Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sajtó: Hülkenberg megállapodott az Audival

Sajtó: Hülkenberg megállapodott az Audival

Sport1.de, Racing News 365
Sajtóértesülések szerint már eldőlt, ki lesz a Forma–1-be hivatalosan 2026-ban beszálló Audi egyik versenyzője. Nico Hülkenberg hosszú távú szerződést köthet a német gyártóval.

Nyílt titok lett a Forma–1-es paddockban az elmúlt hetekben, hogy az Audi komoly nyomást gyakorol a kiszemelt F1-es versenyzőire, és próbál mielőbbi döntést kicsikarni belőlük. A karikás márka 100%-ban felvásárolja a jelenlegi Stake-Sauber-istállót, és bár csak 2026-ban fog hivatalosan beszállni a királykategóriába, a felkészülés jegyében szeretné, ha már 2025-ban teljessé válna a későbbi felállása versenyzőfronton.

Az Audi két fő jelöltjeként régóta Carlos Sainzot és Nico Hülkenberget emlegetik. Előbbi versenyzőnek ugyanakkor más opciói is vannak. Hülkenberg helye ezzel szemben már szinte biztosnak tűnik.

A német Sport1 írta meg elsőként, azóta a holland Racing News 365 is beszámolt róla, hogy Hülkenberg és az Audi tulajdonképpen már megegyeztek, így a jelenleg a Haast erősítő versenyző 2025-ben csatlakozik a Sauberhez. A hírek szerint egy hosszú távú, összességében három évre szóló (ez tartalmazhat opciós jogokat is) megállapodást fognak aláírni.

A Sauber állítólag már a múlt szezonban puhatolózott Hülkenbergnél, és szerette volna már 2024-ben a csapatnál tudni őt. A váltásra azonban nem kerülhetett sor, mivel a német a visszatérésekor két évre szerződött a Haasszal, akik nem akarták elengedni őt.

Az Audi projektjét irányító ügyvezető igazgató, Andreas Seidl ismeri már Hülkenberget. Amikor ő irányította a Porsche WEC-programját, 2015-ben ők biztosítottak lehetőséget Hülkenbergnek a Le Mans-i 24 óráson való indulásra, amit a német egyből győzelemre is váltott.

Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT)s)

 

Mindkét fél számára tökéletes megoldás

A versenyzőre elsősorban a tapasztalata és tudása miatt tartanak igényt: a vele dolgozó mérnökök megerősítik, hogy tevékenyen hozzájárul a fejlesztési munkához, ami jól jöhet az építkező fázisban lévő gárdának. Hülkenbergnek a Haas 2023-as súlyos gumikezelési problémák utáni idei talpra állásában is fontos szerepe volt. Idén már háromszor szerzett pontot a Haasnak, továbbra is remekel az időmérő edzéseken, és háttérbe szorítja csapattársát, Kevin Magnussent.

„Nem veszek részt a találgatásokban”

– reagált Hülkenberg a német Sport1 megkeresésére, miután állásfoglalást kértek tőle.

Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT))

Honfitársa, a paddocktitkokat és pletykákat előszeretettel kikotyogó Nico Rosberg a kínai verseny után élő adásban viccelődött Hülkenberggel, arról érdeklődve, aláírta-e már az asztalára helyezett Audi-szerződést. Hülkenberg csak mosolygott, de semmit sem mondott a témáról.

A 2016-os világbajnok szerint Hülkenberg tökéletesen összeillene az Audival.

„Nico nagyon tapasztalt, gyors, és elérhető. Más élcsapatok nem értékelik elég sokra a Haasnál nyújtott teljesítményét, és nem kapnak utána, ezért ki kell használnia az Audi-lehetőséget. Ez mindkét fél számára optimális lenne”

– vélekedett Rosberg.

Hülkenberg számára visszatérés lenne az átigazolás, hiszen 2013-ban egy szezont már teljesített a Sauberrel. Abban az évben volt verseny (Dél-koreai Nagydíj), amikor igen közel került a dobogós eredményhez is. A korai távozása mögött többek között a csapat anyagi nehézségei álltak.

 

Május végére minden eldőlhet?

A Hülkenberg-hírek kapcsán érdekesség, hogy a Kínai Nagydíj előtt a versenyző jelenlegi főnöke, Komacu Ajo is az Audi nyomásáról beszélt, valamint arról, hogy szerinte újabb bejelentések közelednek.

„Van egy csapat, amely nyomást gyakorol a versenyzőpiacra” – jegyezte meg a japán. „A következő két hónapban megszületnek a döntések. És arra számítok, hogy május végére minden meghatározó versenyző alá fogja írni a szerződéseit.”

Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT)

Ezzel egybevág, hogy az Audi másik kiszemeltje, Carlos Sainz a Sport1 szerint május közepéig kapott haladékot a döntése meghozatalára. A spanyol előtt még a Red Bull és a Mercedes is egy lehetőség, ám mindkét opció nagyban függ attól, mit tesznek mások. Előbbi gárdánál Max Verstappen körül van még némi bizonytalanság, míg a csillagosok nemcsak a hollandra várakoznak, hanem azt is mérlegelik, milyen hosszú távú tervet dolgozzanak ki fiatal tehetségük, Andrea Kimi Antonelli számára.

A Sport1 szerint az Audi Sainz mellett az Alpine két versenyzőjével, Esteban Oconnal és Pierre Gaslyval tárgyal. Mindkettejük szerződése lejár az év végén.

Ebből látható, hogy az Audi nem tervez a folytatásban a Sauber két jelenlegi versenyzőjével, Valtteri Bottasszal és Csou Kuan-jüvel. A német exversenyző, Ralf Schumacher szerint ez érthető. „Bottas már túl van a zenitjén, Kuan-jü pedig végső soron nem elég jó. Az Audi minden évben szeretne erősebbé válni, és szeretnének megfelelően összeállni 2026-ra, amikor bevezetik az új autó- és motorszabályokat. Hülkenberggel és Sainzcal ez biztosan meg lenne” – vélekedett a Sky Sport szakértője.

Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: Haas/LAT)

További tartalmak