Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrariba nevelt Red Bull-szemlélettel hajszolná rossz döntésekbe a Red Bullt Vasseur

A Ferrariba nevelt Red Bull-szemlélettel hajszolná rossz döntésekbe a Red Bullt Vasseur

Autosport
A hibáktól való félelem helyett kockázatvállalás és határfeszegetés – Frédéric Vasseur ezzel az új mentalitással próbálja a Red Bullt hibába hajszoló csapattá alakítani a Ferrarit, mielőtt át is ugorják Max Verstappenéket.

Talán nem nyerik még sorra a versenyeket, és bajnoki csatának sem szereplői, a Ferrarinál így sincs nyoma jelenleg a korábbi depressziós hangulatnak. Míg a 2022-es évük arról szólt, hány és milyen jellegű bakit követtek el, illetve kinek és milyen kritikájával szemben kell védekezniük, Frédéric Vasseur múlt év eleji érkezése óta mintha helyükre kerültek volna az elvárások – de a csapat hangulata is.

A jó kedélyű francia nem a mókás személyiségével hozta a nagy változást Maranellóba. Épp ellenkezőleg: a szigora és határozottsága az, ami előrébb lendítette a Scuderiát. Bár személyi szinten is véghez vitt bizonyos átalakításokat, Vasseur elsősorban a szemléletmóddal váltott ki komoly hatást a csapatnál. Mindig hangoztatja, hogy a siker a munkavégzés módján és a hozzáálláson múlik, és ebben irányt mutatott a Ferrarinak. Például azzal, hogy rávette az ott dolgozókat: merjenek kockáztatni és határokat feszegetni.

Frédéric Vasseur (Fotó: Ferrari)

„Erősítettünk technikai oldalon, és változtattunk pár dolgon házon belül, a sportigazgató szerepében, a stratégiánál és így tovább. Szerintem nagyon jól működik. Jó érezni a boxfalon a nagyon nyugodt légkört. Jól megy az együttműködés, és hatékony. Egy másik változás – és erről nem engem, hanem másokat kellene kérdezni –, hogy szeretnék kockázatot vállalni, mert a vetélytársaink is kockáztatnak” – magyarázta az Autosportnak adott interjúban Vasseur.

Kiemelte, a kockázatvállalást már csak azért is a siker kulcsának tekinti, mert szerinte a Red Bull is ebben emelkedik ki.

„A Red Bullnak ez a génjeiben van. Ők mindig mindenben a határokat feszegetik. Biztosra veszem, hogy amikor tavaly hat tized volt a hátrányuk, akkor sem volt varázsmegoldásuk, ami hat tizedet adott nekik, például húsz lóerő plusz vagy tizenöt-húsz ponttal több leszorítóerő. Egyszerűen mindenben jobbak. Én próbálom ebbe az irányba vinni a csapat kultúráját, hogy mindenben agresszívebbé váljon.”

A Ferrarival kapcsolatban korábban gyakran elhangzott a kritika: az embereik félnek felelősséget vállalni, kockáztatni, dönteni, mert kerülni akarják a kudarcot, ami rájuk zúdíthatja a népharagot vagy akár a vezetőség haragját. Ezen már Vasseur elődje, Mattia Binotto is próbált változtatni, a mostani csapatfőnöknek viszont megvan az az előnye, hogy „kívülállóként” érkezett, külföldiként, és emiatt másképp is viszonyul a Ferrari különleges helyzetéhez.

Frédéric Vasseur (Fotó: Ferrari)

Vasseur elmagyarázta, miért kulcsfontosságú az agresszivitás és a határok feszegetése.

„Azt nem tudom, mi volt a múltban, de az igaz, hogy ha biztonságban akarsz lenni minden egyes területen, akkor kell egy kiló ráhagyás itt, két fok ráhagyás ott, két milliméter ráhagyás a hasmagasságnál, és máris sokkal könnyebb a hétvégéd. De végül ezzel három-négy tizedet adsz fel.”

A csapatfőnök rámutatott: ha ezzel sikerül javítani a teljesítményen, más területeken, például a versenystratégiáknál már nem szükséges annyit rizikózniuk, mert nem kell ellensúlyozniuk az autójuk egyéb hiányosságait. „Sokkal könnyebb jól taktikázni, ha jó a tempód. És ha nincs meg a tempód, akkor teljesen mindegy, mi a stratégia, úgyis mindig rossz lesz. A tény, hogy sokkal többre vagyunk képesek a versenyen, segít a jó taktikázásban már a szezon kezdetétől” – hangsúlyozta, hogy e téren minek köszönhető az előrelépésük.

Emellett kiemelte, 2023-hoz képest sokkal hatékonyabbá is váltak. Míg számításai szerint egy éve nagyjából 130 pontot kótyavetyéltek el a szezon során, és így maradtak alul 3 egységgel a második Mercedesszel szemben a konstruktőrök között, idén eddig érzése szerint minden hétvégéjükből nagyjából a maximális pontszámot sikerült kihozniuk.

 

A Red Bull legyőzése a hibába hajszolással kezdődik

A fejlődés tehát érzékelhető a Ferrarinál, igaz, ez még nem hozott számukra bajnoki címeket, de még csak sorozatos győzelmeket sem. Vasseur ebből a szempontból realista. Tudja, hogy a Red Bull legyőzése nem azzal kezdődik, hogy egyből gyorsabbak lesznek náluk, hanem azzal, hogy felzárkóznak rájuk és ha meg tudják szorongatni őket, akkor hibára is kényszeríthetik őket.

„Tavaly annyira kényelmes helyzetben voltak, hogy szinte sosem hoztuk őket döntéskényszerbe. Nem számított, hogy A- vagy B-terv, ők az élen voltak. Most a lehető legközelebb kell kerülnünk hozzájuk, és rá kell kényszerítenünk őket, hogy a megfelelő kérdéseket tegyék fel maguknak és néha rossz döntést hozzanak. Amikor hibáznak, akkor ott kell lennünk. Ez az első lépés.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

„A célunk nyilván az, hogy gyorsabbá váljunk, mint ők. Nem maradhatunk mögöttük és várhatjuk, hogy történjen valami. De tavaly volt öt-hat tized előnyük, és annyira könnyű dolguk volt, hogy még ha el is szúrták a rajtot, akkor is volt elég előnyük ahhoz, hogy körönként megelőzzenek egy autót, és öt kör után már újra az első helyen álltak. Ha a mezőny szorosabban együtt van, és csak egy-két tized az előnyük, akkor már nem tudnak előzni” – mutatott rá Vasseur.

Ezt elérni szerinte csak az említett állandó határfeszegetéssel és kockázatvállalással lehet. És még akkor is ezt tartja a helyes útnak, ha tudja, menet közben több hiba is becsúszhat emiatt. „A teljesítmény szempontjából most mindenki egyre közelebb kerül egymáshoz. Van, hogy egy-két tized dönt a harmadik és a nyolcadik helyek között. Ez azt jelenti, hogy amikor benne hagysz valamennyit, halott vagy. Ezzel a szemléletmóddal jobban az irányításod alatt tarthatsz mindent, ha mindig próbálsz a határon lenni. Ha ráhagyással dolgozol, biztonságban vagy, de nem fogsz fejlődni. A kockázatvállalás tehát a csapat számára a helyes irány. Én vagyok az első, aki erre sarkall, és én vagyok az első, aki elfogadja, hogy közben hibázhatunk” – mondta Vasseur.

Borítókép: Charles Leclerc, Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak