Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Nem látná akadályát egy Neweyval való együttműködésnek a Mercedes technikai igazgatója

Nem látná akadályát egy Neweyval való együttműködésnek a Mercedes technikai igazgatója

Racing News 365
Nem tartja kizártnak az együttműködést a Mercedes technikai igazgatója a Red Bulltól távozó Adrian Neweyval, aki szerinte bármely csapatot gyorsabbá tenne.

A távozásának bejelentése óta megy a találgatás arról, hol folytatja az F1-es pályafutását Adrian Newey. Egyelőre még bő fél évig a Red Bull alkalmazásában áll, noha a csapat a technikai jellegű munkából már kizárta őt, és csak az RB17-es hiperautós projektjén foglalkoztatja.

Newey 2025 elején fog végleg búcsút inteni Milton Keynesnek, azt követően lesz esélye arra, hogy munkába álljon más csapatnál. A jelek szerint ez a terve: nemrég egy interjúban elismerte, nem készült még fel a visszavonulásra, és lát esélyt rá, hogy egy új csapatnál vállaljon szerepet.

A legesélyesebbnek a Ferrari tűnik a megszerzésére, de mások is érdeklődnek iránta. Nemrég a német Auto Motor und Sport számolt be arról, hogy a Mercedes is beállhatott az érdeklődők sorába. A csillagosokat korábban nem érdekelte különösebben a lehetőség, mivel úgy érezték, a jelenlegi technikai struktúrájukba nem feltétlenül illene bele Newey, ám időközben állítólag meggondolták magukat. A német lap szerint Toto Wolff úgy érzi, Newey megszerzésével Max Verstappen átszerződésére is nagyobb lenne az esély.

Innen nézve érdekes fejlemény, hogy James Allison, a Mercedes jelenlegi technikai igazgatója nem zárkózott el a Neweyval való együttműködés lehetőségétől, és jelezte, a szakember talán megér egy kis csapaton belüli átszervezést is…

„Ez egy elméleti kérdés, de nem látom az akadályát” – felelte a Sky Sports azon kérdésére, lehetséges lenne-e a Neweyval való együttműködés a csapat számára. „Eléggé világossá kellene tenni, hogy ki mit csinál. Szerintem minden csapat, amely érdeklődést mutat a nagyon hatékony Adrian iránt, felteszi a kérdést, hogyan lehetne a legtöbbet kihozni egy hozzá hasonló fickóból.”

James Allison (Fotó: XPB)

A Mercedes technikai részlegét jelenleg maga Allison irányítja, ám a szerepeknek nem feltétlenül kell ütniük egymást. A Red Bullnál Pierre Waché évek óta technikai igazgatóként dolgozott Newey mellett, a Mercedesnél pedig már korábban is láttunk olyat, hogy egyszerre több nagy, technikai igazgatói kaliberű nevet foglalkoztattak.

Allison szerint afelől semmi kétség, hogy Newey csak pluszt hozna egy csapathoz. „Adrian bármely csapat számára hasznos lenne. Ő a sport egy legendája. Elég csak megnézni, mit ért el, milyen sikerei vannak.”

„Nem kétséges, hogy bármelyik csapatot gyorsabbá tenné, amelyikhez csatlakozna. A csapatot nyilván át kéne szervezni, hogy a legjobbat hozhassa ki egy ilyen kapcsolatból.”

„Bármely csapatot gyorsabbá tenné, és kétségem sincs afelől, hogy a piac élénk lesz emiatt” – állapította meg a brit szakember.

Borítókép: Adrian Newey (Fotó: EPA)

További tartalmak