Musorujsag
Élő Eredmények

Javulhat az FIA és az F1 viszonya

Javulhat az FIA és az F1 viszonya

RaceFans
Az utóbbi hetekben, hónapokban több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ült a Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, hogy csökkentsék a két fél közötti feszültségeket a sportág jövőjének érdekében.

Mióta az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm 2021 végén hivatalba lépett, több alkalommal is olvashattunk arról, hogy növekszik a feszültség közte – és így a szövetség – valamint a Forma–1 kereskedelmi jogainak a birtokosa között. Ez több alkalommal a nyilvánosság előtt is kiütközött néhány vitás helyzet alkalmával.

2023 januárjában például az F1 azzal vádolta az elnököt, hogy „elfogadhatatlan” megjegyzéseket tett, amikor a királykategória eladásáról szóló pletykák tagadásakor arról beszélt, hogy a jelentések „felfújt” árakról (20 milliárd dolláros ajánlat) írnak.

Ezt követően nézeteltérés alakult ki a mezőny bővítésével kapcsolatban. Az F1 kezdetben sem rajongott az ötletért, az FIA azonban megnyitotta a nevezést az Andrettinek pedig zöld utat adott. Januárban aztán az F1 jelezte, ők elutasítják az amerikaiak jelentkezését, mondván az amerikai alakulat „valószínűleg nem növeli a sportág értékét.”

Fotó: XPB

Ezzel párhuzamosan az FIA nyomozást indított Toto és Susie Wolff ellen összeférhetetlenség gyanújával, ezt viszont néhány nap után lezárta. A FOM alkalmazásában is álló Susie Wolff később bejelentette, bírósági eljárást indít az FIA ellen.

Vizsgálat nemrég az FIA elnöke ellen is indult: őt azzal vádolták, hogy 2023-ban megpróbált beavatkozni a Szaúd-arábiai Nagydíj végeredményébe (Fernando Alonso büntetésének visszavonását sürgette) valamint meg akarta hiúsítani, hogy a Las Vegas-i pálya megkapja a futamrendezéshez szükséges engedélyt. Bin Szulajmot a belső vizsgálat tisztázta.

Vannak tehát feszültségek a két fél között, most viszont jelezték, a sportág érdekében közösen dolgoznak egy új stratégia kidolgozásán. Ez mutatja, hogy az érintettek közelednek egymáshoz, a RacingNews365 szerint pedig bin Szulajm több alkalommal is tárgyalt Stefano Domenicalival az F1 ügyvezetőjével, az egyeztetések pedig pozitív irányba mozdították a két szervezet kapcsolatát.

„Az FIA Forma–1-es világbajnokság sosem volt még ennyire erős. A széria globálisan növekszik, az FIA és az F1 pedig elkötelezte magát amellett, hogy a legjobb eredményeket nyújtsa a sportág számára. E célból a felek új stratégiai tervet dolgoznak ki, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megragadjuk a lehetőségeket és minden lehetőséget kiaknázzunk és újakat teremtsünk” – írták egy közleményben.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak