Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Mindörökké versenyző: Ayrton Senna

Mindörökké versenyző: Ayrton Senna

Boxutca | Szerző: Rozmán Zoltán
Magunkra hagyott minket az idő nem lassító sodrásában. De ma is velünk van.

Valahol a csillagközi térben, felfoghatatlanul távol a Föld nevű bolygótól halad rendületlenül előre 1977. Rég letűnt évnek tűnik. Egyre többen vannak, akik még csak nem is éltek akkor, és egyre kevesebben, akik megélték. 24 milliárd kilométer távolságban viszont érintetlenül ott lebeg a semmiben, magán viselve az akkori emberek kezének nyomát, a technológia akkori állását. Ő maga egy örökre kimerevített pillanatfelvétel.

A Voyager-1 űrszonda számára az 1977-es szeptemberi fellövésével megállt az idő. Hiába kerül egyre távolabb időben és térben is az anyabolygótól, és hiába megy folyamatosan immáron 47 éve, valójában ő az, ami megállt, és hagyta továbbhaladni az örök mozgást. Még ha már akadozik is a régi technika, továbbra is jeleket küld – számára a jövőnek, amit mi jelenként ismerünk.

Az ember ilyen csodákra képes. De nem csak ilyenekre, és nem csak a tudomány által.

30 éve a Forma–1 háromszoros világbajnoka, Ayrton Senna is valahol a csillagok között járhat. Örökre 34 éves maradt, örökre versenyző. Miközben már rég nincs közöttünk, emlékezetünk továbbra is veszi az üzeneteit.

Fotó: XPB

Vele is megállt az idő. Sosem láttuk kihunyni benne a tüzet, ami a milliók által csodált és szeretett személyiséggé tette. Még akkor is lobogott benne, amikor elsötétült körülötte a világ. Sosem láttuk őt nem versenyzőként, visszavonult, valami teljesen másba kezdő, ráncosodó exsportolóként, aki egy idő után eltűnik a figyelem elől, és akinek véleményét a kor elhaladásával egyre kevésbé hallgatják meg. Nem lesz belőle zsémbes öregúr, akit mosolyogva megtisztelünk, de már nem veszünk igazán komolyan. Nem kap esélyt sem arra, hogy elkövessen hibákat, vagy úgy megváltozzon, hogy hű rajongói kiábránduljanak, csalódjanak benne. Sem arra, hogy előnyére változva megszerettesse magát az őt gyűlölőkkel, jóvá tegyen korábbi hibákat, vagy akár valami teljesen más területen, más utat bejárva is maradandót alkosson.

Akit elvesztünk, nem hagy itt minket nyom nélkül. Rövid távon fájó emlék egy fejnyom az utoljára használt párnán, hajszálak egy hajkefén, egy hátrahagyott ruha illata. Hosszú távon maradnak a fényképek, videók. És örökre megmaradnak az emlékek, a másik lenyomata a kapcsolat által formált személyiségen.

Szokták mondani, egy ember addig él, amíg az emlékezete. Minél többekben hagy nyomot, annál tovább élhet.

Ayrton Senna nyomai mélyek és nagyok. Rekordokban köszön vissza a neve, újra és újra előjövő felvételeken a csatái. Épületekről mosolyog le gigantikus festményekről, kiállításokon elevenedik meg az élete és pályafutása. Pólófeliratok hirdetik gondolatait, a lelátókon is fel-feltűnik híres sárga sisakfestése, de talán még az utcán is összefutunk vele egy kék szponzorsapka formájában.

Az igazán nagyok haláluk után 30 évvel egy Forma–1 világától nagyon távol eső kis padláson is képesek a pillanat jelentőségét átérző, hitetlenkedő mosolyt és szemcsillogást előcsalni valakiből, aki takarítás közben egy Tőle származó autogramra bukkan, amit még egy felmenője gyűjtött be.

Így találkozik egymással múlt, jelen és jövő egy rögzített pillanatfelvétel időtlensége által.

Fotó: XPB

Az Ayrton Senna-jelenség jobban beépült a világunkba, mint gondolnánk. Élete és halála is nagy hatású volt. Energiájából máig jut az embereknek, akiket inspirál a mindennapokban, tragédiája pedig máig nem hagyja felejteni a megtanult leckéket. A neve fogalom, szellemisége egyfajta kultusz, többeknek szinte vallás.

Jelen van a gépekben, HANS-nyaktámasz, glória fejvédő, kereket rögzítő kábel formájában.  Jelen van a pályákon bukótereken, Tecpro-falakon és éber tekinteteken, készenlétben álló kezeken keresztül. Jelen van a fejekben, amik folyton a veszélyt kémlelik és örök kétkedéssel próbálnak elébe menni az újabb tragédiáknak. És jelen van a szívekben is, amik évről évre minden május 1-jén összeszorulnak, mikor felvillan a kép, az emlék, a gondolat.

Valahol a csillagközi térben, felfoghatatlan dimenziókban rendületlenül jelen van ő. Rég letűnt korszaknak tűnik. Egyre többen vannak, akik még csak nem is éltek akkor, és egyre kevesebben, akik megélték. A Földön túl érintetlenül ott lebeg a semmiben egy örökre kimerevített pillanatfelvételként, örökké fiatalon, ereje teljében lévő bajnokként.

Fotó: XPB

Ayrton Senna számára 1994. május 1-jén megállt az idő. A földi élet továbbhaladt, és bár időben egyre távolodik tőle, 30 év elteltével sem engedte lemaradni vagy elveszni őt. Az emlékezet talán már akadozik, de ő továbbra is jeleket küld – számára az utókornak, amit mi jelenként ismerünk.

Amíg meghalljuk és vesszük a jeleket, köztünk, velünk marad.

 

Cikkeink Senna halálának 30. évfordulójára:

Borítókép: Ayrton Senna (Fotó: XPB)

További tartalmak