Musorujsag
Élő Eredmények

Stella: Nyerő alapanyag volt, de Norrisnak és a McLarennek is meg kellett tanulnia nyerni

Stella: Nyerő alapanyag volt, de Norrisnak és a McLarennek is meg kellett tanulnia nyerni

F1 Nation, F1i
A McLaren csapatfőnöke szerint Lando Norrisban mindig is benne volt a győzelem, de neki és csapatának is meg kellett érnie a győzelemre.

Lando Norris Imolában életében először vág neki úgy egy Forma–1-es nagydíjhétvégének, hogy futamgyőztesnek vallhatja magát. A győzelem bizonyossága önbizalmat, sokak szerint egy másfajta tudatállapotot jelent, ami csak pluszt adhat a brit számára. Ugyanez azonban csapatára, a McLarenre is igaz, amely az elmúlt bő egy évtizedben nem fürdött éppen a sikerekben. A 2012-es idényük óta a mostani mindössze a második F1-es futamgyőzelmük volt Daniel Ricciardo 2021-es monzai elsősége után.

Andrea Stella csapatfőnök szerint afelől sosem lehetett kétsége senkinek, hogy Norris képes-e nyerni az F1-ben. Az odáig vezető út viszont kicsit rögös volt – elsősorban a McLaren miatt.

„Tudtuk, hogy Lando győztes alapanyag. Rajtunk állt, hogy megadjuk-e neki a megfelelő autót ahhoz, hogy megcsinálja. És ő az első lehetőségnél meg is csinálta”

– mondta az F1 Nation podcastnak az olasz.

Norrisnak nem voltak kétségei afelől már év elején sem, hogy 2024-ben nyerhet. Stella szerint ő és a McLaren is végigment egy érési folyamaton, melynek során mindkét oldal kellően felkészült és megtanult nyerni.

Andrea Stella és Lando Norris (Fotó: XPB)

„Visszamennék Oroszországig” – utalt Norris híres 2021-es majdnem-győzelmére, amit egy rossz taktikai döntésen buktak el. „Az egy fontos lecke volt. Felülvizsgálod és megérted, hogyan javulhatnál. Ez nagyon fontos volt a csapat számára is. Véleményem szerint a csapat többet tanult Oroszországból, mint Lando, mert a döntést a csapatnak kellett volna meghoznia ott. Ez a mi felelősségünk volt, és megtanultuk belőle a leckét, majd továbbléptünk.”

„Lando állította magáról: »Felkészültebb vagyok a futamgyőzelmekre, mint valaha.« És én láttam is rajta. Láttam, mennyi munkát ölt bele a tél folyamán, és ez már tavaly kezdődött, amikor felülvizsgált bizonyos edzéseket.”

„Volt egy mexikói időmérő edzés, ahol nem sikerült továbbjutnunk a Q1-ből, miközben annyira nyomtuk, amennyire nem is kellett volna. Az autó elég gyors lett volna hozzá – miért kell akkor száz százalékon nyomni?”

„Ezekből az apróságokból tanulsz sokat, és ezeken Lando és a csapat is végigment. Mindet lehetőségként kezeltünk, és megnéztük, hogyan javulhatnánk. Láttam, mennyi magas szintű és elszánt munka van ebben. Lando gondoskodni akart róla, hogy ha az autó elég jó lesz, neki készen kell állnia.”

„A tél folyamán mondogattuk Landónak: »Hű, az autó ígéretesnek tűnik.« Szerintem ez motiválóan hatott rá, és azt mondta: »Nem akarom, hogy felkészületlenül érjen, amikor az autó készen áll rá«, mert tudja, hogy Oscar (Piastri) is nagyon-nagyon gyorsan készül” – magyarázta Stella.

Borítókép: Lando Norris és Andrea Stella (Fotó: XPB)

További tartalmak