Musorujsag
Élő Eredmények

Beszólt a Verstappent csábítgató Wolffnak Horner

Beszólt a Verstappent csábítgató Wolffnak Horner

The Race, Racing News 365, BBC
Toto Wolff ismét jelezte, még nem tett le teljesen Max Verstappen megszerzéséről. Christian Horner ezúttal nem hagyta szó nélkül a rivális próbálkozásait.

Látszólag lenyugodtak a kedélyek a Red Bullnál az év elejéhez képest, ám a Max Verstappen esetleges távozásáról szóló találgatásoknak továbbra sincs vége. Hogy így van, abban az érintetteknek is van némi szerepük. A kínai hétvégén maga Verstappen, de Helmut Marko is nyilatkozott több médiumnak a témában, és válaszaikkal folyamatosan nyitva hagyják a kiskaput. A versenyző és főnöke is azt hangoztatja, nincs ok a váltásra, mert a Red Bullé a nyerő autó, ám mindketten hangsúlyozzák azt is, hogy Verstappennek egy nyugodt és békés közegre van szüksége.

Hogy ez megvan-e, az a Red Bullnál zajló hatalmi harcok tükrében továbbra is kérdéses. És amíg így marad, addig a háromszoros világbajnok megszerzésére pályázó Mercedes is ütni fogja a vasat.

 

Wolff: Nem csak az autó számít…

Toto Wolff két hete már-már lemondóan beszélt a Verstappen-lehetőségről, most viszont jelezte, még mindig nem mondott le a hollandról, és kiemelte, nem csak az autó versenyképessége és a sikeresség lehet meghatározó szempont nála.

„Annyi tényező játszik szerepet egy versenyző érkezésében. Világos, hogy a legracionálisabb nézőpontból mondhatod, hogy ez a leggyorsabb autó a leggyorsabb versenyző kezei között. De nem gondolnám, hogy ez lehet az egyetlen ok, amiért maradsz, ahol vagy.”

„Mondjuk úgy, az egyszerű elmék számára talán ez lehet az egyetlen ok, és ennyi. De talán ennél nagyobb mélység is létezik, és vannak, akik más tényezőket is számításba vesznek. És szerintem Max ilyen.”

Hozzátette, ők nem próbálják győzködni Verstappent. „Hogy meg tudjuk-e győzni őt? Nem gondolnám, hogy ez a meggyőzésen múlna. Max jobban ismeri az autóversenyzést, mint bárki, és olyan döntést fog hozni, amit helyesnek érez. Szerintem több szempont szerepet játszik. Ő az egyike azoknak, akik elindítják a dominókat. Mindenki arra vár, hogy mit fog tenni.”

„Max helyében én maradnék a Red Bullnál 2025-re. De nem vagyok Max. Ez a leggyorsabb autó, de vannak további tényezők is” – fejtegette.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

 

Horner: Mi az ördögért távozna pont a Mercedesért?

Miközben Wolff nyílt flörtölgetéseit és célozgatásait Christian Horner eddig nemigen kommentálta, a körülötte kialakult botrány miatt némiképp háttérbe vonuló csapatfőnök most nem hagyta szó nélkül riválisa szavait.

„Alaposan átgondolom, mit mondok. Beszéltek Maxszal erről? Csak mert ha beszélnek Maxszal, itt nem egy darab papírról van szó – tudjuk, hogy 2028 végéig szerződése van –, hanem arról, mit érez a csapatnál, és milyen a kapcsolata a csapattal, hogyan teljesít.”

„Nem hinném, hogy Totónak a versenyzők jelentenék a problémáját. Talán más dolgokra kéne fókuszálnia, mintsem azon versenyzőkre, akik nem elérhetők…”

– fogalmazott.

Hornert megkérdezték, nem örülne-e neki, ha versenyzője egyértelműen kizárná a távozásának lehetőségét. „Nem tudom, hányszor kéne még elmondania. Már számos alkalommal elmondta. Nem akarok belemenni ebbe… Sokszor ezt azért csinálják, hogy zavart keltsenek” – reagált.

Christian Horner (Fotó: XPB)

A megjegyzésre, miszerint Verstappen egyszer sem jelentette ki minden kétséget kizáróan, hogy nem fog távozni, Horner elmondta:

„Biztosíthatok mindenkit, hogy nincs semmi félreérthető abban, hogy hol fog versenyezni jövőre Max Verstappen.”

Ami az autó és a sikeresség tényezőjét illeti, a Red Bull főnöke nem felejtette el megjegyezni, hogy a Red Bull máris felülmúlta a Mercedest, hiszen a 117. győzelmüket aratták, míg a csillagosoknak 2010 óta 116 van. „Ma megelőztük a győzelmek számában a Mercedest a modern érában. Csapatként formában vagyunk. Mi az ördögért akarná elhagyni ezt a csapatot? A Mercedes jelenleg a harmadik csapat a partnerei mögött, szóval szerintem hasznosabban töltené az idejét (Wolff) azzal, ha a csapatára összpontosítana, és nem a versenyzőpiacra.”

 

2026-os választási kampánybeszédek…

Wolff egyéb tényezőket említett. Az egyik ilyet a 2026-os új szabályok jelenthetik. A Mercedes bejáratott motorgyártóként vág neki ennek az időszaknak, a Red Bull viszont újonc lesz motorfronton, és a pletykák szerint a projektjük bizonytalansága lehet egy olyan tényező, ami a váltásra ösztökélheti Verstappent.

A Mercedes főnöke állítja, ők remekül állnak 2026 szempontjából.

„Nem gondolnám, hogy bárki bármit el tudna adni Maxnak, Josnak (Verstappen édesapja) és Raymondnak (Vermeulen menedzser), együttesen nagyon ismerik a motorsportot, így bármit mondok, az nem változtat semmin. Hiszem, hogy ez inkább azon múlik, hogy érzik, mi a legjobb a jövőjük szempontjából, és sok tényezőt számításba vesznek.”

„Szerintem mi nagyon jól állunk 2026 szempontjából. Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé az erőforrással, az akkumulátorral, az üzemanyaggal, és úgy gondolom, ha egy erős karosszériával társítjuk ezt, akkor értékes a kínálatunk. De ki tudja…” – mondta Wolff, majd megjegyezte, a 2014-es motorfölényük nem garancia arra, hogy 2026-ban megismétli magát a történelem.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Horner ezzel szemben félbeszakította a 2026-ra vonatkozó kérdést, és a Mercedesre terelte a szót.

„Hallottunk arról, hogy George Russellnek lejár a szerződése 2025 végén? Mármint talán nem is akar annyira maradni 2026-ra… A piac mozgásban van”

– szúrt oda a csillagosoknak Horner.

„Ami 2026-ot illeti, még nincs is szabályzatunk a karosszériára. Ha választanom kéne, melyik csapat csinálja jól a karosszériát, nekünk igen jó a pedigrénk. A motoroknál belevágtunk az új projektbe, kivételes emberek dolgoznak nálunk, egy hihetetlen létesítménnyel rendelkezünk. Nagyon merész, bátor, igazán tökös dolog, ez biztos. A Red Bull nem nyert volna száztizenhét versenyt, ha nem hozott volna bátor döntéseket. Hisszük, hogy kifizetődik” – hangzott az ő kampánybeszéde.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak