Musorujsag
Élő Eredmények

„****a meg a srác!” – Ricciardónak „felforr az agyvize” az őt leidiótázó Strolltól

„****a meg a srác!” – Ricciardónak „felforr az agyvize” az őt leidiótázó Strolltól

F1, Autosport, Canal+
Igencsak feldühítette Daniel Ricciardót, amikor megtudta, hogy Lance Stroll őt tette felelőssé kettejük Kínai Nagydíjon történt ütközéséért. A megbüntetett kanadai is elmondta a saját verzióját.

Kieséssel zárta az idei eddigi legjobb versenyhétvégéjét Daniel Ricciardo. Az RB-csapat versenyzőjének végzetét az utolsó biztonsági autós fázis végén Lance Stroll okozta, aki a hajtűkanyarban egyszerűen hátulról belehajtott az autójába, felemelve annak hátulját. Ricciardo az ott szerzett sérülés következtében adta fel a versenyt pár körrel később.

Az FIA 10 másodperces időbüntetéssel sújtotta és két büntetőpontot osztott ki Strollnak. Az Aston Martin versenyzője az időbüntetése letöltésekor nem értette, miért ez lett az ítélet. Közvetlenül a történtek után pedig „idiótának” nevezte az előtte fékező ellenfelét.

Ricciardo eleinte visszafogottan nyilatkozott Stroll hibájáról, aztán megtudta, hogy a kanadai leidiótázta és őt hibáztatta.

„Azt mondja, az én hibám volt?! Rendben… már kezdtem lehiggadni, de ez most felhúz! Megnéztem a fedélzeti kameráját, és még csak nem is engem nézett. Elkezdünk fékezni, és az ő feje a kanyar felé néz. Aztán elkezd gyorsítani vagy leszáll a fékről, és máris alattam van, szóval… Ez dühítő!”

– mondta a Canal+ csatornának.

Egy másik interjúja során még mindig ingerülten fogalmazva fűzte hozzá:

„A jelek szerint egy idióta vagyok és az én hibám volt… Ettől felforr az agyvizem! Semmi más feladatod nincs, mint nézni az előtted lévő autót… Próbálom nem kimondani, amit ki akarok mondani, de, ****a meg ez a srác! És ezzel még kedves vagyok! Ha viszont ő ezt gondolja… Egy óra múlva, ha visszanézi, akkor talán vállal némi felelősséget. De ha nem, akkor nem segíthetek rajta, és senki más sem. Frusztráló.”

„A versenybalesetek megesnek, de a biztonsági autó mögött nem lenne szabad megtörténnie. És amitől felforr a vérem: megnéztem a fedélzeti kameráját, hogy lássam az ő nézőpontját. Amint elkezdünk fékezni, látható a sisakján, hogy jobbra néz, a kanyar csúcspontjára, és nem rám. Aztán amikor visszanéz, már az autóm hátuljában van. Nem tudom, mit csinál, hol jár a feje, de semmi mást nem kéne tennie ebben a helyzetben, mint engem figyelnie, és világos, hogy nem tette” – kritizálta Strollt.

Daniel Ricciardo és Lance Stroll balesete (Fotó: XPB)

 

Stroll: Nem Ricciardo miatt volt

A kanadai a leintés után tisztázta: valójában nem Ricciardót hibáztatja, de a büntetését túlzónak érzi a körülmények ismeretében. „Valaki fékezett a sor elején. Nem tudom, ki. Aztán mindenki megállt. Az előttem lévő autó hatvanról nullára fékezett, szóval igazán hülye baleset volt. Előfordul. A büntetést szerintem csak azért kaptam, mert én mentem neki a másiknak. De valaki fékezett, és ez harmonikaeffektust indított el. Nem tudom, ki volt az.”

„Nem gondolom, hogy miatta volt. Mindenki összetömörült a féktávon, és ő volt előttem. Nem gondolnám, hogy ő lépett a fékre, harmonikaeffektus volt.”

„Én kaptam a büntetést, a végeredményért, hogy nekimentem Ricciardónak, de ez nem volt normális, és nem csak úgy belementem. Igazán furcsa harmonikaeffektus alakult ki, és szerettem volna, ha a bírók ezt is számításba vették volna kicsit” – magyarázkodott.

Az FIA az indoklásában azt írta: „A 18-as autónak fel kell mérnie az előtte lévő autók, különösképpen a 3-as autó tempóját, és fel kellett volna készülnie az ennek megfelelő fékezésre. Ha ezt megtette volna, elkerülhető lett volna az ütközés. Ennek megfelelően a 18-as autó döntő mértékben felelős a balesetért, ami a 3-as autó kieséséhez vezetett.”

Borítókép: Lance Stroll és Daniel Ricciardo balesete (Fotó: Formula1/x)

További tartalmak