Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Pérez már nem Verstappennel foglalkozik és jót tesz neki a nyomás

Red Bull: Pérez már nem Verstappennel foglalkozik és jót tesz neki a nyomás

Autosport, Sky Sport, Servus TV
Nem foglalkozik Max Verstappennel, és nem is hagyják, hogy vele foglalkozzon. A Red Bull főnökei szerint ez Sergio Pérez titka. Helmut Marko egyre kevesebb érvet lát a nem megtartására…

Sorozatban második hétvégén sajátította ki az első rajtsort a Red Bull csapata. Sergio Péreznek Szuzuka után Sanghajban is sikerült Max Verstappen nyomában maradnia. Hogy ez mennyire nem magától értetődő, azt jelzi, hogy a mostani sok év alatt mindössze az ötödik első sora a Red Bullnak.

Verstappen persze külön liga volt az időmérőn. Pérez 0,3 másodpercet kapott tőle, míg a harmadik Fernando Alonsót csak másfél tizeddel győzte le. Érzése szerint azonban messze nem alakult tökéletesen a kvalifikációja.

„Nem sikerült jól a Q3-as első köröm, ami visszavetett. Nem tudom, mi történt. A gumik kicsit hidegek voltak, és egy fokkal rosszabb volt. Játszottunk kicsit az első szárnnyal, és úgy tűnt, ez visszavetett az utolsó körre. Aztán nagy hirtelen az utolsó körön a pálya sokkal jobb lett, és sikerült jó kört összeraknom” – magyarázta a mexikói.

A sprintfutamon harmadik lett, de a gumikezelésével nem volt elégedett, ezért változtattak az autója beállításán. Reményei szerint ez vasárnap kamatozik, még ha az időmérőjét nehezítette is. „Sokat bajlódtunk a hátsó gumikopással. Gondoskodtunk róla, hogy stabilabb legyen az alap. Ez fontos. De volt ára: kompromisszumokat kellett kötni másfajta kanyarokban. Nem igazán olvastam jól a körülményeket, és az első igazi köröm a Q2-ben jött, a második meneten, majd a Q3-ban az elsőn eléggé messze voltam. Nem volt tehát a legsimább időmérő, de így is jó eredmény ez a versenyre.”

Fotó: XPB

Az eredménnyel a Red Bull is elégedett. Ahogy azzal is, hogy egyre stabilabban szállítja ezeket a második helyeket. Christian Horner csapatfőnök megerősítette Helmut Marko tanácsadó korábbi szavait, miszerint Pérez azzal ért el javulást idén, hogy egyre kevesebbet foglalkozik a Verstappen által jelentett nyomással.

„Rátok jellemző, hogy leírjátok őt, de nagyszerű munkát végez” – szúrt oda a Sky Sports riportereinek. „Új szemléletmóddal vágott neki a szezonnak. Nyugodt, és jól vezet. Nem foglalkozik a csapattársával, más a hozzáállása, és az első öt versenyen igen erős teljesítményt nyújtott. Jól vezet, egyre magabiztosabb, és remélhetőleg ezt holnap újabb jó eredményre tudja váltani.”

Helmut Marko, Max Verstappen, Christian Horner és Sergio Pérez ünnepli a dzsiddai győzelmet (Fotó: Red Bull/Getty)

Marko kijelentette:

„Az, hogy Checo második lett itt, megerősíti, hogy az eddigi legerősebb szezonját teljesíti jelenleg. Ez a jövő szempontjából is nagyon fontos.”

Hangsúlyozta, a csapata is nagy segítség abban, hogy nem foglalkozik Verstappennel. „Tetszett, hogy amikor Pérez megkérdezte, mit csinál Max, Hugh, a versenymérnöke azt felelte: »Mindegy, mit csinál Max. Mire van szükséged neked?« Elfogadta, majd, egy rövid szünet után azt mondta, hogy erősebbé kell tenni az elejét. Így jött a szárnyváltoztatás.”

Horner szerint emellett a bizonytalan jövője is jó hatással van Pérezre. „Fontos tagja a csapatnak, és fontos, hogy együtt dolgozzunk. Nagyszerű támogatást kap a mérnökeitől, és a csapat jó munkát végez. Otthon érzi magát a csapatnál.”

„Tudja, hogy lejár a szerződése az év végén és a jövőjéért versenyez. Jól reagált a nyomásra. Más versenyzőknél látható, hogy néha elhervadnak ettől.”

Marko szerint ilyen teljesítménnyel egyre kevesebb hosszabbítással szembeni érvet találni. „Természetesen mindig a legjobb embereket akarjuk a csapatunkba, de Checo ilyen teljesítményt nyújt. Emellett szintén nagyon fontos a harmónia: ők ketten remekül megértik egymást. A beállítások terén nagyon hasonlóak, ami könnyebbé teszi a technikai munkát is, mivel könnyebben összevethetők az adatok. Szóval jelenleg sok minden Checo mellett szól – szinte minden” – mondta a német Sky Sportnak.

Borítókép: Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak