Musorujsag
Élő Eredmények

Elárverezik Niki Lauda 1976-os baleseténél viselt megégett sisakját

Elárverezik Niki Lauda 1976-os baleseténél viselt megégett sisakját

Bonhams, Motorsport
Mintegy 18-22 millió forint értékben kínálják árverésre Niki Lauda hírhedt 1976-os balesete során viselt sisakját.

A Forma–1 egyik leghíresebb balesetének számít Niki Lauda 1976-os nürburgringi égése. A 2019-ben elhunyt háromszoros világbajnok egész életében viselte a nyomait a majdnem az életébe kerülő bukásnak, melynek során előbb megforgott a nedves pályán, majd egyik ellenfele hátulról belehajtott, ami lángra lobbantotta a Ferrariját.

Lauda hosszú másodpercekig ült a lángoló autóban, miközben mérges gázokat lélegzett be. A megálló társai mentették ki. Súlyos égési sérüléseiben az is közrejátszott, hogy a második becsapódáskor lerepült a fejéről a bukósisak.

Az a sisak, amit most a család jóváhagyásával árverésre bocsátanak a két hét múlva rendezendő Miami Nagydíjon. A baleset idején viselt sisak eddig autógyűjtők tulajdonában volt, most a miami hétvége szombatján, május 4-én további F1-es sisakokkal együtt kerül kalapács alá a Bonhams aukciósház szervezésében. Becsült értéke 50-60 ezer dollár. A befolyó összeg egy részét a Lauda család kérésére az UNICEF-nek ajánlják fel.

Niki Lauda 1976-os nürburgringi sisakja (Fotó: Bonhams)

„Örülünk, hogy édesapánk öröksége továbbra is segítséget és támogatást nyújt a rászorulóknak” – mondta Lukas Lauda, a volt versenyző fia. „Az UNICEF elképesztő kihívásokkal szembesül, miközben segítséget nyújt a gyerekeknek világszerte. Ha csak egy kicsivel is hozzá tudunk járulni mások lehetőségeinek javításához, boldogan megtesszük.”

Lauda régi Nürburgringen elszenvedett balesete meghatározó pillanata az F1 történetének, ami többek között a Hajsza a győzelemért című mozifilmet is ihlette. Jelentősége túlmutat az F1-es biztonságért folyó küzdelem előmozdításán. Egy nagy bajnok akaraterejének, küzdeni tudásának szimbóluma is.

Niki Lauda 1976-os nürburgringi sisakja (Fotó: Bonhams)

A kérdéses miami árverésen Lauda sérült és megégett fejvédője mellett többek között Michael Schumacher 1997-es, Nigel Mansell 1990-es, Gilles Villeneuve 1981/82-es, Alain Prost 1990-es, Gerhard Berger és Jean Alesi 1995-ös és Eddie Irvine 1998-as egyik sisakját is eladásra kínálják.

Borítókép: Fotó: Bonhams/XPB

További tartalmak