Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Leclerc: Az első hazai dobogó nem hoz lázba. A győzelmet kell megcéloznunk!

Leclerc: Az első hazai dobogó nem hoz lázba. A győzelmet kell megcéloznunk!

F1
Sosem állt még csak a dobogón sem a hazai versenyén Charles Leclerc, ám kizárólag a győzelemmel lenne elégedett. Érzése szerint lesz esélyük rá a Ferrarival.

Évről évre úgy tér vissza a Monacói Nagydíjra Charles Leclerc, hogy szembesülnie kell a hazai átokról szóló kérdésekkel. Miközben az egyik kedvenc pályája a monacói, és rendszerint nagyon jól is teljesít rajta, nyernie még sosem sikerült. Célba érkezése is csak kettő van az eddigi öt F1-es szerepléséből, a legjobb eredményét a 2022-es 4. hely jelenti, amit az tesz fájó emlékké, hogy sokáig az élen haladt a győzelem felé, amíg a Ferrari el nem taktikázta a versenyét.

A Ferrari idén közelebb lépett a Red Bullhoz, az előző futamokon nyílt csatát vívott velük és a McLarenekkel, és mivel a bikások nem készülnek egyszerű hétvégére (sőt, őket tartják a fő ellenfelüknek), Leclerc-nek nem rosszak a kilátásai a hazai hétvége előtt.

„Jól érzem magam. Mindig különleges érzést jelent a monacói hétvége. Minden versenyző számára, de számomra különösen, hiszen itt nőttem fel. Nagyon várom” – mondta Leclerc a csütörtöki sajtótájékoztatón. „Mindig versenyképesek voltunk itt, remélem, ezen a hétvégén is így lesz. A hétvége eredménye azonban sosem az volt, amit akartam. Sokat dolgoztunk, a lehető legjobban felkészültünk, és remélem, hogy a mostani lesz a jó hétvége.”

Megkérdezték, mit jelentene számára, ha a Monacóban eddig szerzett két pole pozíciója után most végre az első hazai dobogója is meglenne.

„Nem sokat. Nem sokat! A második és harmadik hely nem hoz lázba. A győzelmet kell célba vennünk!”

– felelte némi gondolkodás után határozottan. „Az előző versenyeken láthattuk, hogy a Red Bull, a McLaren és mi egészen közel vagyunk egymáshoz az időmérőn, és tudjuk, hogy itt mennyire fontos az időmérő. Mindent össze kell raknunk, és ha meglesz a pole, akkor jó esélyünk lesz arra, hogy megkapjuk, amit akarunk: a győzelmet.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A kérdésre, reálisnak érzi-e a pole megszerzését, elmondta:

„Úgy érzem, Monacóban kicsit mindig a nulláról indulsz. Az előző versenyekhez képest nem hiszem, hogy nagyon más lesz, de mindig lehetnek meglepetések. 2021-ben is láttuk ezt: sehol sem voltunk, aztán Monacóba érkeztünk, és az autónk nagyon jól működött. Pénteken meglátjuk, hogy állunk a többiekkel szemben, de legalábbis meglepődnék, ha nem lennénk versenyben a pole-ért.”

Leclerc többek között azért is szereti a monacói pályát, mert meghatározó rajta, ki mennyit mer kockáztatni. Szerinte ez az oka annak is, hogy Monacóban nagyobb súllyal esik latba, mit nyújt a versenyző. „Monacóban a többi versenypályához képest – beleértve a többi utcai pályát is – a kockázat felmérése nagyobb szerepet játszik. Ebben jelentheti a különbséget a versenyző. Aki többet kockáztat, annak ez vagy kifizetődik, vagy egyáltalán nem. Ezt szeretem különösen ebben a pályában.”

„Ahogy elkezded kicsit jobban feszegetni a határokat, az egyből láthatóvá válik a köridőkön. A Q3-ba jutva már sok kört teljesítettél, és közel kerülsz a falakhoz, de ez nagyon izgalmas. Nem kapod meg ezt az érzést semelyik másik pályán. Tehát a kockázatvállalás jelenti a különbséget ezen a pályán.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Innen nézve talán kevésbé számít, hogy az autók mennyire kerültek közel egymáshoz az élmezőnyben. Miközben az elmúlt hétvégék azt sugallják, hogy egy hármas csata kezd kibontakozni a Red Bull, a McLaren és a Ferrari között, Leclerc egyelőre még óvatos ezzel kapcsolatban. „Nem akarnám letörni az izgatottságot, de nem vonnék le következtetéseket idő előtt. Az előző két verseny nagyon szoros volt. Két különleges pályáról volt szó, és igaz, hogy a következő kettő is az, Monaco és Kanada, ahol fontos a kerékvetők használata. Max is mondta, talán nem mutatkozott meg az autójuk ereje. Én inkább várnék egy kicsit, hogy kiderüljön, hogy állunk a teljesítmény szempontjából.”

„Abban biztosak vagyunk, hogy a fejlesztéseinkkel előreléptünk, és igazán reméljük, hogy ez elég lehet, és hamarosan egy szintre kerülhetünk velük. Nagyszerű lenne a Forma–1 egésze számára is. Ez a célunk” – fogalmazott Leclerc.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak