Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

200 ezer eurós kártérítést kapott Schumacher családja a német álinterjú miatt

200 ezer eurós kártérítést kapott Schumacher családja a német álinterjú miatt

RaceFans
A bíróság 200 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte azt a német magazint, amely a tíz éve síbalesetet szenvedő Michael Schumacher első interjújaként próbálta eladni mesterséges intelligencia segítségével készített „beszélgetést”.

A Die Aktuelle című német bulvárlap tavaly áprilisban közölt egy saját maga által exkluzívként hirdetett Michael Schumacher-interjút, amiből hamar komoly botrány kerekedett, abban ugyanis nem a hétszeres világbajnok nyilatkozott, hanem a lap készített egy mesterséges intelligencián alapuló beszélgetős programmal.

A kétoldalas írás, ami az „életem teljesen megváltozott” címet kapta és a címlapon „az első interjúként” hivatkoztak rá komoly sajtóetikai kérdéseket vetett fel és alaposan felbosszantotta a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedő világbajnok családját.

Ők hamar jelezték is, jogi útra terelik az ügyet és megteszi a szükséges lépéseket a szóban forgó kiadvány ellen. A legfrissebb hírek szerint az ügy végére azóta pont került és az azt intéző müncheni munkaügyi bíróság a Schumacher családnak adott igazat, a Die Aktuelle kiadóját pedig komoly pénzbírásággal sújtotta.

Michael és Corinna Schumacher (Fotó: Davenport / xpb.cc)

Az összeg 200 ezer euró volt, a bíróság pedig megerősítette, hogy a Funke-Mediengruppe (ők adják ki a Die Aktuelle-t) az ítélethirdetés óta már ki is fizette ezt az összeget kártérítésként a hétszeres világbajnok családjának.

Az újság főszerkesztőjét a történtek után egyébként eltávolították posztjáról, hiszen a mesterséges interjúval létrehozott interjú miatt széles körben kritizálták őt és a lapot. A családnak egyébként nem most gyűlt meg először a baja a médiával, sőt az Aktuelle is közölt már megtévesztő cikkeket és címlapokat Schumacherről a 2023-as álinterjú előtt is.

A 2013 decemberében súlyos fejsérüléssel kórházba szállított és sokáig kómában tartott hétszeres bajnok évek óta otthonában lábadozik, családja pedig tudatosan őrzi magánszféráját, nem közöl semmilyen információt állapotáról.

Borítókép: Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak