Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Vizsgálatot indított Verstappen ellen az FIA

Vizsgálatot indított Verstappen ellen az FIA

FIA, Racefans
Több versenyző, köztük Max Verstappen ellen is vizsgálatot indított az FIA a Monacói Nagydíj harmadik szabadedzésén.

Nagyban készül a Forma–1-es mezőny az év talán legfontosabb időmérő edzésére, ám többeknek előtte még jelenésük van az FIA versenybírósága előtt. A beidézettek az élmezőny tagjai: Max Verstappen, Lando Norris és George Russell.

Verstappen ellen a sportszabályzat 33.4-es pontja megsértésének gyanújával vizsgálódik a szövetség. Ez a szabálypont a „feleslegesen lassú” haladást tiltja.

A címvédő a harmadik szabadedzés legvégén lassított látványosan – vélhetően azért, mert meg akarta várni a kockás zászlót, és nem akart egy további kört teljesíteni a rajtgyakorlatok előtt. A lassítása azonban igen extrémre sikeredett, mivel az adatok alapján a célegyenes felé haladva kétszer is fékezett, és volt, hogy mindössze 20 km/óra volt a tempója.

Az FIA ezt akár túl veszélyes lassításnak is tekintheti, ám mint arra a Racefans rámutatott, pénteken Charles Leclerc-nek is volt egy hasonló esete, amit akkor még csak nem is vizsgált az FIA.

A vizsgálatról az edzés után az ORF csatorna Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját kérdezte. Elmondta, neki fogalma sincs az egészről, a sportigazgatójuk majd foglalkozik a kérdéssel, ám gesztusával jelezte, feleslegesnek tartja a vizsgálatot.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A másik vizsgálat két brit alagút utáni esete kapcsán folyik. George Russell a rakparton lassú tempóban haladt, amikor gyorskörön lévő Lando Norris az alagútból kijövet szembesült maga előtt a Mercedesszel. Azonnal lassítania kellett, miközben ellenfele balra húzódott. Norris a rádióban „idiótázott”, közben pedig finom ráhúzással barátja felé is jelezte, hogy nem tetszett neki a helyzet.

Az FIA ennél az esetnél is a 33.4-es szabálypont alapján vizsgálódik, melyben a feleslegesen lassú haladás mellett a veszély okozása is szerepel.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak