, hogy csak a rendhagyó körülmények miatt kerültem a harmadik helyre. Ma viszont a teljesen száraz időmérőn is harmadik lettem.”

„Az időmérőn nagyon erősek vagyunk. Ahogy egész évben. A versenytempónk még mindig nem jó. Láttuk ezt a sprinten is: egy sor autót tartottunk magunk mögött. Ebben még javulnunk kell, de egyszerre csak egy lépést! Elégedett vagyok a mai teljesítménnyel, és erős versenyben reménykedem” – összegzett.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak