Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Megy a helyezkedés az F1-ben: Bottas a Williamsnél, Ocon a Haasnál?

Megy a helyezkedés az F1-ben: Bottas a Williamsnél, Ocon a Haasnál?

Planet F1, Speedcafe, The Race, Formu1a.uno
Valtteri Bottas a Williamsnél, Esteban Ocon a Haasnál? Kavarják a lapokat és keringenek a pletykák az F1-es átigazolási piacon…

Valtteri Bottas beköszönt a Williamshez. A finn felkeltette a helyszínen lévő újságírók figyelmét, amikor az imolai versenyhétvégén szombatján volt csapata motorhome-ja felé vette az irányt, majd el is töltött odabent egy negyed órát.

Mint ismert, Bottas jelenlegi csapatának, a Saubernek egy versenyzője már van 2025-re és azon túlra: Nico Hülkenberget jelentették be pár hete. A másik ülésük még kiadó, ám az első számú jelöltjük egyértelműen Carlos Sainz, így Bottasnak csak akkor lehet esélye a maradásra, ha a spanyol végül nemet mond a hinwiliek ajánlatára. És talán ha pár más további jelölt is…

Bottas ennek ellenére Imolában igen határozottan kijelentette: 99%-ig biztos benne, hogy jövőre is az F1-es mezőny tagja lesz. Már csak az a kérdés, mit tud, amit mi még nem.

A williamses pletykát ő humorral igyekezett elütni. Megkérdezték, mennyire gyakran néz be a csapathoz, ahol 2013 és 2016 között versenyzett. „Időnként. James jó barátom. A motorhome-unkban kifogyott a kávé, ezért hoztam onnan egyet…” – jelentette ki.

Közben persze aligha volt néma csend körülötte.

„Csak átlagos dolgokról beszéltünk. Az életről” – mondta Bottas. „Természetesen amikor szabad vagy a piacon, mindig körül akarsz nézni, hogy mik a lehetőségek. Teljesen természetes ez a helyzet, amikor szabad vagy.”

A Williams csapatfőnöke, James Vowles (akivel Bottas a Mercedesnél dolgozott együtt 2017 és 2021 között) az imolai hétvége kezdetén azt mondta, három potenciális jelöltjük van a velük hosszú távra hosszabbító Alexander Albon melletti második ülésre. Hogy kik jöhetnek szóba, azt nem árulta el. Az egyikük Logan Sargeant lehet, akit elmondása szerint még nem írtak le végleg, a másik pedig a találgatások szerint a Mercedes fiatalja, Andrea Kimi Antonelli.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A Williams szóvivője eközben a Speedcafénak így kommentálta Bottas szombati látogatását: „Mindig vannak pletykák az F1-ben, és mi nem fordítunk nagy figyelmet ezekre. Izgalmas versenyzőpárosunk van, és most az idei középmezőnybeli csata foglalkoztat bennünket.  Mindig foglalkozunk a jövővel, mérlegeljük a lehetőségeinket 2025-re és azon túlra, de a figyelmünk középpontjában a 2024-es sikerek állnak.”

Bottas menedzsmentje nem tagadta, hogy a Williams egy lehetőség számukra, ugyanakkor jelezték, hogy a Haas és az Alpine is az.

Egyes médiumok Bottas hétvégi látogatása után már arról találgattak, hogy talán meg is született a megállapodás a Williamsszel, amit a Kanadai Nagydíj táján be is jelenthetnek. A The Race című szaklap szerint ez megalapozatlan állítás: a felek még egyáltalán nem határoztak.

 

Ocon a Haasnál?

A versenyzőpiac a mezőny második felében kezd igazán érdekesen alakulni. A Haasnál Hülkenberg távozása miatt egy ülés biztosan kiadó lesz, ám a hírek szerint a német árnyékába szorult Kevin Magnussen számára sem egyértelmű a folytatás. Oliver Bearman Haashoz kerülésére sokan jó esélyt látnak, de az egyik ülésük iránt Bottas mellett a hírek szerint Csou Kuan jü, sőt, Esteban Ocon is érdeklődik.

Ocon Imolában a megjegyezte, hogy még mindig a Mercedes menedzseli őt, és nyilatkozatát sokan egyértelmű jelzésként értelmezik arra, hogy nyitott a csapatváltásra. Az olasz Formu1a.uno szerint Ocon a piac egyik kulcsfigurája lehet, egy vonzó lehetőség a Haas számára. De Sainz nemleges válasza esetén akár a Sauber/Audi számára is.

Eközben azt a jelenlegi csapata, az Alpine sem tagadja, hogy keresi a versenyzőket. Esteban Oconnal és Pierre Gaslyval év végén lejár a szerződésük, és Bruno Famin csapatfőnök Imolában elismerte, sok jelöltjük van, például a WEC-ben velük versenyző Mick Schumacher.

Az újabb kocka helyére kerülésére talán már nem kell sokat várni. A kérdés csak az, kié lesz a következő lépés.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak