Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Kiszúrt valami különöst a Ferrari az ellenfeleknél, ami bizakodóvá tette Leclerc-t

Kiszúrt valami különöst a Ferrari az ellenfeleknél, ami bizakodóvá tette Leclerc-t

F1, Autosport, Sky sports
Nem volt maradéktalanul elégedett az első imolai dobogóját jelentő harmadik hellyel Charles Leclerc, ám a Ferrarival kiszúrtak valamit az ellenfeleknél, ami most mind a fejlesztéseik, mind a folytatás szempontjából bizakodóbbá tette.

Az időmérős vereségük után nem volt valami bizakodó és jókedvű Charles Leclerc Imolában. Elismerte, a szabadedzések alapján azt remélte, hogy harcban lesznek a pole pozícióért Max Verstappennel és a McLarenekkel, de hiába préselt ki mindent az SF-24-esből, bő két tized hiányzott neki. A vasárnapja ezek után úgy alakult, amilyennek jósolta: előzni nem tudott, így a harmadik helyen ért célba.

A pozíciónyerésnek a versenyen két jól működő módja volt: a korábbi kiállás és az elévágás, vagy a nagy gumielőny, ami biztosítja a sikeres manőverhez szükséges tapadásfölényt. Leclerc előbbiről lemaradt, amikor az élmezőnyből szinte mindenki előtte állt ki, az etapjának elnyújtása viszont nem volt opció. „Muszáj volt levédenünk magunkat Oscar ellen az első etapon. Semmi esetre sem engedhettük meg, hogy elveszítsük a pályapozíciónkat egy ilyen pályán. Muszáj volt kiállnunk” – indokolta, hogy miért nem.

Oscar Piastri aztán más szempontból is meghatározta a versenye alakulását: nem tudta ideálisan beosztani a gumikat. „Oscar keményen nyomta az első körökben a kemény gumin, és emiatt nem tudtam beosztani a gumikat az etap elején. Utána láttam, hogy kezdek visszaérni Landóra, és úgy voltam vele: rendben, akkor most talán megpróbálom nyomás alá helyezni. De aztán ahogy kicsivel közelebb kerültem, elkezdték jobban nyomni, és ennyi volt, többet nem láttuk újra Landót.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc a történtek ellenére bizakodóbban értékelte a helyzetüket, mint az időmérő után, mivel érzése szerint a rajthelyük és az időmérős gyengélkedésük határozta meg a mostani versenyüket, és ennek kapcsán rájöttek valami fontosra. „Erősek voltak, ugyanakkor hiszem, hogy ma minden a pályán elfoglalt pozíción múlt. A versenytempónk nagyon-nagyon erős.”

„Optimistább vagyok, mint tegnap voltam. Visszatekintve az időmérőre – mivel egy ilyen hétvégén az jelentette a hátrányunkat –, az tesz optimistává, hogy míg az adatok alapján azt gondoltam, a hármas-négyes kanyarban veszítettünk, és ez megint a gumikkal kapcsolatos, de valójában nem így volt.”

„Az összeset az egyenesben veszítettük el, és van itt valami furcsa az erőforrásnál az energia szempontjából, a McLarennél és a Red Bullnál is. Utána kell néznünk ennek, de semmi olyasmi, amit ne lehetne megváltoztatni. Ha ezt sikerül megoldanunk, úgy vélem, igazi esélyünk lesz visszatérni a dobogó legfelső fokára”

– mondta a Sky Sportsnak.

Leclerc a sajtótájékoztatón kifejtette, milyen jellegű furcsaságra lettek figyelmesek. „Az időmérő újabb kielemzése alapján mindent a körindításkor veszítettünk el. Kicsit más a teljesítménystratégiánk a McLarenhez és a Red Bullhoz képest, és mindent a kettes kanyar felé vezető részen buktunk el. Max ennek tetejébe még szélárnyékot is kapott. Ennek a végére kell járnunk, mert egy ilyen pályán a pozíció a minden. Amikor csak egy tized van a Red Bull, a McLaren és miközöttünk, muszáj mindent tökéletesen csinálnunk. Ma talán a harmadik rajthelyünk került egy jobb eredményünkbe a versenyen.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A monacói szerint a hétvégén bevetett fejlesztéseik működnek, és úgy érzi, az imolai pályán talán nem is tudtak még igazán profitálni belőle.

„Nem ez a legjobb pálya a fejlesztések kiértékelésére, mivel a kerékvetők kezelése fontos itt, és ha az autód nem kezeli jól a kerékvetőket, az elfedheti a valós sorrendet. A jó hír az, hogy az adatok alapján minden úgy működött, ahogy vártuk. Pontosan úgy működött, ahogyan kellett, és ez jó jel.”

A ferraris összességében úgy érezte, a puszta versenytempójuk alapján akár több is lett volna az autóban, de a rajtpozíciójuk mindent meghatározott.

A harmadik helyének ettől függetlenül tudott örülni, hiszen mégiscsak először állt a dobogón Imolában a tifosi előtt. „Hihetetlen a dobogón lenni a tifosi előtt. Monaco is nagyon különleges lesz, ugyanannyira, mint most Imola. Sok itt a vörös, és ezt mindig elképesztő látni” – hízelgett a közönségnek.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak