Musorujsag
Élő Eredmények

„Tudom, ki vádolt meg. Nem volt elég bátor, hogy elém álljon” – Bin Szulajm

„Tudom, ki vádolt meg. Nem volt elég bátor, hogy elém álljon” – Bin Szulajm

La Gazzetta dello Sport
Tisztában van az FIA elnöke azzal, ki zúdított a nyakába hivatalos vizsgálatot. Mohammed bin Szulajm sajnálja, hogy sokan előre elítélték a hírek miatt, ám jelezte ellenfeleinek, nem fogják tudni kikezdeni őt.

A Red Bullon belüli viharok mellett háttérbe szorult, ám hasonlóan komoly horderejű ügy volt, hogy a versenyszezon elején az FIA etikai bizottsága egy névtelen feljelentő panaszaira reagálva belső vizsgálatot folytatott le a szövetség elnöke ellen. Mohammed bin Szulajmot azzal vádolták meg, hogy tavaly két alkalommal is visszaélt a hatalmával. Először Szaúd-Arábiában, ahol a vád szerint nyomást gyakorolt Fernando Alonso büntetésének eltörléséért, aztán Las Vegasban, ahol állítólag a pálya jóváhagyása elé akart akadályt gördíteni.

Az FIA mindkét vádat megalapozatlannak találta, azóta pedig számos szövetség és tagszervezet kiállt Bin Szulajm mellett, arra sürgetve a nemzetközi szövetséget, hogy tegyen jogi lépéseket a vádló ellen.

Bin Szulajm az AFP hírügynökségnek nyilatkozott először részletesen az ügyéről, amit szerinte olyan hangnemben tálalt a nyilvánosságnak a sajtó, hogy sokan már előre bűnösnek kiáltották ki.

„Jó lett volna, ha az ellenem felhozott vádak csak vádak maradtak volna, és nem könyvel el a nyilvánosság egyből bűnösnek. Nincs mit rejtegetnem” – hangsúlyozta.

Hozzátette:

„Tudom, ki áll az egész mögött, de nem mondhatom el.”

A vádló személyéről lehetett találgatásokat hallani. A hírek szerint az F1 egyik olyan jelenlegi alkalmazottja volt a feljelentő, aki az elmúlt évben még az FIA-nál töltött be vezető pozíciót. A Motorsport-Total Steve Nielsen korábbi sportigazgatóról lehetett szó, aki év végén lépett ki az FIA kötelékéből.

Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

„Ha nem követném a szabályokat, nem is lennék itt” – folytatta Bin Szulajm. „Nem voltak elég bátrak, hogy elém álljanak. Őszintén: én egyenesen a másik szemébe merek nézni, és ki merem jelenteni, hogy sportember vagyok, aki tiszteli a szabályokat. Vannak szabályok, és én betartom őket. Ha nem tenném, akkor nem lehetnék ma itt.”

Miközben a konkrét vádakról nem nyilatkozott, az FIA elnöke kiemelte, a nemzetközi szövetség támogatja őt, bármennyire is ellenségesek vele egyesek az F1-ből. „Büszke vagyok a az elvégzett munkára. És örülök az FIA tagjainak támogatásának.”

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy a tagok juttattak ebbe a pozícióba. Alázatosan szemlélem a dolgokat. A média vagy a Forma–1-es csapatok hoztak ebbe a helyzetbe. Tisztelem őket, de nem azért választottak meg, hogy foglalkozzak a véleményükkel vagy bárki rólam alkotott véleményével”

– fogalmazott.

Az FIA és az F1 között lényegében Bin Szulajm kinevezése óta vannak feszültségek, az utóbbi két évben egyfajta háborút vívtak egymással. A kapcsolatukról ugyanakkor elmondta: „Nagyon jó a viszonyunk. Az FOM a partnerünk, nincs problémám velük. Én csak folytatni akarom velük a munkát.”

Borítókép: Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

További tartalmak