Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Ez a minőségi versenyző” – amit a McLaren főnök csodál Verstappenben és a Red Bullban

„Ez a minőségi versenyző” – amit a McLaren főnök csodál Verstappenben és a Red Bullban

Racing News 365, Motorsport-Total
A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella nem kereste a mentségeket az imolai versenyük kapcsán, inkább felhívta pár dologra a figyelmet, amit eltanulhatnak Max Verstappentől és a Red Bulltól.

Ha van még két kör a versenyből, vagy ha nincs Nico Hülkenberg Q3-as szélárnyéka… Sosem tudjuk meg, mennyiben változott volna meg a McLaren és Lando Norris imolai versenye, ha pár apróság másképp alakul, Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke viszont nem is igazán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Amikor arról kérdezték, Norris megelőzte volna-e Verstappent a győzelemért, ha kicsivel hosszabb a futam, az olasz pragmatikusan csak annyit mondott, a 63 kör is épp elég lehetőséget kínált erre. De hasonlóképpen viszonyult a címvédő előző napi szélárnyékos segítségének kérdéséhez is.

Stellának már korábban sem esett nehezére kifogáskeresés helyett kalapot emelni a Red Bull és bajnoka előtt, és ezt Imolában is megtette. Dicsérte például Verstappen rajtját, amikor arról kérdezték, egy jobb szoftver vagy beállítás segíthette volna-e Norrist vasárnap.

„Nem, ha megnézzük Verstappen kiegyensúlyozott rajtjait, ez egyszerűen elképesztő” – felelte Stella. „Igaz, hogy megszerezte a pole pozíciót, de az is, hogy nagyon ritkán látod, hogy elveszíti az első helyet az első kanyarban. Az, hogy ennyire kiegyensúlyozottan rajtol, a jó munka eredménye.”

„Gyakran mondom, mennyire elismerem, hogy képesek ilyen következetesen nyerni, mert annyi módja lehet, hogy valami rosszul süljön el.”

Stella csapata talán azért sem tudja még a maga javára fordítani a mostanihoz hasonlóan szoros csatákat, mert bizonyos részletekkel még nem állnak olyan magas szinten. Imolában például most jól jött volna nekik, ha Oscar Piastri az eredetileg megszerzett második rajtpozíciójából indul, és két autóval gyakorolhatnak nyomást Verstappenre. Csakhogy az ausztrált 3 rajthellyel hátrasorolták egy időmérős feltartás miatt, ami leginkább az őt későn figyelmeztető csapat lelkén száradt.

Fotó: Red Bull/Getty Images

Csapatfőnökük előszeretettel állítja példaként és mérceként a Red Bullt és Verstappent az övéi elé. „A szombati hibánk működési hiba volt az időmérőn. De a rajtoknál ez a szintű következetesség a rajtokat kivitelező versenyző minőségét hirdeti.”

„Ez múlik a gumielőkészítésen, egy jó erőforráson a gyorsulási fázisban, és ezzel nyerhetsz némi előnyt elsőre, ahogy a reakcióidővel is, mint most Lando. Ugyanakkor ha olyan kiegyensúlyozottan rajtolsz, mint Verstappen, az megmutatja, hogy a sikerességhez jó munkát kell végezned mindenben. És mi erre törekszünk” – fogalmazott Stella.

Borítókép: Max Verstappen, Andrea Stella (Fotó: XPB)

További tartalmak