Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sauber/Audi: „Szereplői, nem csak nézői vagyunk a piacnak”

Sauber/Audi: „Szereplői, nem csak nézői vagyunk a piacnak”

F1, Sky Sport, Oe24
Még másfél év, mire megérkeznek az F1-be, máris a találgatások egyik főszereplőjének számít az Audi. És a Sauber vezetője szerint ez nagyszerű hír.

Carlos Sainz és Nico Hülkenberg? Vagy valaki más? Az elmúlt hetekben sok találgatás látott napvilágot az Audiról, noha a németek hivatalosan még nincsenek is jelen az F1-ben, és nem is az ő (a Sauber) ülésük számít a legvonzóbbnak jelenleg a mezőnyben. Hogy mégis a figyelem középpontjába kerültek, az annak köszönhető, hogy hírek szerint komoly nyomást próbálnak gyakorolni az egész versenyzőpiacra.

Míg a 2025-re üres hellyel rendelkező Red Bull és Mercedes nem győzi hangsúlyozni, időre van szüksége a versenyzőfelállásának tisztázásához, az Audi/Sauber a hírek szerint mielőbb szeretné elkötelezni a leendő versenyzőit, és nem akarja megvárni, hogy csak a „maradékból” válogathasson.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy április közepéig szabtak határidőt Sainznak az ajánlatukról való döntésre. A Red Bull tanácsadója a Kínai Nagydíj előtt kikotyogta, tudomása szerint a egy három évre szóló ajánlatot és komoly fizetést kínálnak a spanyol számára. „Egy nagyszerű ajánlata van az Auditól három évre, és viszonylag hamar döntenie kell. Mi viszont nem fogunk hamar dönteni, nem hagyjuk, hogy nyomást gyakoroljanak ránk” – jelentette ki Marko az Oe24 osztrák lapnak.

A Sainznak állítólag egy évre ajánlatot tevő Mercedes szintén nem akar sietni.

„Egyszerűen haladunk a magunk tempójában. Lewis döntése meglepett minket, most pont ennek ellenkezőjét akarom tenni. Carlos kiváló munkát végez, figyelembe kell venni őt. De nem a következő hetekben fog eldőlni

– hangsúlyozta Toto Wolff csapatfőnök is.

Oliver Hoffmann (Fotó: Audi)

A Haas csapatfőnöke, Komacu Ajo szerint ezzel szemben igenis van rá esély, hogy a következő hetekben dőljenek a dominók. „Van egy csapat, amely nyomást gyakorol a versenyzőpiacra” – utalt az Audira a japán, akinek egyik versenyzője, Nico Hülkenberg a hírek szerint közel áll a németekkel való megállapodáshoz. „A következő két hónapban megszületnek a döntések. És arra számítok, hogy május végére minden meghatározó versenyző alá fogja írni a szerződéseit.”

Akár így lesz, akár nem, az Audi csapata, a Sauber a pletykákat nem kívánta megerősíteni, a csapatmegbízott, Alessandro Alunni Bravi azt viszont büszkén emelte ki, hogy csapatuk nem elégszik meg a statisztaszereppel a versenyzőpiacon. „Tizennégy versenyző szerződés nélkül áll a következő évre, és minden csapat beszél különböző versenyzőkkel” – fogalmazott Alunni Bravi Kínában. „Nem most van itt az ideje, hogy meghozzunk döntéseket. Most annak van itt az ideje, hogy egy jól teljesítő autót biztosítsunk.”

„Mondjuk úgy, örülünk, hogy a jelek szerint van szerepünk, más szerepünk van a versenyzőpiacon a jövő szempontjából, köszönhetően az Audi bejelentésének és beruházásainak, amiket a csapat fejlesztése céljából tett. Ez jó hír a csapatunknak: végre vonzóak vagyunk, és nem nézői, hanem szereplői vagyunk a piacnak.”

Bár nyílt titoknak tűnik, hogy komoly ajánlatot tettek Sainznak, Alunni Bravi nem akart belemenni az erről pletykáló riválisok játékába. „Nem illik arról beszélni vagy felfedni, hogy miről folynak az egyeztetések. Senki sem tudja pontosan, hogy más csapatok mit ajánlanak versenyzőknek, vagy miről beszélnek velük. Nem akarunk részt venni mások játékában.”

„Minden versenyző beszél sok csapattal, hogy átlássa a helyzetet, hogy általános képet kapjon a projektről, főleg egy olyan csapat esetében, amely teljes átalakuláson megy keresztül. De mi a saját versenyzőinkre összpontosítunk, és tiszteljük a versenyzőinket. Tudjuk, hogy jobb teljesítményt kell nyújtanunk, és ez az első lépés a jövőbeli versenyzőfelállásról való döntéshozásban” – emelte ki, hozzátéve, nyitva tartják a szemüket.

Borítókép: Audi F1 koncepció autó (Fotó: AUDI AG)

További tartalmak