Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen: Mindig van ellenfelem – önmagam

Verstappen: Mindig van ellenfelem – önmagam

F1, Formu1a.uno
Újabb lehengerlő győzelme után Max Verstappen elmondta, hogyan képes nem unatkozni és elkényelmesedni a dominancia magányában.

Alig láttuk, alig hallottuk Max Verstappent a Kínai Nagydíj alatt – a biztos jele egy újabb fölényes győzelemnek. A címvédő a pole-ból indulva hozta a sprint után papírformának tűnő eredményt, és senkitől sem zavartatva szerezte meg idei negyedik győzelmét.

Ezúttal persze nem egy rajt-cél sikerről volt szó, hiszen a korábbi kerékcseréivel volt, hogy mások mögé került és vissza kellett vennie a vezető pozíciót, emellett egy virtuális biztonsági autós és két biztonsági autós fázist is kezelnie kellett az élről. Egyik sem okozott neki problémát, tempófölényéről pedig mindent elmond, hogy az előnyei folyamatos lenullázása ellenére is 13 másodperccel előzte meg a második Lando Norrist.

„Természetesen nagyszerű érzés. Egy hétvége előtt sosem tudhatod, hogy fog alakulni. A sprinthétvégék mindig kaotikusabbak. Mindig azt akarod, hogy jól menjen, és igazán jól is ment. Nagyon elégedett vagyok. A mostani főversenyen az autó szerintem még jobb volt, mint a sprinten. Az életem is könnyebb volt, kiegyensúlyozottabban tudtam vezetni” – mondta Verstappen.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Életében először nyert Kínában, vagyis egy újabb helyszínt írt fel az egyre hosszabb listájára. „Igen, határozottan meg akartam ezt nyerni. Álltam már itt dobogón, de még nem nyertem korábban. Ez nagyszerű volt” – mondta erről.

Verstappenre sem Norris, sem a mögötte célba érő Sergio Pérez nem jelentett fenyegetést. Megkérdezték, hogyan képes éber maradni és nem lazítani, amikor ekkora fölényben van, senkitől sem zavartatva az élen.

„Mindig van ellenfelem, önmagam. Így neveltek, ezt mondta mindig apám: mindig magaddal kell foglalkoznod, azzal, mit csinálhatsz jobban. És folyamatosan ezt teszem, még amikor nagy előnnyel vezetek, akkor is.”

„Mindig próbálok javulni, azon gondolkodom, mit csinálhatnék jobban, hogyan javíthatnék az egyensúlyon. És az időket is figyelem, látom, mekkora előnyöm van, de fejleszteni akarom magam. Ezért volt az, hogy még ha nagy is volt az előnyöm a sprinten, nem voltam elégedett az autóval. Változtattunk rajta, és ma még gyorsabb lett, még könnyebbé tette az életem” – magyarázta.

Megkérdezték, a mostanit érzi-e az idei legdominánsabb győzelmének. „Jó volt, igen. Az autó egyensúlya szempontjából is. A csapat nagyszerű munkát végzett vele a hétvégén, még jobb lett, mint a hétvége kezdetén.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Bevallása szerint a biztonsági autós fázisok sem zavarták vagy nyugtalanították. Sőt, megjegyezte, azok inkább csak rontották a versenyzés színvonalát. „Nem bonyolult, csak sokáig tartott, mire tiszta lett a terep, és mentünk egy extra kört a biztonsági autó mögött a semmiért. Azt mondtam: gyerünk, gyorsítsatok kicsit! Aztán jött még egy biztonsági autó, aminél megint sokáig tartott rendezni a helyzetet. Az ember versenyezni akar.”

„Szerintem a két biztonsági autó miatt kevésbé volt élvezetes, mert ha ez nincs, többféle taktikát láthattunk volna, míg így nagyjából mindenki elment a végéig, kivéve Fernandót, aki lágyon volt. Ez így kicsivel egyértelműbbé tette. Kár érte.”

Tökéletesre hangolt autó, tökéletes győzelem – ezek után Miamiba sem utazhatnak önbizalomtól duzzadva az ellenfelek. Verstappen viszont nem siet előre. „Teljesen más pálya, más gumik, más aszfalt. Sosem tudhatod. Tökéletesnek kell lenned, törekedned kell a tökéletességre. Mindig keressük az autó legjobb beállításait, hogy a maihoz hasonló teljesítményt nyújthassunk. És nem is akarok túl sokat foglalkozni most ezzel.  Most előbb haza akarok menni, aztán felkészülök, ahogy mindig, és remélhetőleg elég jók leszünk” – mondta.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak