Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hamilton mellett a Mercedest is lenyűgözte a „metronóm” Antonelli – megkockáztatják?

Hamilton mellett a Mercedest is lenyűgözte a „metronóm” Antonelli – megkockáztatják?

Boxutca, F1
Lenyűgözte a Mercedes technikai igazgatóját Andrea Kimi Antonelli az eddigi F1-es teszteken. De annyira, hogy egyből az autójukba is merik ültetni 2025-ben?

Egy év kihagyás után tért vissza Imolába az F1-es mezőny, de a Mercedes nem is oly rég már járt ott. Pár hete az olasz pálya jelentette Andrea Kimi Antonelli második Forma–1-es privát tesztjének helyszínét. A mindössze 17 éves tehetség először áprilisban ült királykategóriás gép volánja mögé, akkor még egy 2021-es, előző generációs Mercedest vezetett. Imolában már a 2022-es szívóhatású W13-assal rótta a köröket.

Bár tesztprogrammal már Lewis Hamilton távozásának év eleji bejelentése előtt is készült a csapat a fiatal tehetségével, a mostani gyakorlások egyszerre számítanak képzésnek és felmérésnek. Toto Wolfféknak tudniillik Antonelli az egyik jelöltje Hamilton 2025-ös helyének feltöltésére.

Az év végén távozó hétszeres világbajnok csütörtökön azt mondta, ha rajta múlna, ő bizony Antonellire voksolna Wolff helyében. Az M4 Sport imolai tudósítója, Ujvári Máté ennek kapcsán pénteken megkérdezte James Allison technikai igazgatót, számára is ennyire egyértelmű-e a választás.

„Nos, Lewist bizonyára ugyanúgy lenyűgözték a látottak, ahogy mindannyiunkat. Nem Lewis választ, nem is én választok, szóval talán Totóval kéne beszélni, és az ő véleményét kikérni erről” – hárított mosolyogva a brit szakember.

Azt mindenesetre megerősítette, hogy Antonelli lenyűgözi a csapatot. Allison erről beszélt a pénteki sajtótájékoztatón is, amikor az eddigi tesztjeikről kérdezték. „Nos, nagy örömmel hallgattam a mérnököket, ahogy a vele folytatott kommunikációról beszéltek.”

„Egy fiatal és lelkes versenyző, aki nagyon-nagyon-nagyon gyors, és egy metronóm a tempója. Csak mostanában ült először F1-es autóban, de egy-két kör után olyan érzés volt, mintha már régóta ezt csinálná.”

„A mostani autógenerációra váltott, a szívóhatású autókra, és nyitott volt. Mindent érzett, amit elvársz tőle, de nem befolyásolták a korábbi autók. Egyszerűen olyannak tekinti őket, amilyenek, és elmondja, miket érez a gyengeségének és az erősségének, és hagyja, hogy a mérnökök dolgozzanak ezeken. Mindenesetre egy nagyon ígéretes fiatal versenyzőnek látom” – dicsérte az olasz tehetséget, akit a csillagosok már gokartos gyerekként szárnyuk alá vettek.

Allison szavai erősítik azon találgatásokat, miszerint Toto Wolff talán már nem is annyira keres átmeneti megoldást 2025-re, és egyre inkább hajlik Antonelli mély vízbe dobására. Vannak, akik úgy vélik, Carlos Sainz már nem komoly opció a Mercedes számára, Antonelli van annyira meggyőző, hogy keressék neki az előzetes rutinszerzés lehetőségét.

Andrea Kimi Antonelli (Fotó: Mercedes)

Kollégánk arról is kérdezte Allisont, szerinte milyen versenyző illene leginkább George Russellhez és a Mercedes csapatához. „A legfontosabb minden csapat számára, hogy a versenyző gyors legyen.”

„Szánalmas ezt mondani, de azt akarod, hogy a versenyzőid a húsz fős mezőny elejében legyenek, hogy pályáról pályára kiegyensúlyozottak legyenek, minden nap, amolyan metronómok, hogy fel tudd mérni, az autó jobb vagy rosszabb-e.”

„Olyan versenyző kell, akiről biztosan tudod, hogy mi jelenti nála a mércét a gyorsaság szempontjából. Hogy azért nem áll a rajtrács elején, mert a mérnökcsatod elszúrta. Olyan két versenyzőt akarsz tehát, akik ezt a standardod jelentik az autódban. Ha ez megvan, akkor szerencsés csapat vagy” – fejtegette a szakember.

Csak érdekességként hívjuk fel a figyelmet a véletlen (?) egybeesésre: Allison szerint egy metronómként működő versenyző az ideális, és Antonellit éppen egy metronómhoz hasonlította…

További tartalmak