Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Két győzelem egy napon: „Verstappen egy versenygőzgép!”

Két győzelem egy napon: „Verstappen egy versenygőzgép!”

F1, Sky Sports
Lenyűgözi Christian Hornert Max Verstappen versenyzés és szimulátorozás iránti elhivatottsága. Imolában két versenyt nyert meg egy napon a holland, aki előtt a korábbi szimulátorostárs Lando Norris is kalapot emelt.

„Szerencsére a felvezető kör idején intik le a versenyt, így nem kell majd a futam alatt informálnunk az állásról” – jegyezte meg Helmut Marko a vasárnapi imolai F1-es nagydíj előtt. Max Verstappenre és az ő hétvégén, az F1-gyel párhuzamosan teljesített szimulátorversenyére utalt ezzel, amit éppen 15 órakor, vagyis az imolai rajt pillanatában intettek le.

Verstappen a Team Redline színeiben vett részt a nürburgringi 24 órás szimulátorversenyen, melyen egy szombat esti és egy vasárnap reggeli etapot teljesített, amely végül az ő csapatuk győzelmét hozta. Így történt, hogy Verstappen vasárnap már akkor elkönyvelhetett egy győzelmet, amikor még neki sem vágott a tényleges versenyének…

Christian Horner csapatfőnök mosolyogva beszélt versenyzője szenvedélyéről.

„Ő egy versenyzőgép! Elég gyakran próbál ki bizonyos beállításokat esténként, szóval ez nem szokatlan tőle. Ma két versenyt nyert, az egyiket a BMW M3-mal, a másikat a Forma–1-es autóval. Hallattuk, milyen sokat jelentett ez neki. A szombati pole pozíciójához igazán mélyre kellett ásnia, és most megint mesterművel állt elő”

– dicsérte a címvédőt.

Verstappenhez hasonlóan korábban a második helyezett Lando Norris is aktívan szimulátorozott. A futam után megkérdezték, vele fordult-e már elő, hogy F1-es hétvégén is rótta a köröket a virtuális világban. „Sosem próbáltam. Nincs szimulátor a motorhome-omban. Egyértelműen nem csinálom már annyit, mint szoktam. Azért sem, mert golfozhatok. Max meg utál golfozni” – mosolygott.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A mclarenes bevallotta, noha neki nem volt versenye, ő sem feküdt le korán szombaton… „Fennmaradtam tegnap este, hogy megnézzem a boxmeccset. Amúgy sem alszom soha sokat” – utalt Olekszandr Uszik és Tyson Fury nehézsúlyú meccsére.

Verstappenre visszatérve elmondta: „Nem hinném, hogy nagyon megerőltető lett volna, máskülönben nem csinálta volna. Nem ment túl későn, ment két etapot, és felkészült rá, de ez nem fizikai dolog, inkább mentálisan fáraszthat.”

„De talán én tovább maradtam fenn, mint ő. Mikor aludtál el?” – kérdezte Verstappentől, mire a holland elismerte, ő is nézte a bokszmeccset.

„Ó, tényleg? Én úgy hajnali kettőkor mentem aludni. Nem volt meg a tíz vagy nyolc órám, és néztem golfot is, és Indianapolist, szóval elvoltam… Vagy négy képernyő ment egyszerre. Van egy egész berendezésem, csak nem szimulátorra…”

Lando Norris, Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Norris is becsüli Verstappen elhivatottságát, egyúttal elmagyarázta, ő miért távolodott el az utóbbi években a szimulátorozástól.

„Tisztelem érte. Így nőttem fel: versenyeztem, szimulátoroztam, aztán mentem iskolába, amikor kellett. Nem is csináltam mást. Sosem mentem szórakozni. Nem csináltam ilyesmit gyerekként. Sosem mentem a barátokkal és hasonlók. Kicsit magánzó voltam. Most próbálom bepótolni, amit kihagytam, és sokat mozdulok ki, más dolgokat csinálok, és jobban szeretem, mint a szimulátorozást.”

„Ha kevesebbet szimulátoroztam volna, és több dolgot csináltam volna, akkor talán még most is versenyeznék a szimulátorral. Ebben nőttem fel, és talán kicsit jobban elkanyarodtam más dolgoktól, mint Max, aki talán fordítva volt. Még mindig szeretem, még mindig élvezem, még mindig játszom online és hasonlók, a barátokkal. Még élvezem, de nem gondoltam még arra, hogy szombat este ezt csináljam” – magyarázta a brit.

További tartalmak