Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hamilton: Ez a legjobb napunk! Az autó nagyon jó, élvezet vezetni!

Hamilton: Ez a legjobb napunk! Az autó nagyon jó, élvezet vezetni!

F1
Lewis Hamilton és George Russell is az egyik legjobb péntekjükként értékelte a monacóit. A bajnok rég élvezte már ennyire a pályát – csapattársa eközben gorillát volt kénytelen játszani…

A csütörtöki sajtónapon valamennyi élcsapat próbálta hárítani a favorit szerepét Monacóban, és az ellenfeleit dicsérte. Ez a Mercedes részéről tűnt a leghitelesebbnek – az eddigi idei versenyek alapján nemigen tekinthetjük őket a győzelemre esélyesnek. Lewis Hamilton és George Russell abban ugyanakkor egyetértett, hogy Monaco egyoldalúsága (csak lassú kanyarok vannak) segíthetnek nekik, és közelebb kerülhetnek a legjobbakhoz, mint az előző hétvégéken.

A pénteki két szabadedzés egyelőre azt mutatja, közelebb is vannak. Az első egy órát Hamilton az első, Russell a harmadik idővel zárta, a másodikban Hamilton második lett, 0,188 másodperccel elmaradva Charles Leclerc-től.

A hétszeres világbajnok elégedetten és optimistán szállt ki az autójából.

„Jó nap volt, egyértelműen az eddigi legjobb napunk a pályán. Az autót nagyon jónak éreztem, nagyom élveztem a vezetést, a pálya pedig elképesztő.”

„A tapadás elég jó volt. Még mindig vannak bizonyos nehézségeink az egyensúllyal, de erősnek tűntünk” – értékelt a brit.

A felvetésre, úgy tűnt, egészen gyorsan lendületbe jött a szalagkorlátok között, megjegyezte: „Már csináltam ezt Monacóban, szóval nem volt ez meglepetés. Meglepő a tapadás volt, és az, ahogyan az autó itt reagált. Határozottan sokkal élvezetesebb, mint az előző két évben volt itt.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton egy körön a Ferrari első számú üldözőjének tűnt, a hosszú etapjai viszont már kevésbé voltak meggyőzőek. A közepes gumin a Ferrari mellett a Red Bull és a McLaren is gyorsabbnak bizonyult, és némi szemcsésedés is fellépett náluk.

„Nem tudom, hogy a második edzésre javultunk-e vagy sem, de a hosszú etapokon mindenképpen sokat kell még dolgoznunk este, hogy eljussunk a verseny végéig…”

Egy körön szerinte minden rendben. „Igen, teljesen. Ezt nem veszíthetjük el, így kell javítanunk a hosszú etapos tempónkon és a szemcsésedésen” – emelte ki.

A Mercedesnek ez idén gyakran nem sikerült. Meglátjuk, most megy-e.

 

Russell gorillaként szorította, hiába…

Miközben Hamilton egész nap jó formát mutatott, Russellnek voltak gondjai. Már az első szabadedzésen a kormányának vibrálására panaszkodott, és a probléma a második edzésen is visszatért.

„Amint a fékre léptem, az egész dolog rázkódott. Nem tudom, mi történt. Mindent megtettem, olyan keményen fogtam, amennyire csak tudtam. Mint egy gorilla, úgy próbáltam tartani, de csak rázkódott tovább.”

„Egy ilyen pályán kell az önbizalom ahhoz, hogy támadni tudj, és ez igazán visszavetett minket. Úgy döntöttem, jobb lesz, ha elkezdjük a hosszú etapokat, és kielemezzük, mi történik” – mesélte Russell.

Az autójuk ettől a problémától eltekintve szerinte is jól működik Monacóban. „Az autó összességében igazán jól teljesít. Az első szabadedzésen harmadikak voltunk, Lewis délután második – egyértelműen jól működik. Charles viszont nagy előnnyel az élen áll” –állapította meg.

George Russell (Fotó: XPB)

Ami az élen zajló küzdelmet illeti, Russell szerint bármi megtörténhet.

„Tudjuk, mennyire gyorsan változik minden. Nem kétséges, hogy ez volt az egyik legjobb péntekünk, az autót még sosem éreztem ilyen jónak Monacóban. Sok jó hír van tehát.”

„Mindenki gyorsan fejleszt. Láthatjuk, mennyire gyorsak a köridők. Sokkal-sokkal gyorsabbak, mint tavaly. Talán meg fogja dönteni valaki a körrekordot. Remélhetőleg mi leszünk… Jónak érzem.”

Megkérték, tippelje meg, hányadik helyen zárja a szombati időmérőt. „A legjobb ötöt mondanám. De mint mondtam, gyorsan változik minden, mindig vannak meglepetések. Ki tudja?” – intett óvatosságra.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak