Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Könnyes szemmel szállt ki Senna McLarenjéből Vettel Imolában

Könnyes szemmel szállt ki Senna McLarenjéből Vettel Imolában

F1
Egy letűnt kor motoréneke, megidézett emlékek és könnyes tekintetek. Sebastian Vettelt magával ragadták az érzések, miközben megemlékezett a 30 éve elhunyt Ayrton Sennáról és Roland Ratzenbergerről az imolai verseny előtt.

Sírt az édesapja, aki Ayrton Senna nagy rajongója volt. Sírtak a családtagok, akik egész hétvégén képviselik a családot, és könnyezett maga Sebastian Vettel is. A négyszeres világbajnok vasárnap az Emilia-Romagna Nagydíja előtt pályára vitte a tulajdonában lévő 1993-as McLarent, amivel 31 éve Ayrton Senna az utolsó évét teljesítette a wokingi csapattal.

Vettel nem kímélte az MP4/8-ast. Több kört is teljesített vele, és igazán meghajtotta. A Senna által annak idején az erőtlensége miatt annyira nem szeretett Ford-motor énekelt, megidézte a brazil legenda nevével fémjelzett korszakot.

 

Vettel aztán elővette előbb a brazil, majd az osztrák lobogót, és azokkal is tiszteletköröket teljesített. Amikor egy kis „fánkozás” után a célegyenesben leállította a piros-fehér masinát, a közönség tapsolt, ő pedig térdre ereszkedett az autó és a rá terített két zászló előtt. Pont, mint 2013-ban Indiában, a negyedik és egyben utolsó F1-es bajnoki címének ünneplése közben.

Amikor lekerült a bukósisak, Vettel a könnyes szemeit törölgette. „Hihetetlen pillanat volt. Nagyon sötét pillanat volt az harminc évvel ezelőtt, borzalmas hétvége volt. Harminc évvel később most itt lehetek, Ayrton autóját vezethettem, megemlékezhettem Ayrtonról és Rolandról – ez mindenképpen nagyon megható. Jó látni, hogy az emberek ennyire élvezik, hogy láthatják az autót.”

„Amikor elővettem a zászlókat, az robbanásszerű volt érzelmi szempontból. Igazán különleges volt. Ordítottam a nevüket a sisak alatt. Ez volt a volán mögött átélt egyik legérzelmesebb pillanatom!”

– ismerte el Vettel elérzékenyülve.

Közben édesapja Senna két unokahúga között törölgette a könnyeit. Vettel sokszor mesélt arról, hogy gyerekkorában együtt nézték a versenyeket. Norbert Vettel nagy rajongója volt Sennának.

„Ez most az én autóm, de az övé volt. Nagyon különleges pillanat. Rá gondoltam, és bevillantak a képek, ahogy gyerekként láttam a dobogón Brazíliában, aztán ahogy a nappaliban voltunk apámmal, és láttuk a balesetet.”

„A vezetésre kellett fókuszálnom, próbáltam is, de amikor elővettem a zászlókat, ez elkezdett forogni, és jó volt látni, hogy az emberek mindenütt felugrottak. Legszívesebben megállítanám, hogy tovább tartson. Hihetetlen lehetőség volt, és jó emlékezni kettejükre.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Bár Senna autójával, Senna-sisakban és -overallban vezetett, Vettel fontosnak érezte, hogy mindkét versenyzőről megemlékezzen. „Ayrton azon a vasárnapon, május elsején, vitte az autójába az osztrák zászlót. Nem csak azt akartam, amit mindig csinált, hogy tartotta a brazil zászlót, az osztrákot is fel akartam emelni. Kettejükre gondoltam.”

„Volt egy nagyszerű futásunk csütörtökön az összes versenyzővel.”

„Ha felnézünk az égre, mindkettejüket láthatjuk most.”

Vettel nem először ült az 1993-as McLaren volánja mögött, ami a gyűjteményének egyik példánya. „Nagyon jó vezetni ezt az autót. Bárcsak visszamehetnék az időben és versenyezhetnék az akkori fickókkal! Fergeteges vezetni. Nagyon élveztem, és szerintem az emberek is, a hangot is. Jó visszahozni ezt az autót, előhozni az emlékeket, emlékeztetni az embereket Ayrtonra és Rolandra. Ayrton igazi hőse a sportunknak, több okból is” – állapította meg.

Képgaléria:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fotó: XPB
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2024/05/XPB_1278633_1200px.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Fotó: F1

További tartalmak