Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hamilton: A technikai igazgatónk nagyon optimista a készülő fejlesztéseink kapcsán

Hamilton: A technikai igazgatónk nagyon optimista a készülő fejlesztéseink kapcsán

F1
Az előző két évinél jobb és élvezetesebb monacói hétvégét vár Lewis Hamilton a Mercedestől. Elárulta, technikai igazgatójuk nagyon bízik a készülő újabb fejlesztéseikben.

Az eredményeik nemigen változnak, a Mercedesnél mégis feltűnően optimista hangulat uralkodott a múlt héten Imolában. A csapat vezetői és versenyzői is érzékelhető előrelépésről beszéltek, valamint arról, hogy végre megértették az idei autójuk problémáit, és rájöttek, hogyan oldhatják meg azokat.

Lewis Hamilton úgy érzi, az előrelépésnek köszönhetően Monacóban is jobb hétvégére számíthatnak, mint 2022-ben és 2023-ban. „Nincsenek fejlesztéseink ezen a hétvégén. Az előző kettőn vetettük be a fejlesztéseket. Elhoztuk a legmagasabb leszorítóerőt biztosító csomagunkat, mint mindenki más, és egy átalakított szárnyat. Nem tudjuk, milyen lesz a hétvége.”

„Izgatottabban várom, mint az előző két autóval. Az a kettő nem volt valami nagyszerű… A mostanin zajlik a munka, és reméljük, hogy sokkal jobb lesz itt legalább a tavalyinál”

– mondta Hamilton csütörtökön.

Megkérdezték, tud-e majd bízni annyira az eddig sok meglepetést szolgáltató W15-ösben, hogy merje feszegetni vele a határokat a szalagkorlátok között, és tudnak-e gondoskodni arról, hogy az autójuk ne változzon meg teljesen péntekről szombatra. „A szimulációs eszközök kezében vagyunk. Ki kell találni, mennyire tapad a pálya, mennyire egyenetlen, mennyire engedheted alacsonyra az autót, milyen a lassú és a gyors kanyaros egyensúly, a mechanikai egyensúly, a súlyelosztás, a kerékdőlés és -összetartás. Ezeket mind gyakorolhatod a szimulátorban, de nem tudhatod, amíg ki nem próbálod a pályán. Egy tökéletes világban egyből jól indítunk és aztán vissza sem nézünk. De az előző két évben nem így volt…”

„Mindenesetre magabiztosabban várom ezt a hétvégét, mert az autó sokkal kiszámíthatóbb, élvezetesebb vezetni. Még mindig nem tökéletes, de a helyes irányba haladunk vele.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Mercedesnek idén nem mindig ment a lassú kanyarokban, ám ez önmagában kevésbé aggasztja a versenyzőiket. A hétszeres világbajnok rámutatott: „Szuzukában nagyon lassúak voltunk a lassú kanyarokban, de Dzsiddában gyorsak voltunk a lassú kanyarokban, és borzalmasak a gyorsakban. Pénteken kiderül. Szerintem jobbak leszünk itt.”

„Meggyőződésem, hogy az autó jobb. Nem voltunk nagyon messze a tavalyi időmérőn, egy sokkal rosszabb autóval, szóval remélem, hogy ez jelzés a mostani hétvégére”

– mondta a tavalyi időmérőn hatodik Hamilton.

Csapattársa, George Russell hozzátette: „Tudjuk, hogy egész szezonban az a problémánk, hogy változik az egyensúly a lassúból a gyors kanyarokba érve. Vagy versenyképesek vagyunk a lassú kanyarokban, de gyengék a gyorsakban, vagy fordítva. Remélhetőleg mivel ennek a pályának a kanyartempói eléggé hasonlóak, ettől versenyképesebbek leszünk.”

Az egyszeres futamgyőztes szerint egyértelmű javulást hoztak az elmúlt hetekben bevetett fejlesztések. „Az autó egyértelműen jobb egyensúllyal rendelkezik a kör folyamán. Év elején sokat küszködtünk a lassú és gyors kanyarokban a változó egyensúly miatt. Előreléptünk a Red Bullhoz és a többiekkel szemben is. De el kell ismerni, hogy a Ferrari és a McLaren ugyanilyen mértékű előrelépést ért el. Szóval dolgoznunk kell a további fejlesztéseken. A csapat gőzerővel dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban készen legyenek a fejlesztések.”

George Russell (Fotó: Mercedes)

Hamilton szerint példát vehetnek a Red Bull nyakára megérkező a McLarenről. És a technikai igazgatójuk, James Allison véleménye alapján hiszi, hogy nekik is összejöhet hasonló javulás.

„Megmutatták, hogy le lehet dolgozni a hátrányt, és fel lehet zárkózni, ha megfelelően dolgozol. Ez inspirál minket. James nagyon optimista volt Imolában a szezon későbbi felében érkező fejlesztéseink kapcsán”

– mesélte.

Addig persze még hátravan Monaco. Russell szerint a kulcsot számukra az jelenti majd, hogy ne hagyják félrevezetni magukat a pálya gyors változása által. „Monacóban sok minden bezavarhat, és meg kell találni a megfelelő tartományt. A pálya egyre gyorsabb lesz, sokszor három másodperccel gyorsabb az időmérőre a szabadedzésekhez képest. Alkalmazkodni kell, még ha jól is alakul a pénteked.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak