Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Csoportokra bontott időmérőt akar Alonso Monacóban a kiesése után

Csoportokra bontott időmérőt akar Alonso Monacóban a kiesése után

Autosport
A sorozatban második Q1-es kiesése után Fernando Alonso bedobta: épp itt az ideje, hogy Monacóban a Forma–1 is átálljon a két csoportos időmérő edzésekre.

„Jók a megérzéseim” – mondta Fernando Alonso a Monacói Nagydíj csütörtöki sajtónapján a hétvégéjük kapcsán. Miközben arról beszélt, hogy az Aston Martin egyértelműen teret vesztett a fejlesztési versenyben az utóbbi hetekben, úgy gondolta, a hercegség utcai pályáján lehet keresnivalójuk egy erős időmérő edzéssel, amiből idén már többet is produkált.

A megérzései ezúttal félrevezették a kétszeres világbajnokot. Alonso meglepetésre már a Q1-ben kiesett a kvalifikáción, és csak a 16. rajtkockát szerezte meg a vasárnapi versenyre. A spanyolnak a Q1 hajrájában nem sikerült javítania az utolsó gyorskörén, még egy kísérletre pedig már nem volt esélye, így a gyorsan javuló pályán sorra előzték meg az ellenfelek.

A kétszeres bajnok egyszerű magyarázatot adott a blamára.

„Nagy volt a forgalom. Ez ölte meg az időmérőnket. Három tizedet vesztettem a tizenegyesből kifelé az előttem lévő autó miatt, aztán további két tizedet az utolsó kanyarban, ahol három autó parkolt le, miközben készült a köre megkezdésére.”

„Senkit sem hibáztatok. Nem lehet őket elűzni az utolsó pillanatban. Ez Monaco, az autók nagyon nagyok, és nem tudnak eltűnni. Egyszerűen ma rosszkor voltunk rossz helyen. És ez nagyon fájó itt, Monacóban” – állapította meg.

A probléma főleg a Q1-ben súlyos, amikor még 20 autó próbál osztozni a naptár egyik legrövidebb és legszűkebb pályáján. Az időmérő fontossága csak motiválja a versenyzőket arra, hogy jól előkészüljenek a gyorsköreikre, kellő helyet hagyjanak maguk előtt, és ez gyakran vezet problémákhoz.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso ennek kapcsán megoldási javaslattal állt elő: szerinte ugyanúgy két csoportba kéne osztani a mezőnyt az időmérőn, mint az alsóbb kategóriákban. A Forma–2-ben és a Forma–3-ban az a versenyző szerzi meg a pole pozíciót, ki a két csoportból a legjobb köridőt jegyzi, míg a másik csoport győzteséé a második rajtkocka.

„Ez a csoportos időmérő szerintem nagyszerű lenne. Monaco nagyon izgalmas, borzongató, és jó lenne látni mindenki körét élőben, mert sok nagy pillanatról maradunk le. De ez van. Lehetsz szerencsés és balszerencsés.”

„Tavaly szerencsém volt, és továbbjutottam a Q1-ből, a Q2-ből, a Q3-ban pedig második voltam, miközben egyes riválisok talán már a Q1-ben vagy a Q2-ben kiestek. Ezúttal mi voltunk a rossz oldalon Checóval (Pérez). Ő tizennyolcadik. Ez Monaco. Szerencsésnek is kell lenned, és nekünk ma nem volt szerencsénk.”

Nem Alonso az első, aki a hétvégén a csoportokra bontott időmérő lehetőségét említi. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is bedobta ezt az ötletet. „Én lennék az első, aki támogatná, hogy két csoportra osszuk a mezőnyt az időmérőn. Legalább a Q1-ben” – mondta az osztrák.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Az Aston Martin versenyzőjének mostani helyzetén persze már semmi sem változtathat. Alonso úgy érzi, ennél sokkal messzebbre is juthatott volna szombaton.

„Nyilván nincs meg az autónk ahhoz, hogy a pole-ban legyünk, de elég lehetett volna a hetedik-nyolcadik helyhez. Rosszkor voltam rossz helyen. Nehéz itt tiszta kört menni”

– állapította meg.

Alonso egy hete Imolában is kiesett a Q1-ben és csak a boxutcából rajtolt. Most egy másik olyan pályán került a 16. (a Haasok büntetésével 14.) helyre, ahol nagyon nehéz előzni. „Vasárnap a cél az lesz, hogy ne ütközzünk. Próbálom egy darabban tartani az autót. Az év ezen szakában igyekszünk a lehető legtöbb fejlesztést hozni, és nem állunk jól a tartalékelemekkel. Egyszerűen célba kell érnünk, és Kanadába egy kicsivel felkészültebben kell érkeznünk” – utalt arra, hogy nagy felzárkózást és szép eredményt innen már aligha produkálhat.

Talán még taktikázással sem, mint Imolában. „Képtelenség korán kiállni. Imolában a hetedik körben tettem, és nyolcadikban a mezőny fele kiállt. Ez van.”

„A holnapi egy autós felvonulás lesz. De el kell végezni a munkát szombaton. Nekünk nem sikerült, legközelebb jobbnak kell lennünk” – összegzett.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak