Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Verstappennel egy bolygón leszünk vasárnap

Leclerc: Verstappennel egy bolygón leszünk vasárnap

F1, Motorsport, Sky Sport, Servus TV
Feláldozta az időmérős teljesítményét a Ferrari, hogy a versenyen ott lehessen a Red Bull sarkában, de az üldözőversenyt távolabbról kell indítaniuk, mint elképzelték.

Amolyan titkos esélyesnek kiáltották ki a Ferrarit a Kínai Nagydíj előtt. A logika emögött az volt, hogy a sanghaji pálya sok esetben az autók első tengelyét terheli le inkább, és komoly szemcsésedést okoz a gumikon, ami már Ausztráliában is közel vitte a Scuderiát a Red Bullhoz.

Ez az elmélet egyelőre nyomokban sem valósult meg, hiszen Max Verstappen a szombati sprintfutamon a 4. helyről is fölényes győzelmet aratott. Bár Carlos Sainz az első körökben, amikor még nem töltődött az akkumulátora, a nyomában volt, a címvédő a probléma megoldódása után pár kör alatt az élre állt, majd 10-11 kör alatt összehozott egy 13 másodperces előnyt Lewis Hamiltonnal szemben, miközben Charles Leclerc a jobbik ferrarisként 17,5 másodpercet kapott.

A szombati időmérő sem festett valami meggyőző képet a maranellóiakról. Leclerc a 6., Sainz a 7. rajthelyet szerezte meg, 0,6 másodperces hátránnyal. Leclerc ugyanakkor már a leintés után jelezte, kimondottan a futamra lőtték be az autót, ezért számítottak rá, hogy egy körön távolabb lesznek a bikásoktól. Arra viszont nem, hogy Fernando Alonso és a két McLaren is legyőzi őket…

Verstappennek az időmérőn most sem volt ellenfele. Leclerc elismerte, más bolygón volt a holland.

„Igen, ismét. A versenyen viszont szerintem azonos bolygón leszünk. Mármint még így is nagyon-nagyon erős, és nem tudom, mennyire nyomta délelőtt. De ha kicsivel jobban szenvednek az első tengellyel, akkor itt vagyunk, nem túl messze tőlük”

– jelentette ki Leclerc.

A „nem túl messze” persze relatív. Ha a versenytempójuk nincs is messze a Red Bullétól, Verstappen a pole-ban áll, Leclerc csak a 6. helyen… „Minden azon múlik, milyen gyorsan jutunk túl a többieken” – ismerte el. „Elég nehéz lesz átmenni rajtuk és elkapni őt, hiszen szabad lesz előtte az út az első körtől kezdve.”

Fotó: Ferrari

 

Menekülés a DRS-vonatból

Frédéric Vasseur csapatfőnök szerint reális a vasárnapi felzárkózásuk, még úgy is, hogy a sprinten láthattuk, mennyire sok időt lehet elvesztegetni DRS-vonatokban… „A sprinten látottak alapján jónak tűnik a versenytempónk. Hosszú lesz a verseny, a gumikopás nagy szerepet fog játszani, ahogy a jó kerékcserék és a jó stratégia is. Alaposan fel fogunk készülni, mer láttuk, hogy előzni lehet, ha nem ragadsz egy DRS-vonatba, mint ma reggel.”

„Délelőtt tizenöt körbe telt, mire kijöttünk belőle, holnap viszont tizenöt kör után még mindig lesz hátra negyven kör, szóval lesz még lehetőség”

– mutatott rá a francia.

Elismerte, jobb kiindulóhelyzetben reménykedtek. „Valóban többet vártunk. Nem ilyen eredményre számítottunk, ez világos. Mindhárom részben voltak gondjaink, bár nem mi voltunk az egyetlenek. A gumikon vagy a szélen múlhatott. Mindenkinek voltak gondjai, de nekünk több volt.”

Fernando Alonso DRS-vonata a sprintfutamon (Fotó: Formula1/X)

 

Sainz szerint legyőzhető… a McLaren és az Aston

Carlos Sainzot nem lepte meg az egykörös gyengélkedésük, amit ő a pálya gyenge tapadására és a körülményekre vezetett vissza. „Már az első szabadedzésen láttuk tegnap, hogy nem vagyunk valami gyorsak egy körön. Sok hosszú közepes és gyors kanyar van, amikben tavaly szenvedtünk egy kicsit. Itt még hosszabbak, és még jobban szenvedünk. Nem lepett meg. De remélem, a versenyen jobbak leszünk.”

„A hetedik helyről indulok, és az előttünk lévők egy körön szerintem gyorsabbak. Szerintem ez a furcsa aszfalt miatt van, ami nem biztosított nagy tapadást a hétvége folyamán, és mindent megnehezített. Nem hiszem, hogy az autónkban ma több volt ennél, de remélem, hogy a versenyen jön még egy-két tized a többiekkel szemben.”

Leclerc-rel ellentétben Sainz nem a Verstappen-bolygó felé orientálódik.

„A versenytempónál nem a Red Bullra kell figyelnünk, hanem a McLarenre és az Astonra, mert az időmérőn gyorsabbnak tűntek, de hosszú távon szerintem lehet esélyünk ellenük. A gond az, hogy három autót meg kell előznünk.”

„Szuzukában Norris megelőzéséhez el kellett nyújtanom az első etapot. Három autó megelőzéséhez holnap kiváló tempóra lesz szükségünk, mert nagyon elhasználjuk a gumikat az előzések közben. Úgy érzem, fel tudunk zárkózni, de jobb tempó kell, mint amit ma mutattunk.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

 

A Red Bull a Ferrari elakadásában bízik…

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója biztosra veszi, hogy a vörös csapat komolyabb ellenfél lesz számukra vasárnap, mint az időmérőn volt. Azt azonban nem bánná, ha beigazolódna a DRS-vonattól való félelmük…

„A Ferrarik csalódást okoztak ma, de a versenytempójuk szerintem jó, és gyorsak az egyenesekben. Előzni lehetséges itt. Remélem, mögöttünk egy egész komoly harc bontakozik ki, vagy egy DRS-vonat, és ezzel talán nyerhetünk némi egérutat, és elhúzhatunk tíz-húsz másodpercre” – mondta az osztrák.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak