Musorujsag
Élő Eredmények

Megbüntették Ricciardót a Miami Nagydíjra

Megbüntették Ricciardót a Miami Nagydíjra

FIA
Megbüntették Daniel Ricciardót a Kínai Nagydíj után. A következő Miami Nagydíjon kell letöltenie a hátrasorolását.

Daniel Ricciardót és Nico Hülkenberget is beidézte az FIA a sanghaji verseny után a biztonsági autós incidensük miatt, melynek során az ausztrál versenyző a német elé került, amikor nem lehetett előzni.

Az FIA meghallgatta az érintett feleket, megvizsgálta a bizonyítékokat, és megállapította, hogy Ricciardo valóban jogtalanul előzte meg Hülkenberget.

Az ausztrál emiatt egy 3 rajthelyes büntetést kapott a két hét múlva rendezendő Miami Nagydíjra. Büntetését a sprinthétvége vasárnapi futamán kell majd letöltenie. Emellett 2 büntetőpontot is kapott, ami az első két pontja az elmúlt 12 hónapból.

„A 3-as számú autó elismerte, hogy szándékosan előzte meg a 27-es autót, de elmagyarázta, hogy úgy érezte, megteheti ezt, mivel a 27-es autó előtte a 28. körben megelőzte őt a biztonsági autó alatt. Jelezzük, hogy a 27-es autó engedélyt kapott a 3-as autó megelőzésére a 28.. körben, a szabályzat 55.8-as pontja értelmében. Emiatt nincs alapja a 3-as autó 27-es autó ellen bemutatott előzésének a biztonsági autós körülmények között.”

„Ennek megfelelően egy 10 másodperces időbüntetést szabunk ki a 3-as autóra. A 3-as autó nem tudja letölteni a büntetését a kiesése miatt, ezért egy 3 rajthelyes büntetést szabunk ki rá a következő versenyre, amin a 3-as autó részt vesz” – áll az FIA indoklásában.

Ricciardo a Lance Stroll-lal a biztonsági autós fázis végén történt ütközése következtében esett ki. Azt megelőzően a 9. helyen állt.

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

 

Büntetés az Alpine-nak

Az FIA a futam után egy másik vizsgálatot is lefolytatott. Az Alpine csapatát idézte be Pierre Gasly veszélyes kiengedése ügyében. A francia a kerékcseréjekor akkor indult el, amikor még a jobb hátsó kereke nem volt rögzítve. Ennek következtében a leeső kereke megütötte az egyik szerelőjét – akinek a hírek szerint nem lett komoly baja.

Az FIA az ügy kivizsgálása után 10 ezer eurós pénzbírságot szabott ki a történtekért felelős Alpine-ra.

„A jobb hátsó kereket nem rögzítették megfelelően. Az elektronikus rendszer, amely felügyeli, hogy a gumit megfelelően rögzítették-e, nem jelzett. Emellett a csapat tagja helytelenül megnyomta a gombot az autó kiengedésére, noha a gumi nem volt megfelelően rögzítve. Ahogy a csapat észlelte a problémát, megállította az autót, és ezzel megelőzte, hogy az autó elhagyja a boxrácsot. Ennek során egy csapattag hátraesett és könnyebben megsérült. A csapat tagja képes volt teljesíteni a feladatát a verseny hátralévő részében.”

„Világos, hogy a versenyző nem hibás, mert zöld jelzést adtak neki, és felengedte a kuplungot, és előre haladt. Aztán egyből megállította az autót, amikor a lámpa pirosra váltott. Megállapítjuk, hogy teljes mértékben a csapatot terhelte a felelősség a történtekért, ennek megfelelően egy 10 000 eurós pénzbüntetést szabunk ki, amiért nem feleltek meg a biztonsági követelményeknek” – írta az FIA.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak