Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Több barát kell…” – Norrisék Verstappen érdekszövetségén viccelődtek. Ez döntött Imolában?

„Több barát kell…” – Norrisék Verstappen érdekszövetségén viccelődtek. Ez döntött Imolában?

F1, Sky Sports, Racing News 365
Elviccelődött Lando Norris és Oscar Piastri az időmérőt szélárnyéksegítséggel megnyerő Max Verstappen „protekcióján”, ám főnökük szerint nem kizárt, hogy ennyin múlt a vasárnapi győzelem sorsa.

0,074 másodperc szombaton az időmérőn, 0,725 másodperc vasárnap a versenyen – Max Verstappen igencsak kicentizte a győzelmeit Imolában a McLarenek ellen. Lando Norrisék meg csak bosszankodhattak mindkét alkalommal.

„Ó, mindkettő bosszantó!” – sóhajtott nagyot a brit a verseny után, amikor a Sky Sports riportere, Karun Chandhok arról kérdezte, melyik különbség a bosszantóbb számára. Hozzátette: „Kevesebb mint egy tized, és Maxnak ennyit hozott a szélárnyéka…”

A felvetésre, miszerint akkor lényegében minden Nico Hülkenberg hibája, Norris mosolyogva mondta:

„Tudom! Több barátra kell szert tennem a mezőnyben, mert nincs elég!”

Mint ismert, az időmérő Q3-as felvonásában az utolsó gyorskörén Verstappen a haasos Nico Hülkenbergtől kapott jelentős szélárnyékot a célegyenesben, ami akár döntő is lehetett a pole-ért folyó küzdelemben. A – Verstappen szavaival élve – szélárnyékpajtások utólag elismerték, az időmérőn oda-vissza segítették egymást, Verstappen a Q2-ben adott egy kis löketet a németnek.

Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)

Az időmérőn második Oscar Piastri sem állta meg, hogy odaszúrjon a címvédőnek ennek kapcsán. „Tegnap igazán erős volt az időmérő. Elkövettem egy kis hibát az utolsó kanyarban, de Max talán ennél is nagyobb hibát vétett.”

„Nem tudom, mennyit fizetett Nicónak a szélárnyékért… Valójában együtt fogunk repülni este, szóval még többet kell fizetnem neki…”

– mosolygott.

Miközben a versenyzők viccelődtek a Hülkenberg-eseten, Andrea Stella csapatfőnök rámutatott: ebben a kiélezetté vált küzdelemben talán éppen csak ennyi döntött, és nemcsak a pole, hanem a győzelem sorsáról is. „A hétvége kivitelezése mindig kulcstényező. Az első három autó az időmérőn egy tizeden belül volt, és ilyenkor a csapat működése, a gumik használata, a verseny kivitelezése válhat domináns szemponttá. A McLaren és a Red Bull között most nem sok különbség volt, és ezek a tényezők jelentették a különbséget.”

Max Verstappen és Lando Norris (Fotó: XPB)

Ezek egyike pedig a pályán elfoglalt pozíció volt, amit a rajthelyezések határoztak meg.

„A zavaros levegőnek ma nagy szerepe volt. Valahányszor lekörözöttek mögé kerültél, lassultál. A pole pozíció megszerzése és az, hogy elsőként fordulsz az első kanyarban, szabad utat biztosít számodra, és lehetővé teszi, hogy bizonyos módon kezeld a gumikat, hogy beoszd a saját versenyed. Innen nézve Max jó munkát végzett szombaton.”

„Megszerezte a pole pozíciót, első volt az első kanyarban, és ez kifizetődött nála ma a gumikezelés szempontjából” – vezette le, milyen nüanszok döntöttek.

Innen nézve talán megérné barátkozni és/vagy a pénztárcába nyúlni. Ám mint Norris rámutatott, a „mindenki a maga szerencséjének kovácsa” alapelv Verstappen pole-szerzésénél is érvényesült. „Szerencséje volt tegnap a szélárnyékkal. De Max már csak Max, jól vezetett. Biztosra veszem, hogy gondol ezekre a dolgokra. Mi is akartunk szélárnyékot, de nem voltunk senkihez közel a pályán. Próbálod ezt irányítani, de nagyon nehéz. Nyersz vele, de ugyanúgy veszíthetsz is.”

Borítókép: Oscar Piastri, Max Verstappen és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak