Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Idén rámenősebb, magabiztosabb csapattá vált a Ferrari Vasseur szerint

Idén rámenősebb, magabiztosabb csapattá vált a Ferrari Vasseur szerint

Motorsport Week
Jobb, magabiztosabb, rámenősebb csapattá vált a Ferrari 2023-hoz képest Frédéric Vasseur csapatfőnök szerint, ezért lehet ott a Red Bull nyomában. A céljukat azonban még nem érték el.

A Red Bulllnak öt győzelme van 2024-ben, a Ferrarinak kettő. Max Verstappen és Sergio Pérez egyszer-egyszer már kiesett, a Ferrarinak még 100%-os a dupla pontszerző mérlege. Így adódik össze, hogy jelenleg 24 pont csak a különbség a két csapat között a konstruktőri bajnokságban.

A múlt év végén Frédéric Vasseur csapatfőnök a helyzetkihasználást és a hatékonyságot érezte a Scuderia gyenge pontjának. Arról beszélt, hogy számításaik szerint az idény során több mint 130 pontot hullajtottak el ilyen-olyan hibák, problémák vagy nehézségek miatt, miközben év végén mindössze három ponttal maradtak csak le a bajnoki második helyről a Mercedesszel szemben.

A francia ezek után merészebb, vállalkozókedvű Ferrarit akart látni 2024-ben, amely hatékonyan használja ki a lehetőségeit, és a kis hátrányuk éppen azt mutatja, hogy ez eddig sikerült is nekik. Vasseur a monacói sikerük után meg is dicsérte az övéit.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

„Ha megnézzük a legutóbbi három-négy versenyt, Miamit, Imolát, Monacót, Melbourne-t – bár közötte talán volt még egy –, mindannyian egy tizeden belül voltunk. Még a hosszú etapokon is, hiszen Miamiban negyven kör után voltunk két másodpercre Maxtól, Imolában harminchat körön hat másodpercre.”

„Most legalább három csapatunk van, de a Mercedes sincs annyira messze. Legalább három csapat képes a pole pozícióért és a győzelemért harcolni. Ez izgalmas, és remélem, az is marad a szezon végéig. Nyilván pályánként változni fog.”

„Opportunistábbnak kell lennünk. Nem mindig volt így a múltban, de tavaly túl sok pontot veszítettünk el. Idén nagy előrelépést tettünk e téren is. Sokkal opportunistábbak vagyunk, és ez a szezon végéig így lesz”

– ígérte Vasseur.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

A csapatfőnök úgy érzi, a sikerek és a versenyképesebb csomag jó hatással van a csapat hangulatára is. „Ez nem a motiváció kérdése, hiszen a motiváció már jó ideje megvan. Inkább a versenyzők és a csapat magabiztosságáé.”

„Amikor abban a helyzetben vagy, hogy nyerhetsz, nagyobb figyelmet fordítasz a részletekre, és ennek amolyan hólabdaeffektus az eredménye. Ez is az elmúlt hat-hét hónap fejlődésének velejárója”

– mutatott rá.

A végső céltól persze még mindig távol vannak a vörösök, továbbra sem ők a bajnokság favoritjai, és továbbra is csak üldözik a Red Bullt. Vasseur szerint helyén kell kezelniük a sikereket. „Így kell folytatnunk. A legrosszabb forgatókönyv lenne, ha azt gondolnánk, hogy már készen vagyunk, hogy ez így marad majd a végéig. Meggyőződésem, hogy ahogy különböző pályákon, vonalvezetéseken megyünk, lesznek, amik a McLarennek vagy a Red Bullnak fekszenek majd jobban, és hullámzó lesz a szezon. Sok pontot kell szereznünk, amikor nem vagyunk az élen, és tudnunk kell nyerni, ahol jók leszünk” – figyelmeztette csapatát Vasseur.

Borítókép: Ferrari (Fotó: XPB)

További tartalmak