Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: szerződést hosszabbított Albon a Williamsszel!

Hivatalos: szerződést hosszabbított Albon a Williamsszel!

Williams
Egy új, több évre szóló szerződés megkötését jelentette be a Williams Alexander Albonnal. A thai versenyzőjük ezzel hosszú távra elkötelezte magát Grove iránt.

A téli nagy bejelentések előtt még Alexander Albont tartották a versenyzőpiac egyik legizgalmasabb résztvevőjének. A versenyzőt hírbe hozták többek között a Red Bull-lal is, akik állítólag érdeklődtek iránta. Év elején a Williams csapatfőnöke, James Vowles ugyanakkor tisztázta: Albonnak 2025-re érvényes szerződése van velük, így jövőre garantáltan nem megy sehová. Albon ennek ellenére egyes nyilatkozataival mégis azt sugallta, még nyitott, hogy hogyan alakul a jövője. Ez mostantól viszont már nincs így!

A Williams csapata szerdán bejelentette, hogy egy új, több évre szóló megállapodást kötöttek Alexander Albonnal, amivel biztossá vált, hogy egy csapatként fognak nekivágni a Forma–1 2026-os nagy megújulással induló új korszakának.

„Bejelentjük, hogy Alex Albon hosszú távon elkötelezte magát a Williams Racing iránt. A thai versenyző egy több évre szóló szerződéshosszabbítást kötött, amivel a partnerségünk a Forma–1-es szabályok új korszakába lép. Ez bizonyítja, hogy hiszünk a csapat fejlődésében”

– állt a Williams közleményében.

Albon a Red Bullnál tartalékversenyzőként töltött 2021-es szezonja után a Williamsszel térhetett vissza a Forma–1-be. Az eddigi két szezonjuk során igazi vezéregyéniségévé vált a csapatnak, ő szállította a jó eredményeket. James Vowles nem titkolta, hogy bajnoki potenciált lát benne.

A grove-iak kiemelték, Albon munkája meghatározó volt a csapatuk fejlődésében és abban, hogy tavaly a 2017 óta legjobb eredményüket érték el a konstruktőri bajnokságban, amit a 7. helyen zártak.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy a Williams Racingnél maradhatok és folytathatom a munkát a tehetséges és elhivatott emberekkel” – mondta Albon.

„Nehezen indult az évünk, de amióta csatlakoztam a Williamshez, jelentős fejlődést produkáltunk együtt, és nagy változásokat láttam a színfalak mögött, amik segítenek visszajuttatni minket a rajtrács elejére. Ez egy hosszú távú projekt, amiben igazán hiszek, és szeretnék kulcsszerepet vállalni benne. Ezért írtam alá több évre.”

„Az út bejárásához idő kell majd, de hiszem, hogy egy megfelelő csapatot építünk fel ahhoz, hogy előrébb jussunk, és nagy dolgokat érhetünk el együtt a következő években.”

James Vowles csapatfőnök Albon kvalitásait dicsérte. „Boldogok vagyunk, hogy bebiztosítottuk Alex hosszú távú jövőjét a Williams Racingnél. Adott a kivételes tehetsége, a technikai visszajelzései, az elhivatottsága, és ezzel most bizalmat szavazott a Williamsnek, amely az újbóli versenyképessé válás útján jár.”

„Amióta csatlakozott a csapathoz, Alex folyamatosan bizonyította, hogy képes teljesíteni a nyomás alatt, és a hosszú távú szerződtetése fontos építőkocka a rajtrácson való előrébb jutásunk szempontjából”

– mondta a brit csapatvezető.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

A 28 éves versenyző tehát nemcsak 2025-ben, hanem 2026-ban és azt követően is a Williamsnél folytatja. Ezzel évekre kivette magát a versenyzőpiaci helyezkedésből, és jelezte, hogy más csapatok hiába számítanak rá.

Habár pontot még nem szerzett idén a Williams, Albon a Miami Nagydíj előtt jelezte, továbbra is hisz James Vowlesban és a csapat általa vezényelt megújulásában. „Igaz, hogy nem úgy kezdtük az évet, ahogy akartuk. Nem voltunk elég gyorsak, és egy kis késésben voltunk a fejlesztésekkel is. De hiszem, hogy a csapat erős és egészséges. Úgy érzem, egyértelműen lesz javulás, és mindig jobb, ha azonnal történik, de James a megfelelő ember a feladatra. Egyértelműen javulunk” – mondta a legutóbbi versenyhétvégén.

A Williams másik ülése még kiadó. Logan Sargeant továbbra sem győzte meg annyira a csapatot, hogy hosszú távon garantált legyen a maradása. A grove-iakkal hírbe hozták a Mercedes tehetségét, Andrea Kimi Antonellit, de jó eséllyel még egy sor további versenyző is pályázna Sargeant helyére.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak