Musorujsag
Élő Eredmények

Döntött az FIA Hülkenberg ügyében

Döntött az FIA Hülkenberg ügyében

FIA
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megrovásban részesítette a Haas rutinos versenyzőjét, Nico Hülkenberget, amiért szabályt sértve, a boxutcában előzött a Kínai Nagydíj szombati időmérője alatt.

Eredményes időmérőt zárt a Haas pilótája: a bahreini kvalifikáció után ismét beverekedte magát a legjobb tíz közé. Kilencedik rajtpozíciója viszont veszélybe került, miután az FIA vizsgálat alá vonta egy szabálysértés miatt.

Mint kiderült, Hülkenberg a boxutcában előzött, ezzel sértette meg a vonatkozó előírásokat (egészen pontosan az FIA szabálykönyvének 34.8-as bekezdését).

Büntetése végül enyhe volt: az FIA csupán megrovásban részesítette, miután közleményében jelezte, a pilóta tisztában volt az előírásokkal, megkérdezte csapatát, manőverezhet-e és ők téves információt juttattak el hozzá.

Fotó: XPB

A versenyző beszámolóját, valamint a felvételek elemzését követően arra jutottak, ez enyhítő körülménynek számít.

Hülkenberg tehát megtarthatja rajtpozícióját, vagyis hátra nem fogják sorolni, helyezése viszont még kétséges, az Aston Martin ugyanis megóvta az időmérő eredményét, azaz amennyiben a zöldek sikerrel járnak, az ő pozíciója is módosulhat.

Ami a megrovást illeti, bár ezzel a komolyabb szankciót megúszta, azt meg kell jegyezni, amennyiben ötöt összegyűjt, automatikusan hátrasorolásos büntetést kap. Jelenleg egy megrovása van.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)
Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

További tartalmak