Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

F1-es versenyzők: Töröljék a piros zászlót előidézők körét!

F1-es versenyzők: Töröljék a piros zászlót előidézők körét!

Autosport, F1
Ha Monaco, akkor időmérő, ha időmérő akkor piros zászlós veszély! A Forma–1-es versenyzők szerint a trükközések elkerülése érdekében ideje lenne bevezetni a megszakítást okozók körének törlését.

Az utcai F1-es helyszínek legszűkebbike Monaco. Előzni a mai széles és nagy autókkal szinte lehetetlenség a szalagkorlátok között, ezért szokták emlegetni: a versenyeket nem vasárnap, hanem szombaton, az időmérőn nyerik meg.

Az év leghangsúlyosabb időmérő edzése ugyanakkor más szempontból is problémássá teszi a pálya szűkösségét. Elég egy hiba valakitől, és az máris tönkreteheti sok ellenfél kvalifikációját – és ezáltal a versenyét is.

Az elmúlt években is láttunk rá számos példát, hogy piros zászlós megszakítások döntöttek a pole pozíció sorsáról a stopperóra helyett. Két éve Sergio Pérez torlaszolta el az utat a Portier-nél Carlos Sainz és Max Verstappen előtt, akinek ezzel nem maradt esélye az utolsó Q3-as körének befejezésére és Charles Leclerc legyőzésére. Másnap ennek köszönhetően Pérez profitált a Ferrari taktikai hibáiból a holland helyett: ő nyert.

2021-ben eközben Charles Leclerc szerezte meg a pole pozíciót úgy, hogy az időmérőt autótöréssel zárta. Ő is Verstappent akadályozta akkor a javításban, igaz, Pérezzel ellentétben nála akkor fel sem merült a szándékosság gyanúja. Főleg nem azután, hogy másnap el sem tudott rajtolni a versenyen az autója ütközés következtében fellépő hibája miatt…

Fotó: XPB

Az efféle esetek kapcsán évről évre felmerül, hogy az F1 is bevezethetné az Indycarban alkalmazott szabályt, hogy elejét vegye az esetleges szándékos baleseteknek és akadályozásoknak: aki piros zászlót idéz elő, annak törlik a leggyorsabb körét, így hibájáért rajthelyezésekkel fizethet.

A mezőnyből többen is támogatják az újítás bevezetését. „Ha nem tévedek, az FIA vizsgálja ennek lehetőségét” – mondta Esteban Ocon. „Beszéltünk erről a versenyzői eligazításon, hogy a piros zászlót okozó versenyzőt figyeljék. Szerintem valami észszerűt kéne tenni, mert a múltban láthattuk, hogy versenyzők problémát okoztak, és mások nem tudták teljesíteni a körüket. Az FIA-nak vizsgálnia kell ezt.”

George Russell egyetért.

„Az időmérőkön pályaelhagyás miatt törölnek köridőket, szóval ha sárga vagy piros zászlót idézel elő, talán törölni kéne a leggyorsabb köridődet”

– vélekedett a Mercedes versenyzője.

Fotó: XPB

Carlos Sainz már évek óta a megoldás mellett érvel – a mostani hétvége előtt is ezt tette.

„Nagyon egyértelmű eseteket láthattunk az utcai pályákon, amikor magunk között a versenyzőkkel láttuk, hogy egyesek szándékosan idéztek elő piros zászlókat. Az FIA talán nem volt meggyőződve a szándékról, de versenyzőként mi tudjuk, hogy direkt volt-e vagy sem.”

„Érdekes lesz látni, hogy milyen szemléletmódot követnek majd a hétvégén. Ez mindig téma Monacóban. Remélem, hogy a műsor és a fair play javát fogja szolgálni, az igazságos versenyzését. Mind kimegyünk a Q1-ben és a Q2-ban, és felesleges kockázat nélkül mindent bele fogunk adni” – mondta a ferraris.

Sergio Pérez is lépéseket sürget. „Igen, egyértelműen. Így kéne lennie. Az elmúlt években próbáltuk előmozdítani ezt, de a jelek szerint nem fog megtörténni” – mondta a Red Bull-os.

Borítókép: Sergio Pérez 2022-es időmérős balesete (Fotó: XPB)

További tartalmak