Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Magabiztos a Mercedes: „A következő versenyeken leszámolunk a problémákkal”

Magabiztos a Mercedes: „A következő versenyeken leszámolunk a problémákkal”

F1, Sky Sports, Autosport
Az eredményeken egyelőre talán nem látszik, de a Mercedesnél meg vannak győződve arról, hogy kezdenek kimászni a gödörből. A következő hónapokban látványos javulás várható?

Miközben a McLaren és a Ferrari is nagy előrelépést ért el az eddigi idei fejlesztéseivel, a Mercedesnél nem úgy tűnik, hogy bármi változna. A csillagos csapat az eredmény szempontjából versenyek óta stagnál. Lewis Hamilton és George Russell ennek ellenére érezhető javulást emlegetett Imolában, és bizakodva nyilatkozott a jövőről. Mindketten azt mondták, hogy csapatuk végre rájött, mik a problémáik és hogyan oldhatják meg őket, és most már csak idő kérdése, hogy ennek a pályán is meglegyen az eredménye.

Miközben a W15-ösre Miami után Imolában is kerültek fel új elemek, az igazi fordulatot későbbi fejlesztésektől remélik.

Az Autosport információi szerint a csapat a Kanadai Nagydíjra készítheti el azt a csomagját, amivel megoldhatja a beazonosított problémáit, egyes elemek viszont talán már Monacóban felkerülhetnek az autóra. Más források eközben 3-4 verseny múlva várják a csapat „áttörését”.

A problémát év elején a gyors kanyaros teljesítményükben látták. Aztán próbálták megoldani, és hirtelen a lassú kanyaros tempó lett a gyenge pontjuk. Toto Wolff csapatfőnök ennek kapcsán állapította meg: „Nyersz fél másodpercet a gyors kanyarokban, de veszítesz fél másodpercet a lassúakban, és az egyenlet nullát mutat.”

George Russell úgy fogalmazott: átestek a ló túloldalára a korábbi problémák megoldására tett kísérlettel, és túl messzire mentek, ezért most próbálnak visszatérni egy középútra.

A célt az új fejlesztésekkel a működési tartomány kiszélesítése jelenti: úgy javulni a gyenge pontot jelentő területen, hogy közben megtartják az erősségüket. Andrew Shovlin vezető versenymérnök az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva utalt rá, a jelenlegi autóknál az igazi művészetet az aerodinamikai és a mechanikai egyensúly összhangba hozása jelenti, ami még külön-külön is nagy feladat, nemhogy együtt. A Mercedesnél a feltételezések szerint éppen a két oldal diszharmóniája jelenti a korlátot.

George Russell és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

 

Allison: A legrosszabbon már túl vagyunk

A csapat technikai igazgatója, James Allison szerint a megoldás már megvan, és most csak várni kell, hogy ténylegesen megérkezzen az autójukra. Erről az imolai pénteken beszélt.

„Mindannyian ezzel a problémával szembesültünk, de nekünk kicsit lassabban sikerült megoldanunk, mint másoknak. A következő versenyeken viszont ezzel egyre inkább le fogunk számolni”

– bocsátotta előre. „Egy nem túl lelkesítő évkezdés után kezdünk megbirkózni vele. Óvatosan azt mondanám, van fejlődés, de ez egy fokozatos dolog.”

Allison hozzátette, mindenki számára nehéz időszak volt ez a csapatnál, de határozottan úgy érzik, hogy kezdenek kijönni belőle. „Ahogy túlteszed magad ezen fejben, és kezdesz előrébb jutni, ez egészen élvezetessé válik. Remélhetőleg a legrosszabb érzés már mögöttünk van, és most felfelé vezet az út.” 

James Allison (Fotó: XPB)

 

Cikk-cakk helyett egy irányban

Toto Wolff is megerősítette, nyomon vannak, ám a vasárnapi verseny után hangsúlyozta, nem egy csomagtól várható a talpra állásuk, ez most egy amolyan átmeneti időszak számukra. „Látható, hogy jelenleg apró lépésekkel javulunk, nincs varázsfejlesztés. Az autó egyensúlya javult, és jobb a teljesítménye. Csak arról van szó, hogy miközben nyerünk egy tizedet vagy másfelet, a többiek is javulnak. Az autónk javul, csak nem látható ez. Az irány jó, és már magabiztosabb vagyok” – jelentette ki.

Megerősítette, a lassú és gyors kanyarokban nyújtott teljesítményük ellentmondását próbálják feloldani, és haladnak ezzel. Kiemelte, most már nem váltogatják a különböző fejlesztési irányokat.

„Az elmúlt években cikk-cakkozva haladtunk, és voltak ezek a téves reménysugarak. Van egy alapvető dolog, amit nem szúrtunk ki, pedig kellett volna. Ezért vagyok most már magabiztosabb.”

„Persze ebben a sportágban semmire sincs garancia. Vagyunk, ahol vagyunk, és ez nem elég jó. Hallhatják a hangomon, hogy dühös vagyok. Egyszerűen jobb munkát kell végeznünk” – jelentette ki.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak