Musorujsag
Élő Eredmények

Egy 100 éves Mercedes juttatja Russellt az idei első díjához

Egy 100 éves Mercedes juttatja Russellt az idei első díjához

Mercedes, Trofeobandini.it
A Mercedes 300. F1-es nagydíja előtt George Russell átveheti a 2024-es első díját – melyhez az idei helyett egy 100 évvel ezelőtti Mercedes vezeti el…

A versenypályán eddig fukar volt a Mercedesszel a 2024-es év, az imolai hétvégén azonban így is akad mit ünnepelniük. Az Emilia-Romagna Nagydíja a gyári csapat történetének 300. Forma–1-es versenye lesz. A csillagosok 1954-ben mutatkoztak be a királykategóriában, akkor és a következő évben összesen 12 nagydíjon vettek részt. A többit a 2010-es visszatérésükkor tették hozzá a 300-hoz.

Az efféle jubileumokról nincs jó emléke a csapatnak: a 200.-at 2019-ben Hockenheimben ünnepelték egy fehér festésű autóval (mely egyben a márka 125 évvel korábbi legelső versenyének is emléket állított), az 1950-es évek szerint öltözködő csapattagokkal és egy flúgos, sikert nem, csak sok hibát hozó versennyel…

Ünnepelni ezúttal is több történelmi ok van. Amellett, hogy ez a 300. versenyük lesz, a márka Olaszországba érkezve megemlékezik a Mercedes 1924-es Targa Florión, olasz földön aratott győzelméről is. 100 évvel ezelőtt Christian Wernerrel nyerte meg először a Mercedes a híres, hegyi utakon rendezett megbízhatósági versenyt. Vörösre, vagyis Olaszország hivatalos versenyszínére festett autóval, hogy megtévesszék az elvetemült olasz szurkolókat, elhitetve velük, hogy hazai négykerekűről van szó, ezért nem érdemes hátráltatni azt az előrehaladásban…

Az akkor használt versenyautót a Mercedes klasszikus autókkal foglalkozó részlege teljesen felújította, és most be is fogja vetni: szerda délután George Russell ezzel a masinával teszi majd meg a Faenzától Brisighellába vezető utat, hogy utóbbi helyszínen átvegye a 2024-ben neki ítélt Lorenzo Bandini-díjat.

A brit versenyző barátja, Lando Norris nyomdokába lép az idei első díjával: tavaly honfitársának ítélték oda a tragikus sorsú korábbi Ferrari-versenyzőről elnevezett, 1992-ben alapított elismerést.

A Mercedes 1924-es Typo Indy 2.0 típusú versenyautója (Fotó: Mercedes)

„Russell az elhivatottságával az egyik leghitelesebb és legígéretesebb versenyzőjévé vált a száguldó cirkuszon belül, bizonyítva a kiválóság iránti folyamatos elkötelezettségét. (…) George Russellt a négykerekűek világában vállalt jelentős szerepéért ünnepeljük” – írták a szervezők a honlapjukon.

„A Mercedes-Benznek hihetetlen múltja van a motorsportban. Amióta csatlakoztam hozzájuk 2017-ben, sokat megtudtam erről, és ellátogattam a stuttgarti múzeum dicsőségcsarnokába is” – mondta Russell.

„Amikor felmerült, hogy vezethetem a cég történetének egyik legjelentősebb autóját, egyből kaptam a lehetőség után. Alig várom, hogy a Tipo Indy 2.0 volánja mögé ülhessek, és megtapasztalhassam, amit a száz évvel ezelőtti legjobb versenyzők átéltek. A Mercedes-Benz Classic – mint mindig –, kiváló munkát végzett a felújítással.”

„Az, hogy egy ilyen elképesztő járművet vezethetek, hogy megünnepeljük a Mercedes-Benz egy ilyen fontos győzelmét, valamint hogy átvehessem a Bandini-díjat, csak még különlegesebbé teszi az egészet. Nagyon várom már Brisighella meleg fogadtatását, és hálás vagyok a bizottságnak, hogy engem választott” – fogalmazott Russell.

A Mercedes 1924-es Typo Indy 2.0 típusú versenyautója (Fotó: Mercedes)

A délután 15 órától kezdődő eseményen a Mercedes csapatának több tagja is jelen lesz, például az olasz származású mérnök, Riccardo Musconi (aki korábban Russell versenymérnöke volt), valamint a kommunikációs igazgató Bradley Lord is.

Az eredetileg a Mercedes Indy 500-as szereplésére tervezett, majd Ferdinand Porsche által átalakított Tipo Indy 2.0-s autót nemcsak szerdán láthatja a közönség, a hétvégén Imolába is elviszi a Mercedes, ahol ugyancsak teljesít majd pár kört.

„A Mercedes-Benz Classic csapata kiváló munkát végzett az eredeti autó restaurálásával, és alig várom már, hogy láthassam menet közben a Bandini-díj átadóján szerdán, majd a versenypályán a hétvége folyamán” – mondta Toto Wolff csapatfőnök.

Borítókép: Fotó: Mercedes

További tartalmak