Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Módosul, de megtarthatja történelmi bónuszát a Ferrari

Módosul, de megtarthatja történelmi bónuszát a Ferrari

Motorsport
A Motorsport információi szerint a Ferrari az új Concorde-egyezmény érvénybe lépését, vagyis a 2026-os éra kezdetét követően is megtarthatja történelmi bónuszát, annak összegét viszont minimalizálni fogják.

Mint az egyetlen olyan csapat, amely a világbajnokság kezdete (vagyis 1950) óta részt vesz a Forma–1-es futamokon, a Ferrari egy, még jóval a Liberty Media 2017-es „hatalomátvétele” előtt aláírt szerződés értelmében minden szezonban plusz bevételhez jut egy úgynevezett „történelmi bónusznak” köszönhetően.

Ezzel a korábbi vezetőség többek között azt akarta megakadályozni, hogy a népszerű és a bajnokság számára is fontos alakulat elhagyja a Forma–1-et (a korábbi évtizedekben az olaszok több alkalommal is „fenyegetőztek” ezzel).

A történelmi bónusz a mindenkori kereskedelmi bevételek legalább 5 százalékát teszi ki függetlenül attól, hogy a Ferrari milyen teljesítményt nyújtott a versenypályán (érdemes megjegyezni, hogy a csapatok ennek 50 százalékát osztják el maguk között a végeredmény alapján). A hírek szerint a nyereményalap növekedésével a bónusz is „hízott”, nagyjából 10 százalékosra.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

A Ferrarinak járó pluszpénz évek óta viták alapját képezik és az új Concorde-egyezmény tárgyalása során is kiemelt témát jelentenek, hiszen ez a dokumentum szabályozza a különböző kereskedelmi jellegű Forma–1-es szerződéseket.

A Motorsport információi szerint a történelmi bónusz a 2026-ban érvénybe lépő új egyezményben is benne marad, noha ismét voltak viták annak megtartásáról. Viszont nem tartja mindenki igazságtalannak a bónuszt, a Williams csapatfőnöke, James Vowles például a múlt hét végén megjegyezte, a pluszpénz jár egy olyan ikonikus csapatnak, mint a Ferrari.

Noha az extra marad, a Motorsport úgy tudja, az összege módosul: a csapatokhoz eljuttatott szerződéstervezet alapján a bónuszt 5 százalékban fogják korlátozni és függetlenné teszik a nyereményalap összegétől.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak