Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Pérez: Oka van annak, hogy nem mindenki boldogul a Red Bull-lal

Pérez: Oka van annak, hogy nem mindenki boldogul a Red Bull-lal

Racing News 365, Motorsport-Total
Hiába teljesített eddig stabilabban Sergio Pérez, mint egy éve, Max Verstappen árnyékából képtelen kilépni. A mexikói szerint nem egyszerű az élet a címvédő mellett.

Összességében eddig stabilabban hozta az elvárható szintet Sergio Pérez idén a Red Bull-lal, és ezért kapja is a dicséreteket Christian Hornertől és Helmut Markótól. A Red Bull vezetőinek nyilatkozatai ugyanakkor megmutatják, Pérezzel szemben nem olyan magasak az elvárásaik, mint Max Verstappennel szemben, így az relatív, hogy melyiküknél mi számít dicséretesnek.

A két főnöke Pérez eddigi legjobb Red Bull-os szezonjaként emlegette a mostanit, ám ha azt nézzük, hogy egy éve ennyi verseny után már két győzelme volt, ez inkább csak a kiegyensúlyozottságról és a Verstappenhez képest mért lemaradásról szól, mintsem a konkrét eredményekről.

Pérez Imolában elismerte, nem véletlen, hogy Verstappen mindenkori Red Bull-os csapattársainak annyira nehéz az életük.

„Nem fair más versenyzők nevében beszélnem, de okai vannak annak, hogy miért nem boldogul mindenki a Red Bullnál. Verstappen csapattársának lenni rendkívül pikáns. Biztosra veszem, hogy többször tűnt volna ki a teljesítményem, ha más lett volna a csapattársam. Ennek ellenére ez egy fantasztikus kihívás. Max a legjobb versenyző, kiforrott, alig hibázik.”

„Nagyszerű egy ilyen csapattárs mellett, mert tudod, hogy a határokat kell feszegetned, és tökéletes hétvégékkel tudod csak legyőzni őt” – fogalmazott Pérez.

Max Verstappen, Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Azt is elismerte, hogy a háromszoros világbajnok állandó nyomást jelent a csapattársak számára, amivel nem egyszerű boldogulni. „Ha folyamatosan küszködsz, és közben olyan csapattársad van, mint Max, aki minden hétvégén teljesít, akkor ördögi körbe kerülhetsz. Folyamatosan az autó beállításait nézegeted, miközben talán nem is maradt benne túl sok.”

„Szóval mentálisan teljesen másképp kell viszonyulni ehhez, és erősnek kell maradni fejben, mert van, hogy nagyon nehéz tud lenni. A Red Bullnál mentálisan egyszerűen erősnek kell lenned”

– adta meg a Verstappen melletti hosszú élet titkát.

Péreznek a mostani a negyedik szezonja a holland oldalán, és van rá esélye, hogy újabb idényt kapjon. Ő Helmut Marko szerint további két évet szeretne, ám nem biztos, hogy a csapata ezt megadja neki.

A Red Bull egyelőre kivár a döntéssel. Pérez múlt évi Monacóban kezdődő mély hullámvölgye a példa rá, hogy miért nem hamarkodhatják el a döntést. A mexikói az első hat versenyen idén négyszer állt dobogón, az imolai viszont most a leggyengébb idei hétvégéje volt, az első Q2-es kiesésével és egy vasárnapi 8. hellyel.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Christian Horner jelezte, ez a verseny nem fogja meghatározni Pérez jövőjét, ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy az ellenfelek közeledése miatt egyre inkább szükségük lesz a jó formában lévő Pérezre.

„Szükségünk van rá ott elöl, hogy támogassa Maxot, ahogy a két Ferrari és a két McLaren is együtt van”

– jelentette ki.

Habár a múlt évi hanyatlás is az év ezen időszakában kezdődött, Horner biztosra veszi, hogy Pérez számára az imolai csak egy kisiklás volt. Megerősítette, mentális szempontból versenyzőjük előrelépett 2023-hoz képest. „Sokkal jobban kezdte az évet. Nyugodtabban viszonyul a dolgokhoz, kevésbé foglalkozik azzal, mit csinál Max, inkább csak magával törődik” – mondta a csapatfőnök.

Borítókép: Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak